• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #210332  autor: [email protected]
 08 sie 2007, 02:05
mam nadzieje ze wybralem dobra kategorię..
nurtuje mnie pytanie odnosnie gps w telefonie, bo uzywajac tego wynalzku w n95 bedziemy placic dodatkowo za polaczenie z internetem ciekawi mnie czy jest mozliwosc ominiecia tego i czy jezeli w innych modelach telefonow np n73 dokupimy moduł gps i wgramy mapy to wtedy tez bedzie potrzebne polaczenie z internetem (ktore jest platne) ?
czy w 6110 uzywanie gps jest bezplatne ?

#210336  autor: orB
 08 sie 2007, 02:15
Nie wiem jak w Nokiach, ale w niektórych Motorolach posiadających moduł aGPS, mając już wgrane mapy nie płacimy za nic, bo za co..? Ale "Nokia to Nokia" :lol: więc nigdy nic nie wiadomo ;)

#210353  autor: dechomenon
 08 sie 2007, 09:05
to jest tak za z połączenie z netem zapłacimy w przypadku gdy chcemy np. pobrać aktualną bazę danych o korkach na naszej trasie...wtedy trzeba się połączyć...ale co do samej trasy nic nie trzeba płacić za samo połączenie...no wiadomo musisz wykupić mapę i program np. tom toma...czyli mapa jakieś 450zł

#210530  autor: Kaczy
 08 sie 2007, 17:33
Wszystko sprowadzana się do zainstalowanego oprogramowania do nawigacji. To ono dyktuje odpłatność usług.

Np. NaviExpert na bieżąco pobiera mapy czyli trzeba płacić za połączeniem z netem. Są natomiast aplikacje, które mapy nie pobierają z netu lecz np. z karty pamięci (np. TomTom, AutoMapa chyba też).

Ale... TomTom jak napisał dechomenon kosztuje ok 500 zł, a np. NaviExpert tylko 100 zł rocznie. No i teraz kwestia, czy jeździsz tak dużo, że pobierzesz mapy za 400 zł? :)
Przy założeniu, że trasa przez całą Polskę kosztuje ok. 2 zł :)

...::: Made for loneliness :::...