• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #2948  autor: Piotr
 08 kwie 2005, 20:23
Czy "ubieracie" wasze telefoniki w futerały (pokrowce, etui itp.) dzięki czemu zapewniacie sobie i swojemu aparacikowi ochronę przed kurzem i wilgocią?
Kiedy "raczkowałem" z telefonami komórkowymi pomyślałem sobie, że bez futerału telefon jest taki "pusty" no i co najważniejszy szybciej się niszczy.
Przerabiałem kilka rodzajów futerałów. Oto moje wrażenia:
1. Najtańszy koreański futerał na rzep (był to mój pierwszy i ostatni) - lipa straszna - szybko się przecierał itp. i co ciekawe za podobne pieniądze można mieć futerał wysokiej klasy.
2. Skórzany futerał z klipsem - jeżeli chodzi o te futerały były by naprawdę OK jednak dyskwalifikuje je jeden element, którym jest plastikowy klips dzięki któremu możemy zapiąć telefon np. do paska od spodni. Po za tym często się zdarza, że silikon na przodzie jest dość nieelastyczny i lubi "łapać" brud.
3. Futerał silikonowy - tutaj sprawa wygląda różnie. Osobiście odradzam wszystkim futerały najtańsze gdyż zdarzają się przypadki, że po 3 miesiącach (niekiedy nawet mniej) futerał jest do wyrzucenia. Lepiej wyłożyć więcej i mieć spokój na dłużej. Z drugiej jednak strony telefon często się "poci" w takim wdzianku co nie jest dobre. Niestety do niektórych modeli są tylko i wyłącznie silikony... jeżeli jednak jesteśmy już zmuszeni kupić taki futerał lepiej dać trochę więcej grosza i użytkować go przed długi okres czasu (duży wybór na allegro).
4. Futerały satynowe CAMPA - do kupna i "ubrania" swojego telefonu w to wdzianko zabierałem się jak przysłowiowy pies do jeża :wink: czego teraz bardzo żałuje. Czemu? Osobiście wam powiem, że nie spotkałem się z lepszymi futerałami niż oferuje swoim klientom kampa. Idealnie leżą na telefonie, silikon z przodu jest mięciutki i nie łapie brudu, a ogólne satynowe poszycie wzorcowo chroni telefon przed wilgocią.

A jakie są wasze opinie na temat futerałów na telefony komórkowe?
Czy z nich korzystacie czy nie?

PS. Nie traktujcie mojego postu jako jakiejś kryptoreklamy. Po prostu wyraziłem swoją opinie i ocenę poszczególnych rodzajów futerałów jednocześnie oczekując na wasz głos w tej dyskusji (mam nadzieję, że się na mnie nie gniewacie :D)

Pozdrawiam serdecznie..

#2950  autor: Dragon
 08 kwie 2005, 20:40
co do tych pokrowcow silikonowych to nie spotkalem sie z zadnymi lepszej czy gorszej jaksoci, jak dla mnie wszystkie sa takie same, firomwych przeicez nie ma, ale moze sie myle

#2957  autor: xlord
 08 kwie 2005, 22:38
Ja natomiast slyszalem, ze wlasnie problem pocenia sie telefonu w silikonie jest powodem odrzucania wielu zgloszen reklamacyjnych/gwarancyjnych. Ja swoje telefony zawsze nosze gole i jesli juz to jest konieczne to transportuje je w niegdys nabytej kaburce do siemensa c35 pasujacej mniej lub bardziej do kazdego nastepcy.

Pozdrawiam

#2971  autor: max000
 09 kwie 2005, 09:44
Żeczywiście silikony bardzo szybko łapią brud... i co najgorsz pękają i jak telefon ma małe przyciski to bardzo utrudnia ich użuwanie (np. w noki 6610 ubranej w silikon celne naciśnięci "w dół" dla mnie graniczy z cudem...

Ja mam silikon ale już mi się znudził... wole raz na pół roku kupić obudowe niż tyle się męczyć

Bardzo fajne są kabury ale moja po przypadkowym wypraniu w pralce się do nieczego już nie nadaje :(
Planuje teraz sagema my x5-2 i planuuje jakiś pokrowiec

Możecie wytłumaczyć co to jest to pocenie się komórki w silikonie??

#2976  autor: Dragon
 09 kwie 2005, 12:22
to polega na tym ze silikn nie "oddycha" czyli w srodku nie ma cyrkulacji poietrza, w srodku zbiera sie wilgosc, nie moze sie wydostac i telefon moze sie przez to spierpzyc

#3003  autor: aNaX_Ax2500*
 09 kwie 2005, 16:51
Ja też miałem sylikon do swojej nokii 3100 i jak wciskałem jakiś klawisz to czasem zamiast strzałki w dół to wciskał sie klawisz 2. a jeszcze te sylikony nieżle nawet walą(śmierdzą)

.::d(-_-)b::.

