Tylko TomTom 5 jest strasznie drogi 299€ za region

oraz ma narazie słabą mapę Pl
[ Dodano: 2005-11-26 13:37 ]
Miałem dużą frajdę z bycia beta testerem tego rozwiązania. Zdecydowałem się gdyż przede wszystkim jestem gorącym entuzjastą wszystkich elektronicznych gadżetów oraz poważnie rozważam zakup nawigacji.
Testowałem program na Motoroli E398 niestety bez GPS, gdyż zakup specjalnego kabla do jego podłączenia uważam za poroniony pomysł. Sadze, że producenci powinni skoncentrować się raczej na rozwiązaniach opartych na BT. Co prawda moja Motorola ma BT jednak z powodów technicznych nie da się go zastosować do połączenia z GPSem.
Wracając do programu. Działał on dość sprawnie, choć początkowo niełatwo było go skonfigurować oraz często się zawieszał. Na szczęście z każda wersją ten problem stawał się coraz mniej uciążliwy.
Do największych jego zalet mogę zaliczyć koszty, jakie trzeba ponieść, aby móc z niego korzystać. Liczę, że producenci szybko zaczną dodawać obsługę nowych modeli. Do tego kupujemy moduł GPS + abonament i możemy się bawić. Niestety uważam, iż ceny abonamentu są mocno przesadzone i przy tej funkcjonalności nie powinny wynosić więcej niż 250zł/rok szczególnie, gdy dużo bardziej rozbudowany Symbianowy Wayfinder kosztuje 99€/rok. Oczywiście zdaje sobie sprawę ze słabszej mapy PL w drugim rozwiązaniu.
Zalety:
- relatywnie niskie koszty zestawu
- aktualność map, gdyż na bieżąco są ściągane z serwera.
- doskonałe komentarze dotyczące manewrów, widać bardziej zdecydowany nacisk na nawigację głosową niż wizualną
- dobre mapy z Imagisu
- taki zestaw do nawigacji można mieć zawsze przy sobie
- możliwość nawigacji „na sucho” bez GPS – wyznacza się punkt początkowy i docelowy
- niewielkie ilości danych, jakie są pobierane przy wyznaczaniu 1 trasy
- elastyczne opłaty – czasowe i na określoną ilość tras
Wady poza wyżej wymienioną ceną i GPS po kablu są następujące:
- program nie pozwala na bieżąco śledzić pozycji i pobierać map, do telefonu pobierana jest cala trasa i najbliższe otoczenie
- można wyznaczyć trasę tylko do określonego miejsca, POI, ale nie da się wybrać innej alternatywnej oraz przez punkty pośrednie
- wyznaczanie trasy trwa dość długo oraz działanie programu w systemie jest dość powolne (ale powodem tego jest mój telefon, na Nokiach rzekomo nie występuje)
- na pobranej mapie nie występują żadne oznaczenia dotyczące POI
- zbyt wysokie ceny abonamentu do możliwości
Chciałem zwrócić uwagę, że jestem gorącym entuzjastą tego rozwiązania i wszystkie moje opinie tu zawarte są subiektywne. Dodatkowo część z w/w problemów może nie występować w innych telefonach niż mój testowany E398.