• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #59760  autor: pumba
 10 mar 2006, 00:00
Zamierzam kupić kartę pamięci miniSD do telefonu którego jeszcze nie mam ale to szczegół ;)
Przeglądając na Allegro aukcje z tymi kartami poprostu zgłupiałem! Doszedłem tylko do jednego wniosku że chyba najbardziej opłaca się kupić kartę o pojemnośći 1GB choć innych pojemności nie wykluczam może być 512MB ale niech będzie tańsza o połowe albo troszkę mniej a za to lepsza może szybsza?
I tu proszę was o pomoc, bo przeglądając te wszystkie aukcje spotkałem się z kartami firm Kingston i SanDisk ale czy jest między nimi jakaś różnica?
Na niektórych aukcjach było pisane o szybkości zapisu/odczytu danych i trochę się one różniły ale od czego jest to zależne czy od firmy?
Jakiej firmy najlepiej kupić kartę i na co zwracać uwagę?
Poniżej podam kilka przykładowych aukcji i proszę o wasze opinie oraz sugestie gdzie poza Allegro najtaniej kupić kartę?

Aukcja 1 i 2 niby te same karty od tego samego sprzedawcy a różnica w cenie 50zł o co tu chodzi i czy maja one adaptery?

1. Kingston za 210zł

2. Kingston za 160zł

3. SanDisk za 190zł Czyżby niezaszybki ten transfer danych?

4. Aukcja dla przykładu odpada ze względu na cenę

#59761  autor: orB
 10 mar 2006, 00:06
Zarówno Kingston jak i SanDisk to są bardzo dobre i sprawdzone firmy, a czy telefon wykorzysta taką przepustowość? Wątpię. Ta szybkość przyda się przy używaniu czytnika kart pamięci i dopiero wtedy daje się odczuć różnicę.

#59780  autor: Frasio
 10 mar 2006, 09:02
Te karty kingstona chyba nie mają adapterów.
A te dwie karty są te same, a 50 zł różnicy, a klientów tyle samo :shock: :shock: :shock: :shock:

Ja mam do aparatu SD kingstona 512MB High-Speed i powiem ci że jest bardzo dobra. ;)

Obrazek

#59786  autor: pumba
 10 mar 2006, 10:23
Frasio pisze:Te karty kingstona chyba nie mają adapterów.
A te dwie karty są te same, a 50 zł różnicy, a klientów tyle samo :shock: :shock: :shock: :shock:
A czy nie są to jakieś podróbki?
Sprzedawca pisze że nie są to podrubki z Rosji ale nie wspomina nic o podróbkach np. z Turcji :wink:

Frasio pisze:Ja mam do aparatu SD kingstona 512MB High-Speed i powiem ci że jest bardzo dobra. ;)
A w przypadku miniSD chyba nie ma odmian High-Speed? Nigdzie nie umiem znaleźć na ten temat informacji.

I jeszcze jedno pytanko bo nigdzie nie moge znaleźć informacji o szybkości zapisu/odczytu danych w przypadku kart firmy SanDisk czy ktoś by mógł mi w tym pomóc?

#59797  autor: Vin
 10 mar 2006, 11:52
ja mam kingstona 512MB + i jestem zadowolony :)

#60010  autor: adrianet
 11 mar 2006, 14:43
ja tez mam sd kingstona 512 ale zeby nagrywanie szybko szlo to musze wkladac karte do aparatu cyforowego jako czytnika kart pamieci:) poprostu to juz wina telfonu. wiec nie przejmuj sie predkosciom zapisu bo i tak jej nie wykorzystasz:) a tak z ciekawosci to do jakiego telfonu szykasz tej karty??

#60020  autor: pumba
 11 mar 2006, 15:05
adrianet pisze:a tak z ciekawosci to do jakiego telfonu szykasz tej karty??
do Nokii 6280 i...
adrianet pisze:wiec nie przejmuj sie predkosciom zapisu bo i tak jej nie wykorzystasz:)
... sęk w tym że ona wykorzystuje USB 2.0 o pełnej szybkości za pośrednictwem złącza Pop-Port™ więc szybość transmisji danych w tym przypadku ma znaczenie.

W dalszym ciągu nie udało mi się znaleźć informacji jakie szybości zapisu/odczytu mają karty firmy SanDisk czy może mi ktoś w tym pomóc i podać linka gdzie mogę uzyskać te informację. Dam za to Pomógł :wink:
Tyllko nie dawajcie linka do dzisiejszej wiadomości na TELEPOLIS.PL Szybkie pamięci SanDiska :wink:

A jeszcze jedno prosiłbym o odpowiedź czy wśród aktualnie dostępnych na rynku kart miniSD są odmiany szybszych i wolniejszych tak jeak ma to miejsce przy zwykłych kartach SD?

