• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #32989  autor: Kaczy
 03 gru 2005, 11:00
Pochwaliłem się swoimi umiejętnościami zmiany nazwy operatora, a teraz zostałem poproszony przez PW o wyjaśnienie jak to zrobić.

Opiszę teraz krótki kurs zmiany logo operatora.

Od razu ostrzegam, że da się tylko zmienić nazwę sieci (Idea, Era, Plus etc.). Niestety nie doszedłem jeszcze do tego jak pozbyć się takich napisów jak "Milego dnia". No ale może kiedyś...

Oki- to teraz właściwa rzecz. Opiszę to na Siemensie C75, bo teraz mam go pod ręką. W innych telefonach czynności wyglądają tak samo, jedyna różnica to znalezienie tego w menu.

Przystąpmy do rzeczy właściwej:
1. Wchodzimy w zakładkę Ustawienia, Sieć
2. Wybieramy opcję "Sieci preferowane"
3. Pojawia nam się napis z naszą siecią
4. Wciskamy przycisk "Lista"
5. Pojawia nam się 20 pozycji z różnymi nazwami operatorów.
6. Wybieramy jakąś wolną i naciskamy na przycisk "zmień"
7. Pojawia nam się kosmicznie długa lista sieci niemalże z całego świata.
8. Na samym dole tej listy jest opcja "dodaj sieć", którą wybieramy
9. Rzecz właściwa:
ID kraju: 260
ID sieci: 1 dla Plus GSM, 2 dla Ery, 3 dla Orange
10. W nazwie wpisujemy to co chcemy, żeby się pojawiało na ekranie.

Tak w oto w 10 krokach pozbywamy się napisu Idea/Era/Plus GSM :-D

#32998  autor: qbiq
 03 gru 2005, 11:46
Dzieki za informacje!! No nie powiem, jest to calkiem ciekawe:) Mimo wszystko mam problem z konfiguracja tego tricku w SE K700i..dochodze do punktu 6 i jest lipa :? nie moge zmienic zadnej sieci, a jak dodam nowa to pyta sie mnie tylko o "kody sieci" oraz pozycje, ktora ma zajmowac na liscie..nie moge wpisac ani ID kraju, ani sieci! jak komus sie udalo to zrobic na SE to bede wdzieczny za informacje!

#32999  autor: WitekT
 03 gru 2005, 11:57
Tak się da tylko w Siemensach.

#33001  autor: qbiq
 03 gru 2005, 12:02
ehh no szkoda..ale dzieki Witku za info :)

#33003  autor: Kaczy
 03 gru 2005, 12:19
WitekT pisze:Tak się da tylko w Siemensach.
No całkiem możliwe.
Akurat od wielu lat mam tylko Siemensy (teraz mam już 6 Siemensa), więc nie mam możliwości sprawdzenia tego na innych telefonach.

#33021  autor: mol
 03 gru 2005, 13:42
Ja ostatnio z pomocą gazety "Komputer Świat" zrobiełm sobie przezroczyste logo do mojego Siemensa i dzięki niemu nie mam nazwy operatora :D

#33026  autor: Kaczy
 03 gru 2005, 13:55
mol80 pisze:Ja ostatnio z pomocą gazety "Komputer Świat" zrobiełm sobie przezroczyste logo do mojego Siemensa i dzięki niemu nie mam nazwy operatora :D
No tak- ale to inna bajka.

Ja też mam tak zrobione, że nie mam nazwy operatora, jednak jeżeli włączę sobie wygaszacz to na jego tle pojawia się napis "Kaczy", a nie Idea :wink:

Ps. Przeźroczyste?? Hmm.. to ciekawe, bo ja jakoś nie mogę tego zrobić- zawsze ma jakis kolor :/

#33035  autor: mol
 03 gru 2005, 14:50
Kaczy pisze:
mol80 pisze:Ja ostatnio z pomocą gazety "Komputer Świat" zrobiełm sobie przezroczyste logo do mojego Siemensa i dzięki niemu nie mam nazwy operatora :D
No tak- ale to inna bajka.

Ja też mam tak zrobione, że nie mam nazwy operatora, jednak jeżeli włączę sobie wygaszacz to na jego tle pojawia się napis "Kaczy", a nie Idea :wink:

Ps. Przeźroczyste?? Hmm.. to ciekawe, bo ja jakoś nie mogę tego zrobić- zawsze ma jakis kolor :/
Ja też już kiedyś robiłem ze zamiast Era pisało mi np: mol, ale wole przezroczyste logo - takie jakie na Jambie kosztuje ok 11 zł :/

#33037  autor: Kaczy
 03 gru 2005, 15:18
mol80 pisze: Ja też już kiedyś robiłem ze zamiast Era pisało mi np: mol, ale wole przezroczyste logo - takie jakie na Jambie kosztuje ok 11 zł :/
A możesz to logo umieścić na forum, byłbym wdzięczny :-)

#33042  autor: Klusek
 03 gru 2005, 15:49

Obrazek
Obrazek

#33043  autor: Kaczy
 03 gru 2005, 15:59
Klusek pisze:Klik!
Bóg zapłać :twisted: :)