• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #14487  autor: bialy_aniolek
 29 sie 2005, 15:36
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z projektem uruchomienia systemu nawigacji satelitarnej dla każdego opierającego się o telefon komórkowy wyposażony w JAWĘ.

Obecnie przeprowadzane są testy, do udziału w których, gorąco zachęcam. Jako entuzjasta tego typu rozwiązań sam bym wziął w nich udział niestety na razie nie posiadam GPSa na BT :cry:

Więcej szczegółów na stronie produktu http://www.naviexpert.com.

#16405  autor: Frasio
 09 wrz 2005, 07:01
Ciekawe kiedy będzie dla k508i lub k500i.

Obrazek

#31704  autor: bialy_aniolek
 23 lis 2005, 16:41
Wersja komercyjna się pojawiła.

Ja miałęm okazję testować na Motce E398 i raczej nie polecam. Kupno gps po kablu wydaje mi się mało sensowne.
W przypadku telefonów które obslugują gps po BT, to szczerze polecam bo program jest relatywnie tanią alternatywą dla np Automapy.

#31714  autor: piotrz
 23 lis 2005, 19:41
no raczej nie wróżę temu rozwiązaniu pryszłości- 360zł to w ? telefonów połowa ceny tego telefonu, a do tego koszty za łączenie się z internetem :? :roll:

no chyba że źle zrozumiałem ten tekst :wink:

p.s dlaczego nie działa "jedna czwarta" itp??? :shock:

#31773  autor: bialy_aniolek
 24 lis 2005, 13:41
Cena jest faktycznie dosc wysoka. Sadze ze powinna oscylowac w okolicach 250zl za rok.

Co do zalet, to moim zdaniem glowna sa koszty. Masz juz kompatybilny kom + kupujesz GPS na BT za jakies 400 zl + abonament i masz nawigacje. Alternaywne rozwiazania np PDA sa znacznie drozsze. Dodatkowo, przynajmniej teoretycznie, masz zawsze aktualne mapy, bo sa sciagane z serwera.
Na szczescie ilosc sciaganeych danych potrzebnych do nawigacj jest znikoma wiec i koszty mozliwe.

Do glownych wad uwazam jeszcze mniejsza funkcjonalnosc w stosunku do rozwiazan np z PDA czy znanym z Wayfindera. Tu nie mozna przewijac mapy online, wyznaczac trasy przez okreslone punkty posrednie. Mimo to z trafieniem w miescie nie ma najmniejszych problemow.

#31945  autor: adam3330sz
 25 lis 2005, 23:52
dlatego najlepiej miec jakis telefon z symbianem lub windowsem :) raz kupujesz i kozystasz ile chcesz ;P no najwyzej ze ktos chce co roku kupowac nowe mapy... :) do mojego fona pasuje np. tomtom 5 :)

Siemens C35i->Nokia 3330->Nokia 8210->Siemens S45i->SonyEricsson T300->Nokia 3650->Sendo X->Motorola MPx200->Panasonic GD 87->SDA Music->SonyEricsson W550i->SonyEricsson W950i->SonyEricsson W910i->SonyEricsson W960->

#31982  autor: bialy_aniolek
 26 lis 2005, 13:37
Tylko TomTom 5 jest strasznie drogi 299€ za region :? oraz ma narazie słabą mapę Pl :?

[ Dodano: 2005-11-26 13:37 ]
Miałem dużą frajdę z bycia beta testerem tego rozwiązania. Zdecydowałem się gdyż przede wszystkim jestem gorącym entuzjastą wszystkich elektronicznych gadżetów oraz poważnie rozważam zakup nawigacji.

Testowałem program na Motoroli E398 niestety bez GPS, gdyż zakup specjalnego kabla do jego podłączenia uważam za poroniony pomysł. Sadze, że producenci powinni skoncentrować się raczej na rozwiązaniach opartych na BT. Co prawda moja Motorola ma BT jednak z powodów technicznych nie da się go zastosować do połączenia z GPSem.

Wracając do programu. Działał on dość sprawnie, choć początkowo niełatwo było go skonfigurować oraz często się zawieszał. Na szczęście z każda wersją ten problem stawał się coraz mniej uciążliwy.
Do największych jego zalet mogę zaliczyć koszty, jakie trzeba ponieść, aby móc z niego korzystać. Liczę, że producenci szybko zaczną dodawać obsługę nowych modeli. Do tego kupujemy moduł GPS + abonament i możemy się bawić. Niestety uważam, iż ceny abonamentu są mocno przesadzone i przy tej funkcjonalności nie powinny wynosić więcej niż 250zł/rok szczególnie, gdy dużo bardziej rozbudowany Symbianowy Wayfinder kosztuje 99€/rok. Oczywiście zdaje sobie sprawę ze słabszej mapy PL w drugim rozwiązaniu.

Zalety:
- relatywnie niskie koszty zestawu
- aktualność map, gdyż na bieżąco są ściągane z serwera.
- doskonałe komentarze dotyczące manewrów, widać bardziej zdecydowany nacisk na nawigację głosową niż wizualną
- dobre mapy z Imagisu
- taki zestaw do nawigacji można mieć zawsze przy sobie
- możliwość nawigacji „na sucho” bez GPS – wyznacza się punkt początkowy i docelowy
- niewielkie ilości danych, jakie są pobierane przy wyznaczaniu 1 trasy
- elastyczne opłaty – czasowe i na określoną ilość tras

Wady poza wyżej wymienioną ceną i GPS po kablu są następujące:
- program nie pozwala na bieżąco śledzić pozycji i pobierać map, do telefonu pobierana jest cala trasa i najbliższe otoczenie
- można wyznaczyć trasę tylko do określonego miejsca, POI, ale nie da się wybrać innej alternatywnej oraz przez punkty pośrednie
- wyznaczanie trasy trwa dość długo oraz działanie programu w systemie jest dość powolne (ale powodem tego jest mój telefon, na Nokiach rzekomo nie występuje)
- na pobranej mapie nie występują żadne oznaczenia dotyczące POI
- zbyt wysokie ceny abonamentu do możliwości

Chciałem zwrócić uwagę, że jestem gorącym entuzjastą tego rozwiązania i wszystkie moje opinie tu zawarte są subiektywne. Dodatkowo część z w/w problemów może nie występować w innych telefonach niż mój testowany E398.

#32136  autor: adam3330sz
 27 lis 2005, 14:46
ja nie wspominam wogule o mapie polski bo nie kozystal bym wogule. tomtom 5 jest idealny dla wiekszosci innych panst UE. pozatym za jakosc sie placi. Navigon tez jest dobry i tez drogi ale kupujesz raz i masz spokoj.

Siemens C35i->Nokia 3330->Nokia 8210->Siemens S45i->SonyEricsson T300->Nokia 3650->Sendo X->Motorola MPx200->Panasonic GD 87->SDA Music->SonyEricsson W550i->SonyEricsson W950i->SonyEricsson W910i->SonyEricsson W960->

#32185  autor: bialy_aniolek
 27 lis 2005, 17:10
Zgadzam sie ze za jakosc sie placi. Tylko za zakup 2 regionow TomToma do koma mamy PDA z mapami TomToma czy Destinatora calej Europu :?:
Dla mnie mapa Europy potrzebna jest na wakacyjne wyjazdy a Polski przez reszte roku :D