• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #263835  autor: Pb
 25 kwie 2008, 19:19
Witam.Na allegro można napotkać sporo telefonów firm Medion i Tevion (te nazwy są chyba używane zamiennie).Miał ktoś z nimi jakąś styczność?

Co do modeli,to tutaj kilka ofert z allegro:
http://allegro.pl/item352858673_super_t ... 96200.html
http://allegro.pl/item348432484_tel_kom ... zedaz.html (kopia alcatela ot735i ;) )
http://allegro.pl/item350330668_super_t ... adio_.html
http://allegro.pl/item353300607__tylko_ ... bacz_.html

Wyglądem i funkcjami jakoś nie powalają,ale gdyby ich dostępność była lepsza,to myślę,że by sie sprzedawały ze względu na bardzo dobry stosunek jakość-cena.
Ciekawe czy da się skonfigować WAP/GPRS :).
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, 19:06 przez Pb, łącznie zmieniany 1 raz.

#263838  autor: kowcio
 25 kwie 2008, 19:47
iaro pisze:Ciekawe czy da się skonfigować WAP/GPRS :) .
myślę, że ręcznie dałoby radę.. trzeba byłoby kombinować :-D
ja jednak nie jestem za tym, żeby kupować takie o telefony :-) nie mam zaufania do takich marek, a ja przede wszystkim szukam telefonu bezawaryjnego, któremu mogę zaufać :-)

#263839  autor: dumbo89
 25 kwie 2008, 19:48
Ten telefon to kopia sagema my401z.

Obrazek
Obrazek

Siemens C60>>>Sagem my501x>>>Benq-Siemens EF81>>>LG KF750 Secret

#263866  autor: Pb
 25 kwie 2008, 22:25
dumbo89 pisze:
Ten telefon to kopia sagema my401z.
Heh...z tą różnicą że ma irdę;).
Medion jest firmą niemiecką więc niejest to żadne chińskie gócio...(chociaż co do "niemieckiej jakości"-pamiętamy Siemensa,hehe :mrgreen:)... ale z serwisem może być kupka.
Swoją drogą,gdyby nie to,że GG pewnie by niedziałało na medionie (problemy z konfigiem) to może i zakupiłbym taki wynalazek...no i gdyby były te wynalazki dostępne w jakimś normalnym sklepie,a nie na alegro bo niespecjalnie jestem przekonany do kupowania przez net.

Mnie się najbardziej spodobała ta kopia alcatela i slider :).
myślę, że ręcznie dałoby radę.. trzeba byłoby kombinować :-D
ja jednak nie jestem za tym, żeby kupować takie o telefony :-) nie mam zaufania do takich marek, a ja przede wszystkim szukam telefonu bezawaryjnego, któremu mogę zaufać :-)
A ja uważam,że to dobrze,jeżeli jest dużo firm,także takich,czyli nieznanych i tanich-wybór jest większy a i silniejsza konkurencja musi się pilnować z cenami.

Myślicie,że dlaczego tanieje Nokia?bo coraz więcej do powiedzenia ma konkurencja koreańska,szwedzka i francuska,a ostatnio także chińska.

#263872  autor: kowcio
 25 kwie 2008, 23:21
iaro pisze:koreańska
szczególnie koreańska.. LG jak poszedł do góry (był news o tym).. aż SE wyprzedzili.. Samsung jaka ceniona marka w tej dziedzinie..
iaro pisze:silniejsza konkurencja musi się pilnować z cenam
dokładnie, iaro masz rację w 100%, zazwyczaj tak bywa.. przekonałem się na własnej skórze ;-)

ale może ktoś się znajduje tutaj, kto kupił taki telefon, bądź jego znajomy :?: jeśli tak to niech napisze nam jak taki telefon się sprawuje..

Pozdrawiam :-)

#264038  autor: thonka
 28 kwie 2008, 16:39
medion/tevion to jak juz ktos zauwazyl marka niemiecka, ale jak dzisiaj wszyscy produkuje prawie wszsytko w chinach, a jej glownym miejscem zbytu sa sklepy sieci aldi na calym swiecie (jakby ktos nie wiedzial to taka biedronka, tylko towary niekoniecznie znanych marek). sprzety tanie, ale robione masowo, przez co bardzo awaryjne.
kiedys czytalem, ze ludzie m.in. z Polski odkupowali od producenta hurtowe ilosci zwroconych na reklamacje i naprawe towarow (blahe powody typu rysa na obudowie, czy odprysniety plastik, wypalony piksel, ale czasem nawet rysa na obiektywie aparatu) i sprzedawali na allegro.

co ciekawe pod marka medion/tevion (glownie ta druga) mozna ujrzec niektore produkty siemensa (dawniej telefony) czy acera (monitory) ;) do 2005 produkowali dla HP laptopy Pavilion na rynek europejski ;)
inne marki tego producenta to Microstar, Micromaxx, Lifetec, Life, Cybercom.

#264780  autor: Pb
 04 maja 2008, 19:13
Domyślam się,że to żadna rewela,ale jak myślę,że taka firma daje sobie radę na rynku telefonów kom.to cholera jasna mnie bierze,że żadna polska firma od elektroniki (a kilka ich jest) nie weźmie d*** w troki i nie wyprodukuje taniego telefonu chociażby tylko z javą irdą i może aparatem za niewielkie pieniądze.Póki co próby podejmowała tylko Manta i to raczej z kiepskim skutkiem.Ale jeżeli pojawiłby sie telefon polskiej firmy za rozsądną cenę z javą irdą i aparatem,choćby nawet z manty i choćby nawet robiony w chrl-biorę i wy***ne mam na jakość! :D

Szkoda tylko,że wciąż jesteśmy zdani na zagraniczne marki w większości przeginające z cenami :?

#264803  autor: thonka
 04 maja 2008, 22:15
iaro pisze:holera jasna mnie bierze,że żadna polska firma od elektroniki (a kilka ich jest) nie weźmie d*** w troki i nie wyprodukuje taniego telefonu
jak widac bardziej sie oplaca brandowanie huawei i zte niz produkowanie pod wlasna marka...

choc moze ktos sie w koncu odwazy. wilk elektronik jak zaczynali tez niewiele znaczyli, a dzis ich marka good-ram mimo nienajlepszej reklamy kusi cena kart pamieci i ram'u do komputerow ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#264809  autor: Pb
 04 maja 2008, 23:23
Nie mam nic do brandowania Huawei (wkońcu jestem od dziś fanem tej marki :-D ),ale do jasnej *** czy taka MANTA,która jednak ma już jakieś doświadczenie w kwestii telkomów nie wyprodukuje czegoś ciekawego w tej materii.Mogliby chociaż skopiować na licencji jakiś stary model znanej firmy-na wzór produktów Teviona ;).

CZEKAM!!!!!!!!!! :D