• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #128075  autor: greenway
 28 lis 2006, 12:10
Mam problem. Od pewnego czasu jestem posiadaczem NEC'a e616. Niestety(jak się później dowiedzialem) telefon ten w chwili gdy go zakupiłem posiadał polską nakładkę językową. Jestem w sieci era. Telefon potrafi się zrestartowac w trakcie prowadzenia rozmowy, co prawdaż nie całkowicie (nie chce juz pin),ale pisze na białym tle ,że wczytuje/inicjalizuje, i żeby czekac. Po chwili widac juz ekran główny i wszystko działa. Przez to nie da sie sensownie użytkowac tego telefonu, raz się nie restartuje przez pare rozmow,a potem potrafi to zrobic parę rozmów kolejno po sobie i to czasami po upływie zaledwie paru sekund(rozmowy). Dowiedziałem się ,ze własnie polska nakładka jest źródlem wielu problemów, i że telefon może wyprawiac różne dziwne rzeczy. Wiem rownież,ze problemem nie jest siec w której jestem(ERA),bo są użytkownicy tego telefony,ktorzy rownież są w tej sieci i nie ma takiego problemu. Wielokrotnie mówiono mi ,że musze zmienic soft na oryginalny angielski,bo on bedzie na pewno dobrze dzialal i nic nie bedzie sie dzialo. Tak więc zakupilem kabelek serwisowy (podobno) i sciągnalem firmware i zabrałem się do roboty. Z tego co mi wiadomo aby wykonac tego typu zabieg należey podłączyc wyłączony telefon do komputera przez kabel serwisowy bez baterii w środku,musze miec zainstalowane drivery do kabelka i tyle. Jeżeli chodzi o soft, ściągnąłem IPLSD1_IT_099_05fa1_e616_H1 (jest to SV13 podobno). Komunikacja ma zachodzic z wykorzystaniem NEC 616 USB OBEX port (drivery) , u mnie jest on jako COM4 ,ale ten port pojawia mi sie w "panel sterownia/system/menadżer urządzeń" tylko i wyłącznie gdy mam podpięty włączony tel z baterią , natomiast,gdy podłacze tel bez baterii, to tego portu poprostu tam nie ma. Posiadam Windows XP, więc on automatycznie wykrywa,czy urządzenie jest podpięte. Nie wiem,czy to tak ma byc i powinno to działac,ale po uruchomieniu programu do wgrania oprogramowania COM4 (w programie jest jako "breakout") ,widnieje jaką działający ,ale tylko i wyłącznie jak mam podpięty włączony tel z bateria ,ale tak przeciez nie da sie grac softu. Więc w czym rzecz? Mam nadzieje,że ktoś wreszcie mi pomoże i powie w czym rzecz i jak to w końcu zrobic. Aha - jeszcze jedno pytanie jak powinien zareagowac telefon po podpięciu przez Kabel serwisowy, powinien cos wyświetlic na wyświetlaczu? Z tego co zrozumialem kabel serwisowy ma go rownież poprostu zasilac po podłaczeniu. Czekam z niecierpliwością no pomoc od osób,ktore znają sie na rzeczy. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, 13:51 przez greenway, łącznie zmieniany 1 raz.

#128444  autor: cema
 29 lis 2006, 07:33
Z Czasów flashowania siemensow pamietam, ze przed zmienieniem firmfare czeba wgrac i sciagnac z telefonu booty (zabezpieczenie).Potem sie podpinalo wylaczony tel i nic tego nie wykrywalo oprusz programy do patchowania.Moze ty tez tak sprobuj zrobic :)

Nokia 6610i =>> SE T230 =>> Siemens S65 =>> SE K300i =>> Nokia 3650 =>>NEC e228 =>> Nokia N73 =>> Nokia N95 =>> Samsung G810 =>> Nokia N95 8GB =>> Nokia 5800 =>> SE X10 Mini Pro =>> Motorola Milestone =>> HTC Desire Z