• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #45427  autor: Pogon_Juve
 16 sty 2006, 20:12
Nie moge znalezc (w Twojej Komórce, ani w Internecie) czegos na temat pierwszego telefonu komórkowego, pierwszej sieci komórkowej i takich tam. Z gory dziex za wszystkie udzielone informacje.

#45439  autor: Kaczy
 16 sty 2006, 20:35
Obrazek

Oto zdjęcie kolesia z 1 komórką.

To był rok 1973. 3 kwietnia :twisted: (Napis głosi: przenośny telefon komórkowy ArrayComm)

Ważył 30 uncji (0,85 kg).

W 1983 r. Motorola wypuściła na rynek 1 komercyjny tel. komórkowy "DynaTAC", waga: 16 uncji, cena 3,500 $

A dla bardzo ciekawskich, wersja amerykańska o historii 1 tel. komórkowych

Znalezione poprzez google.

[ Dodano: 2006-01-16 20:42 ]
Pogon_Juve pisze:Nie moge znalezc (...) ani w Internecie
A ja znalazłem od razu :twisted: :twisted: :twisted:

...::: Made for loneliness :::...

#45499  autor: Pogon_Juve
 16 sty 2006, 21:58
widocznie niezbyt dokladnie szukalem...

#45507  autor: pumba
 16 sty 2006, 22:26
Ja jak sobie przypomne jak z jakieś 10 latek temu mój tata miał służbową komórkę :D hehe no nie mogę jak sobie ją przypomne :D o ile się nie mylę była to motorola wyglądała jak telefon stacjonarny ponieważ miała słuchawkę na kablu którego drugi koniec był przymocowany do bazy o wymiarach ok 25x25cm w której znajdował się akumulator i gniazdo anteny do którego można było podlączyć jedną z trzech anten dołączonych w komplecie jedna o długości ok 25cm, druga jakaś większa i trzecia samochodowa zewnętrzna, to dopiero było wyposażenie :wink: , klawiaturka była na słuchwce ale po zewnętrznej stornie a nie jak to teraz po wewnętznej. Jak szło się po mieście z taką komórką to ludzie się troche dzienie gabili jak na wariata ze stacjonarnym :-D Późnej dostał następną komórkę o połowę mniejszą tzn baza była o połowe mniejsza bo słuchawka dalej była na kablu. Trzecią komórkę jaką dostał to motorolę już samą słuchawkę :-D ale była duża że jakby do kiszeni ją włożyć to by niewygodnie się chodziło :wink:

#45962  autor: Slodziak
 17 sty 2006, 22:56
Ciekawe pumba ciekawe!!

Jest jedna rzecz dla której warto życ - SYMBIAN i nie zmienie sie nic!!