• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #61863  autor: bilbo
 19 mar 2006, 11:17
Czy ktoś ma orientację / porównanie, który z telefonów charakteryzuje się bardzo dobrą czułością?
To jest działa w warunkach słabego 'pola' :-) gdy inne telefony już wymiękają.

Pytanie dotyczy raczej aparatów obecnie znajdujących się na rynku, a nie "starych dobrych modeli". Kiedyś takie porównania były powszechnie znane. Mówiło się, że ta a ta nokia ma super zasięg itp. Teraz gdy w większości miejsc jest bardzo dobry sygnał prarametr ten traci na znaczeniu a powszechne anteny wewnetrzne raczej mu nie sprzyjają. Ale jednak są obszary gdzie sygnał jest słabszy i wtedy dobry telefon by się przydał. Słyszałem, że niemieckie czasopismo Conect zamieszcza w testach takie informacje jak czułość, ale nie mam do tego dostępu a na stronie connect.de nie ma pełnych tekstów.

#61864  autor: Kaczy
 19 mar 2006, 11:21
Z tą czułością to jest różnie.
Nawet 2 takie same fony mogą mieć różną czułość.
Przykładem jest chociażby mój Siemens.
Obecnie często ma trzaski i ma 2 kreski zasięgu. Wcześniejszy telefon (ten sam model) często łapał 5 kresek.

Ps. Ostatnio mój C75 nie miał zasięgu w pracownii światłowodowej, a Nokia 6100 miała całą 1 kreskę... :smt005 :smt005

...::: Made for loneliness :::...

#61869  autor: bilbo
 19 mar 2006, 11:32
Ostatnio mój C75 nie miał zasięgu w pracownii światłowodowej, a Nokia 6100 miała całą 1 kreskę...
Właśnie takie porównania są najbardziej cenne.
Podawajcie ich, proszę, ile tylko znacie.

Porównanie tego samego telefonu "obecnie" i "wcześniej" może też wynikać z jakichś różnic w sygnale operatora. Oczywiście może też być tak, że konkretny egzemplarz ma jakieś uszkodzenie.

#61873  autor: wendzior
 19 mar 2006, 11:51
w budynku na 1 pietrze moj kolega (t230 idea) nie mial zasiegu
a ja (3510i era) miałem pełny :)

#61875  autor: Vin
 19 mar 2006, 12:05
Ja często chodze w góry i kapłem sie że M50(jego biore w góry) nie ma zasięgu, a Mitsubishi M320 koleżanki 3 kreski łapie :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Ale ja mam na zasięg patent :wink:
Jak masz w telefonie styk na zawnętrzną antene (pokazuje na przykładzie CX70, bo na telepolis nie ma fotki tyłu M50, a dalej mi sie szukać nie chce :) )
Obrazek

Taką zewnętrzną antene możesz zrobić z Blaszanej pokrywki od jakiejś bombonierki, kawałka drutu i gumową zatyczke-ważne żeby drut siedział w gniezdzie.

A robi się to banalnie prosto:

Robisz dziure na środku pokrywki, potem przewlekasz przez tą dziure drut.
Drut zawijasz tak, zeby się trzymał ew. lutujesz(ten sposób jest lepszy :) )
Wkaładasz 2 koniec drutu do gniazda na antene zewnętrzną w telefonie, zatykasz czymś tak, zeby się nie ruszał i masz antenę zewnętrzną za grosze :D

Więc polecam kupic jakiś telefon odpowiadający wymaganiom multimedialnym/wyglądowym z takim wejściem na antenę zewnętrzną i zrobić taką antenę sposobem który podałem wyżej-to naprawde działa :)

#61877  autor: bilbo
 19 mar 2006, 12:20
wendzior - ale to może wynikać akurat z lepszego sygnału Ery w tym miejscu.
VINAMP - gotowa antena zewnętrzna, np. samochodowa to wydatek rzędu max kilkudziesięciu złotych. To rzeczywiście działa, sam często się tak ratowałem w miejscu, gdzie zasięg był fatalny. Ale nie jest to jednak najwygodniejsze.

#61887  autor: Dragon
 19 mar 2006, 12:45
ja w szkole mam zasieg na Nokii 9110i ok 3 kresek, kolega na N3510i ma max (tylko ze w moim przypadku nie chodzi tyle o czulsoc co o to ze telefon odbiera sygnal tylko w pasmie 900mHz

#61903  autor: Vin
 19 mar 2006, 13:07
Ale mi nie chodzi o gotową antene i nie o samochodową, bo taką to nawet z pokrywki od małego słoika mozesz zrobić :)
I wtedy nie jest duża i nie poręczna, a zasięg pełny :)
Polecam ten sposób :)

#61937  autor: Frasio
 19 mar 2006, 15:17
Jechaliśmy autokarem w góry.
Ja (k508i/era TT) miałęm duuuże problemy ze złapaniem jednej kreski, a kolega (k700i/era abo) miał ciągle full.
Albo w miejscu, gdzie moja stara nokia 3510 miała zasięg ok. 2-3 kreski, k508i czasem łapie czasem nie (w nokii był zawsze).

Obrazek

#62001  autor: Vin
 19 mar 2006, 16:55
Nikt nie podał prawidłowej odpowiedzi chociaż jest taka prosta... :roll:

Telefon z UTMS ma przecież najlepszy zasięg :wink:

#62018  autor: mkforever1
 19 mar 2006, 18:23
Witam,
Wcześniej posiadałem Nokię 6230i którą używałem w sieci Era. Z domu ciężko było mi się gdziekolwiek dodzwonić - telefon non stop gubił zasięg - i nie była to wina aparatu - inne aparaty(np 6310i, Siemens S65) pracujące w Erze zachowywały się podobnie - może troszkę lepiej. Obecnie posiadam SE K750i (również Era) i z dowolnego miejsca w domu mogę swobodnie rozmawiać. Telefon pokazuje maksymalny zasięg w dowolnym miejscu!!

Pozdrawiam,

#62021  autor: Dragon
 19 mar 2006, 18:31
przenosze temat do Inni producenci i dyskusja ogolna bo troche nie pasuje do dzialu

#62090  autor: bilbo
 19 mar 2006, 22:18
VINAMP, sposób z anteną z pokrywki polecasz ze względu na skuteczność takiego rozwiązania? ciekawe, będę musiał wypróbować.

Z tego co pisze mkforever1 wynika, że jednak różnice pomiędzy telefonami bywają całkiem istotne. A właśnie, choć mi się nie podoba wizualnie, rozważałem m.in. 6230i licząc na lepszy zasięg... Ten K750i coraz bardziej mnie kusi... jeśli by miał mieć zasięg lepszy niż Siemens...

#62093  autor: Kaczy
 19 mar 2006, 22:27
bilbo pisze:VINAMP, sposób z anteną z pokrywki polecasz ze względu na skuteczność takiego rozwiązania? ciekawe, będę musiał wypróbować.
Ja ten sposób wypróbowałem jakiś tydzień temu.
Rzeczywiście można polepszyć zasięg. Jednak i tak czasami mój fonik łapie tylko 1, 2 kreski :smt010 :smt010 :smt010

...::: Made for loneliness :::...

#62120  autor: Vin
 20 mar 2006, 11:44

Zależy gdzie jesteś :)
I jakiego przewodnika fal użyjesz :D