• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #319728  autor: hooz
 26 lut 2009, 00:37
Od kilkunastu godzin jestem szczęśliwym posiadaczem Samsunga I200. Jako, że to mój pierwszy smartphone proszę o wyrozumiałość. Poczytałem trochę i chciałem skorzystać z dobrodziejstw tego urządzenia instalując m.in. oprogramowanie niezbędne do obsługi Javy, tzn. Esmertec Jbed 3D mod, które znalazłem tu. Niestety instalacja nie powiodła się. Próbowałem też zainstalować jakieś znalezione gry lub inne programy i za każdym razem pojawia się identyczny komunikat:

Instalacja [nazwa pliku] nie powiodła się.

W czym może tkwić problem i jak instalować aby działało. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Ponadto jako, że dopiero raczkuje w temacie smartphone'ów oraz WM 6.1 czy moglibyście polecić jakieś strony gdzie mógłbym się "dokształcić", poczytać chociażby co można na telefonie jakim jest I200 zainstalować i do czego można smartphone'a wykorzystać. Telefon dostałem i nie, że tak powiem nie przygotowałem się. Będę też wdzięczny za linki do samych aplikacji.

#319902  autor: vinc
 26 lut 2009, 22:41
hooz jakiego typu jest plik
hooz pisze:Esmertec
'a? .CAB czy .exe ? .cab instalujesz z poziomu telefonu, a pliki .exe za pośrednictwem kompa.
hooz pisze:moglibyście polecić jakieś strony gdzie mógłbym się "dokształcić", poczytać chociażby co można na telefonie jakim jest I200 zainstalować i do czego można smartphone'a wykorzystać.
Na początek polecam PDAclub

Obrazek

#319942  autor: hooz
 27 lut 2009, 02:37
Jak się okazało problemem był brak wystarczającego miejsca na dysku (szkoda, że aplikacja/telefon nie raczy o tym poinformować). Po wrzuceniu karty pamięci instalacje z pliku *.cab idą bez problemu.

Schody pojawiają się jednak po odpaleniu emulatora. Zainstalowałem go na karcie pamięci, do folderu z nim wrzuciłem kilka plików *.jar z grami. Przy każdej próbie instalacji (Menu --> Install --> Local files) otrzymuję komunikat: "There is not enough room to install [nazwa pliku]; [informacja ile miejsca jest potrzebne]. Try removing other items to free up space. -30"

Jak się domyślam dochodzi do próby instalacji gier w javie na telefonie, jak można je zainstalować na karcie pamięci?

#319953  autor: vinc
 27 lut 2009, 07:40
hooz pisze:Jak się domyślam dochodzi do próby instalacji gier w javie na telefonie, jak można je zainstalować na karcie pamięci?
Dokładnie, ale jeśli aplikacja nie zapyta gdzie ma zainstalować daną grę to nic z tym nie poradzisz. Chyba, że gdzieś w ustawieniach emulatora javy. Spróbuj zainstalować emulatora na karcie pamięci (jeśli się da) lub zainstalowanego przenieść na kartę, ale nie jestem pewien czy będzie działał :(

Obrazek

#320007  autor: hooz
 27 lut 2009, 13:28
Emulator jest zainstalowany na karcie pamięci. Na jakimś zagranicznym forum czytałem o tym problemie i jedna z osób napisała, że przy karcie 4GB (taką posiadam) występuje powyższy komunikat, natomiast przy karcie 1GB wszystko instaluje się bez problemu. Nie mam oczywiście pewności, że o to jest przyczyna problemu. O co może chodzić? Mogę coś zrobić?

#320085  autor: vinc
 27 lut 2009, 17:30
hooz pisze:Na jakimś zagranicznym forum czytałem o tym problemie i jedna z osób napisała, że przy karcie 4GB (taką posiadam) występuje powyższy komunikat, natomiast przy karcie 1GB wszystko instaluje się bez problemu. Nie mam oczywiście pewności, że o to jest przyczyna problemu
Wybacz, ale według mnie to bzdura... Mam nadzieję, że sformatowałeś kartę pamięci?

Instalowałeś emulatora w pamięci telefonu? Jak tak to wtedy normalnie instalował aplikacje java?

Obrazek

#320147  autor: hooz
 27 lut 2009, 21:14
Nie formatowałem karty. Wszystko na niej spokojnie śmiga poza java właśnie.

#320167  autor: kowcio
 27 lut 2009, 22:25
hooz pisze:Nie formatowałem karty.
Kartę przed użyciem należy sformatować. Później będzie płacz, jak nagle dane staną się przeszłością. Tak więc sformatuj kartę pamięci i sprawdź ;) Pamiętaj, że po sformatowaniu karty będziesz miał wszystkie dane skasowane ;)

#320221  autor: hooz
 27 lut 2009, 23:56
Az takim 'lamerem' nie jestem ;) Podejrzewam, ze format z poziomu telefonu trzeba zrobic, jakas wskazowka w ktorym miejscu?

#320222  autor: kowcio
 27 lut 2009, 23:58
hooz pisze:Podejrzewam, ze format z poziomu telefonu trzeba zrobic, jakas wskazowka w ktorym miejscu?
Dobrze podejrzewasz ;) Dokładnie nie podam Tobie ścieżki, ale po wejściu do menadżera plików do karty pamięci powinna być gdzieś tam opcja "Sformatuj kartę pamięci", spróbuj jej poszukać ;) Chciałbym Tobie szybko pomóc, ale nie mam WM pod ręką...

#320295  autor: hooz
 28 lut 2009, 12:55
Poradzę sobie. Dam znać co i jak po formacie. Dzięki za pomoc mimo później pory!

Update

Może to głupie pytanie, jednak muszę zadać. Zanim sformatuje kartę chciałbym odinstalować aplikacje, które się na niej znajdują i teraz pytanie, jak to zrobić ;) Nigdzie nie moge znaleźć jakiegoś windows'owego "dodaj/usuń programy". Będę zobowiązany za pomoc.

#320297  autor: vinc
 28 lut 2009, 13:03
hooz, a po co chcesz odinstalowywać? Formatujesz kartę i wszystkie dane z katy zostaną usunięte.

Obrazek

#320298  autor: Klusek
 28 lut 2009, 13:08
vinc pisze:hooz, a po co chcesz odinstalowywać? Formatujesz kartę i wszystkie dane z katy zostaną usunięte.
Ale zostaną śmieci w systemie po programach zainstalowanych na karcie.
Spróbuj Start :arrow: Settings :arrow: Remove Programs

Obrazek
Obrazek

#320336  autor: hooz
 28 lut 2009, 17:05
Dokładnie tego chciałem uniknąć. Faktycznie, trochę głębiej w ustawieniach jest usuwanie programów. Zabieram się do roboty, potem formatuję kartę.

Po odinstalowaniu wszystkich aplikacji z karty zrobiłem format z poziomu telefonu. Teraz pytanie czy to wystarczy, czy powinienem zrobić też format przy pomocy aplikacji do tego przeznaczonej (np. Flash Format)?

Update

Jednak to nie była kwestia karty pamięci. Po formacie i ponownej instalacji JBed nic się nie zmieniło. Zarówno przy instalacji na urządzeniu jak i na karcie przy próbie instalacji jakiejkolwiek aplikacji w Javie pojawia się komunikat taki jak powyżej, że nie ma wystarczająco miejsca.

Macie jakiekolwiek pomysły o co może chodzić? Może to nie jest kwestia przestrzeni dyskowej a innej pamięci?