• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #256763  autor: Kufu
 17 mar 2008, 19:41
Witam,
czy ktoś może mi wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy WM for pocket pc, WM for smartphones oraz WM zwykłym (for pocket pc phone edition)

dla WM 6 wersje te nazywaja sie odpowiednio WM classic, WM standard i WM professional
(źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Mobile - tabelka pod koniec artykułu)

czy wszystkie programy mozna uruchomic na kazdym z nich czy do kazdej wersji WM sa pisane oddzielne wersje programow.. a wiec czasami bedzie dany program na jedna wersje a nainna juz nie?

no i interesuje mnie jeszcze jak wyglada sprawa z programowaniem pod dane wersje systemu.. czy sa jakies ograniczenia?

nie wiem jakie moga byc jeszscze miedzy nimi roznice wiec prosze wypiszcie wszystkie, ktore sa wedlug was istotne.
Pozdrawiam

#257180  autor: vonski
 20 mar 2008, 08:47
Różnica jest taka:
- WM Classic (for pocket PC) to platforma dla pocketów (bez modułu GSM), z dotykowym interface'm,
- WM Standart (for Smatphones) to oprogramowania na smartphony bez dotykowego ekranu- czyli windows obsługiwany klawiaturą...
- WM Proffessional to najbardziej popularny i najbardziej zaawansowany system- pełna obsługa rysikiem, dużo zaawansowanych funkcji itd.

Co do uruchamiania, to jak widać WM Proffessional można uruchomić tylko na urządzeniach z dotykowym ekranem, inaczej obsługa może być niewygodna (choć nie musi, kwestia przyzwyczajenia)

Co do oprogramowania, to podobna sytuacja- jeśli masz np. grę obsługiwaną rysikiem, to nie ma sensu odpalać jej na smartfonie, bo nie będzie się dało w nią grać... Podobnie jest z programami- część jest uniwersalna (da się obsługiwać z ekranu i z klawiatury) a część jest dedykowana na konkretna platformę.

Co do programowania, to znów podobna sytuacja- jeśli chciałbyś coś pisać, to musisz sie określić czy robisz coś na smartfona, WM Pro czy uniwersalnie- na obydwa.

Mam nadzieję, że w miarę czytelnie to wyjaśniłem :)

#257216  autor: piotrz
 20 mar 2008, 11:26
wm professional to wm classic z dodaną obsługą modułu telefonicznego. żadnych zaawansowanych funkcji, których by nie było na wm classic.

wm professional można obsługiwać samą klawiaturą. masz kaisera i nie wiesz? :shock: po prostu wm professional to zupełnie inny system, niż wm classic. inna budowa inne zapotrzebowanie na zasoby itd.

dla classica i professionala są te same programy, dla standart są to inne wersje. programy z pierwszego i drugiego NIE działają na standardzie.

o programowaniu nie powiem, bo nie programuję dla wm. ale na classic i professional jest więcej programów i są one zwykle bardziej zaawansowane.

nie zrobisz sensownego programu, który będzie działał na wszystkich wersjach WM.

#257230  autor: vonski
 20 mar 2008, 12:16
wm professional można obsługiwać samą klawiaturą. masz kaisera i nie wiesz? :shock:
Wiem. Przecież nawet sam napisałem:
WM Proffessional można uruchomić tylko na urządzeniach z dotykowym ekranem, inaczej obsługa może być niewygodna (choć nie musi, kwestia przyzwyczajenia)
Co sie tyczy softu tyczy sie tez samego systemu.

#257259  autor: piotrz
 20 mar 2008, 14:04
vonski pisze: Wiem. Przecież nawet sam napisałem:
brzmi to, jakbyś sugerował, że da się zainstalować wm professional na urządzeniu działającym pod wm standart. chciałem uściślić :wink: