• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #74217  autor: mateush
 17 maja 2006, 00:45
Ostatnio zaciekawilem sie laptopami z malo waznego powodu ;p i juz wiem ze w laptopach jest cos takiego jak Wi-Fi czyli jesli sie nie myle bezprzewodowa karta sieciowa czyz tak? a przegladajac dzial telefony na telepolis spostrzeglem ze np. w telefonie nokia 6131 (<--dobra nazwa) jest rowniez cos takiego to znaczy ze do komunikacji z komputerem a nawet siecia komputerow w domu moge wymieniac dane rowniez telefonu? czyli do wymiany danych procz bluethoot irdy i kabla usb sluzyc moze WiFi? a czy do dzielenia neta z komorka i kompem tez moze? przy okazji na rynek weszlo cos takiego jak pamiec usb niektore telefony maja port usb czy tam mini usb sa przejsciowki czy tam adaptery przy pomocy takiej pamieci usb moge sobie powiekszyc pamiec telefonu poprostu wykorzystac ja jako dodatkowa pamiec do telefonu

ps. troche duzo pytan mam nadzieje ze znajda sie tacy madrzy i je tu wszystkie wynajda te pytania i na nie odpowiedza z gory dziekuje pozdrawiam

AAAAAaaaaa!!!!!!
 #74297  autor: Kaczy
 17 maja 2006, 16:56
mateush pisze:Ostatnio zaciekawilem sie laptopami z malo waznego powodu ;p i juz wiem ze w laptopach jest cos takiego jak Wi-Fi czyli jesli sie nie myle bezprzewodowa karta sieciowa czyz tak?
Karta bezprzewodowa to karta bezprzewodowa, a Wi-Fi to technologia, dzięki której możesz użyć tą kartę sieciową.
Komunikacja odbywa się na zasadzie łączenia z hot-spot`ami, czyli miejscami (urządzeniami) udostępniającymi Internet.
Wi-Fi jest przykładem technologii LAN, czyli dostępu w obrębie budynku, małej przestrzeni (do kilkuset metrów).
mateush pisze:np. w telefonie nokia 6131 (<--dobra nazwa) jest rowniez cos takiego to znaczy ze do komunikacji z komputerem a nawet siecia komputerow w domu moge wymieniac dane rowniez telefonu? czyli do wymiany danych procz bluethoot irdy i kabla usb sluzyc moze WiFi? a czy do dzielenia neta z komorka i kompem tez moze?
Dokładnie, Wi-Fi może służyć jako "sprzęt" do wymiany danych.
Kwestia tylko odpowiedniego skonfigurowania urządzeń.

A ze swojej strony dodam, iż Wi-Fi posiada wiele palmtopów.
Sam osobiście w niedługim czasie powinienem dostać palmtopa do testów.
I wtedy będę mógł korzystać z Wi-Fi. Rzekłbym nawet, że będę miał za friko neta, gdyż obecnie w wielu miejscach w Polsce (duże miasta, centa handlowe, hotele) istnieją darmowe hot-spoty :-D :-D :-D

...::: Made for loneliness :::...

#74331  autor: mateush
 17 maja 2006, 19:30
hehe dzieki za odp. to bedzie punktcik co do tego testera palmptopa to tylko pozadzdroscic :D a Kaczy ty jestes tu cos wiecej niz tylko modernizatorem czy tam administratorem na telepolis?

AAAAAaaaaa!!!!!!

#74334  autor: Kaczy
 17 maja 2006, 19:36
mateush pisze:hehe dzieki za odp. to bedzie punktcik co do tego testera palmptopa to tylko pozadzdroscic :D a Kaczy ty jestes tu cos wiecej niz tylko modernizatorem czy tam administratorem na telepolis?
No to czekam na punkcik :smt005 :smt005 :smt005 :smt005

No z palmtopem to będzie full wypas- mam nadzieję, że wszystko wypali. Jest mi potrzebny do mojej pracy inżynierskiej. Teraz mój wydział poprzez osobę mojego promotora prowadzi pertraktacje nt. użyczenia sprzętu do celów badań naukowych.

No jestem tylko zwykłym, skromnym modernizatorem (vel. moderatorem) tego forum.
Chociaż nie obraziłbym się, jakby został adminem, bo niedługo kończę studia i jakaś pracy by się przydała. A jak by byla z branży telekomunikacyjnej to by było gites.

No nic- koniec OT :)

...::: Made for loneliness :::...
 #158139  autor: jowita
 01 mar 2007, 13:49
Wiem że to pytanie brzmi dziwnie, ale tak się zastanawiam, czy ktoś wymyślił już karty z modułem wi-fi do komórek. Tak, laikowi zawsze się będzie wydawać że wszystko jest możliwe;) A jeśli to niemożliwe, to dlaczego?? Może ktoś mnie ośweici?

#158145  autor: jowita
 01 mar 2007, 14:05
No cóż, właśnie o to chodzi, że są takie telefony ale że te dostępne w naszej rzeczywistości albo są dla mnie za drogie, albo za wielkie i za ciężkie (zrobiłam rekonesans, bo niedługo zmieniam telefon w Erze), zastanawiałam się czy nie ma innego wyjścia... czy chodzi o to że nie da się dołożyć tego modułu np. do karty pamięci?

#158147  autor: piotrz
 01 mar 2007, 14:11
jowita pisze: czy ktoś wymyślił już karty z modułem wi-fi do komórek.
Teoretycznie są. Na SD i na miniSD również. w praktyce nie chodzi o cene (boo to kwestia chyba 150-200zł), tylko o to że żeby to wykorzystać potrzeba sprzętu z obsługą SDIO..A tego na razie nie ma w żadnej z komórek.. :wink:

#158268  autor: jowita
 01 mar 2007, 20:01
Dzięki za informację! Tym razem mi się nie przyda, ale może następnym... Teraz u mojego operatora w rozsądnej dla mnie cenie widzę z gniazdem SDIO tylko MDA compact II, który ma 155 g a ja szukałam telefonu o gabarytach nieco mniejszych i nie rzucającego się w oczy.
Czemu oni uważają, że wi-fi to coś tylko dla biznesmenów i dużych chłopców ;)