#65413  autor: togom
 05 kwie 2006, 00:15
pumba ! Suma sumarum wyszło na KINGSTONA 5/7 (przynajmniej mnie)
Zestawiłem wszystkie możliwe mini na rynku.Wyodrębniłem te najmniej znane,najdroższe,te których producenci nie dają dłuższej gwarancji-(co świadczy poniekąd o jakości) w końcu porównałem opinie uzytkowników kart pamięci oraz wziąłem pod uwagę parametry które potrzebuje 6280 by sprawnie działać.Na końcu,własne wymagania i potrzeby .
Poszukałem też w miarę pewnego sprzedawcy tych kart w swojej okolicy
http://allegro.pl/item94607259_sd_1024m ... oznan.html

togom

#65415  autor: pumba
 05 kwie 2006, 00:47
togom ale ty podałeś linka do aukcji ze zwykłą kartą SD a do N6280 potrzebna jest miniSD chyba że chodziło ci tylko o tego sprzedawce bo widzę że on w swojej ofercie też ma miniSD. A ja cały czas myślę o tej karcie >> KLIK << bo w porównaniu do Kingstona jest dwukrotnie szybsza w porównywalnej cenie, a czasem się to przydaje swego czasu jak kupiłem do cyfrówki kartę to później żałowałem że nie kupiłem jakiejś szybszej.

#65417  autor: pantera
 05 kwie 2006, 00:56
szybsza, ale nei wiadomo czy telefon wykorzysta taką prędkość :) ... poza tym firma jakaś nie znana ,,, ja bym CI polecał SanDiska lub Kingstona ,,, w Sagemie mam San i działa bardzo dobrze, w aparacie i iPAQu mam Kingstona i tez nie mam się do czego przytczepić :) ... moim zdaniem w tej kwestii lepiej zapłacić troszkę więcej i mieć kartę sprawdzonej firmy niż się rozczarować i starcić dane :)

a co do telefonu, to dzwoniłem do Media w wawie i mają 6280 za 1590 :) ... a jak tam Twoje poszukiwania?> :) ... ja narazie sobie nie kupie tego telefonu, poczekam jeszcze troszkę ... zobaczymy tylko ile troszkę bo się bardzo napaliłem a Sagem, a raczej OrangeMenu tak mnie rozczarowały że mnie czasem krew zalewa z okazji 'szybkosci' działania telefonu ;)

#65418  autor: pumba
 05 kwie 2006, 01:00
pantera pisze:a co do telefonu, to dzwoniłem do Media w wawie i mają 6280 za 1590 :) ... a jak tam Twoje poszukiwania?
Ja już to pierdziele nie kupuje tego telefonu jak nie chcą ode mnie tyle kasy to ja się prosił nie będę :wink:

#65420  autor: pantera
 05 kwie 2006, 01:04
możemy zrobić interes, ja kupię i sprzedam Ci przez Allegro ;)

#65538  autor: togom
 05 kwie 2006, 21:55
pumba pisze:
pantera pisze:a co do telefonu, to dzwoniłem do Media w wawie i mają 6280 za 1590 :) ... a jak tam Twoje poszukiwania?
Ja już to pierdziele nie kupuje tego telefonu jak nie chcą ode mnie tyle kasy to ja się prosił nie będę :wink:
bądz uparty! choć z drugiej strony się nie dziwie Tobie.Ja kartę już zamówiłem z tąd;
http://www.isotec.com.pl/cgibin/shop?info=61645

togom

#65546  autor: pumba
 05 kwie 2006, 22:13
To widzę że zdecydowałeś się na zakup karty o której ja myślałem, a na allegro była troche tańsza :wink:

A co do zakupu 6280 to narazie mam co innego na głowie więc telefon schodzi na dalszy plan.

#66721  autor: max000
 11 kwie 2006, 14:59
A co to są te adaptery w kartach... :lol:

#66725  autor: pumba
 11 kwie 2006, 15:09
max000 pisze:A co to są te adaptery w kartach... :lol:
Adaptery do kart pamięci pozwalają wykorzystać mniejsze karty np. miniSD jako pełnowymiarowe SD w urządzeniach które takie obsługują. Jest to pewnego rodzaju przejściówka :wink:

#66726  autor: zol82
 11 kwie 2006, 15:11
Adapter to urządzenie do słuchania muzyki, na płyty winylowe :mrgreen:
A tzw. przejściówka to ADAPTOR.

#66729  autor: pumba
 11 kwie 2006, 15:17
zol82 dokładnie tak jak mówisz ale jakoś się przyjęło i coraz częściej zamiast adaptor używa się słowa adapter, to tak już jest z kaleczeniem języka polskiego, ale nie róbmy OT :wink:

#66812  autor: daniel
 11 kwie 2006, 20:42
a nie lepiej przelaczka/switch???

I jak pumba, narazie zrezygnowalismy z przyjemnosci??[/b]

Lights are blinding my eyes...

#66870  autor: pumba
 11 kwie 2006, 22:26
daniel masz na myśli telefon? Jeśli tak to zmęczyło mnie to oczekiwanie na niego i już mi się go odechciało, ale tak na poważnie to mam dylemat czy go kupić bo obecnie jestem przed podjęciem życiowej decyzji i zależnie od tego jaką drogę wybiorę może się okazać że długo nie nacieszę się tym telefonem i będzie to tylko niepotrzebna inwestycja :?