#3013  autor: Dragon
 09 kwie 2005, 17:55
silikony nadaja sie chyba najlepiej do starszych telefonow, ja mailem taki do Nokii 3410 i spisywal sie doskonale, tylko ten minus ze powierzchnia byla plaska i trzeba bylo patrec na klawiature zeby pisac :P

#3260  autor: Piotr
 11 kwie 2005, 21:58
Zasada jak dla mnie jest prosta - lepiej odżałować złorówkę czy dwa złote więcej i kupić sobie futeralik ze skóry czy też z satyny. Nie ma wtedy problemów takich jak ze silikonami (pękanie, "pocenie się" telefonu itp.), z których definitywnie się wyleczyłem.

Tak jak napisałem w swoim pierwszym poscie w tym temacie jak dla mnie najlepsze są pokrowce CAMPA. Co ciekawe owe pokrowce wykonuje polska firma z Wrocławia i muszę powiedzieć, że robią je wzorcowo.
Swoją produkcję w głównej mierze oparli na telefonach z pod szyldu NOKIA jednak na SIEMENSY (są drugie w kolejności) i inne modele też się coś znajdzie.

Wybór osobiście należy do was. Ja jednak wiem, że nie zamienie futerału satynowego od CAMPY na żaden innny.

Pozdrawiam serdecznie.

PS. Nie traktujcie mojej wypowiedzi jako reklamy (nie jestem przedstawicielem handlowym CAMPY ha ha ha :D ) po prostu chciałem się z wami podzielić swoimi wrażeniami na temat fajnego "wdzianka" na telefonik.

#3275  autor: xlord
 11 kwie 2005, 23:18
Mozna tez partnerke poprosic, zeby wydziergala pokrowiec na drutach. Jak kocha to wydzierga - mowi stare przyslowie :) :lol: :lol:

Pozdrawiam

#3276  autor: WitekT
 11 kwie 2005, 23:21
Jezus... Przypomniała mi się jedna pracownica w biurze mojego ojca, która miała świra na punkcie robiena na drutach. Wszystko robiła - skarpetki szaliki, swetry, spodnie... Nawet ochraniacze na klamki od drzwi!

W latach 80 taka znajomość to był skarb, jak był powszechny deficyt wszystkiego.;)))

#3280  autor: aNaX_Ax2500*
 11 kwie 2005, 23:49
Hej witek!! Pewnie wtedy zasuwałeś w skarpetach i czapkach jej roboty :-D :D :-D :D

.::d(-_-)b::.

#3281  autor: WitekT
 11 kwie 2005, 23:55
Pamiętam tylko jeden sweterek... Nic więcej mi nie udowodnicie!!! :-D

#3291  autor: xlord
 12 kwie 2005, 10:56
A ja mam sweter i szalik zrobiony na drutach przez moja byla partnerke i bardzo je lubie nosic, bo po pierwsze sa super zrobione, a po drugie wiem ile pracy w to wlozyla i tym wieksze jest moje przywiazanie do tych rzeczy. Oczywiscie ani slowa na ten temat nie pisnalem obecnej partnerce, bo zaraz by sie zaczelo gadanie, ze mam wyrzucic itd. :)

Pozdrawiam

#3299  autor: Piotr
 12 kwie 2005, 14:35
xlord pisze:Oczywiscie ani slowa na ten temat nie pisnalem obecnej partnerce, bo zaraz by sie zaczelo gadanie, ze mam wyrzucic itd. :)
Coś czuję, że muszę chyba poważnie porozmawiać sobie z twoją obecną partnerką Xlord :-D ;-)

Pozdrawiam.

#3307  autor: xlord
 12 kwie 2005, 15:29
No dobra... sam jej powiem ;)

Pozdrawiam

#3316  autor: Dragon
 12 kwie 2005, 16:15
a moze podaruj ten swetr swojej aktualnej i powiedz ze specjalnie dla niej go uszyles :D

#3324  autor: Piotr
 12 kwie 2005, 16:36
xlord pisze:No dobra... sam jej powiem ;)
Ja się jej spytam czy rzeczywiście jej powiedziałeś :wink: :-D

#3325  autor: Piotr
 12 kwie 2005, 16:37
Dragon pisze:a moze podaruj ten swetr swojej aktualnej i powiedz ze specjalnie dla niej go uszyles :D
A jak się dziewczynie nie spodoba to co wtedy ma Xlordzik zrobić? Może wystawia na allegro :D

Pozdrawiam.

#3333  autor: xlord
 12 kwie 2005, 17:35
Doszedlem jednak do wniosku, ze nic jej nie powiem i nie oddam. :P

Pozdrawiam

#3404  autor: max000
 13 kwie 2005, 07:30
To chyba nie jest chat... to miło być o pokrowcach na komórki a nie swetrach i ręcznych robótkach :-D