• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #675934  autor: Xy
 19 lis 2013, 14:10
Hej.
Chciałbym w bliskiej przyszłości nabyć Internet mobilny gdyż niebawem nie będę korzystał z mojego domowego w UPC. Interesuje mnie oferta bez modemu i w systemie pre-paid. U jakiego operatora nabyć kartę? Czy Aero2 jeszcze funkcjonuje? Byłoby miło gdyby to była oferta dająca jak najwięcej za jak najmniej ;-) Będę wykorzystywał pakiet (laptopem i dwoma smartfonami) do przeglądania stron (od zjadających pakiety jak Demotywatory, Kwejki czy YouTube do różnych lekkich stronek. Słowem: standardowe zastosowanie ale bez korzystania z p2p czy torr***ów). Bez modemu USB gdyż planuję do tego celu użyć mojej Xperii Neo w roli routera Wi-Fi. Zauważyłem, że na laptopie Net śmiga jakby szybciej podczas korzystania z pakietu danych w telefonie niż z modemu USB. Mowa oczywiście o miejscu o wątpliwym zasięgu 2G ;-)
Czekam na propozycje i porady. W temacie ofert internetowych jestem zielony.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#675952  autor: Flash999
 19 lis 2013, 15:03
Aero2 oczywiście nadal jest dostępne i wyjdzie tu chyba najlepiej. Na drugim miejscu T-Mobile lub Heyah z pakietem 20 zł za 3GB, lub 30 zł za 6 GB. Ewentualnie opcja z 50MB dziennie.
Kolejne wyjście to kupno na popularnym portalu aukcyjnym karty nabitej gigabajtami.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#675957  autor: Horacy
 19 lis 2013, 15:12
Ale i tak te karty OFnK są droższe, plus ich jest taki że mają RWK, Heyah i TM nie, ale dla aktywnego użytkownika, te 6 GB na miesiąc jest przystępne.

#675962  autor: Sig
 19 lis 2013, 15:54
Napisałbym karty Internet Plus z Allegro, ale z tego co widzę grubo podrożały, do tego sprzedawcy obnoszą się z legalnością, tak więc pewnie Urząd Skarbowy się w końcu zainteresował sprzedawcami zarejestrowanymi za granicą. Było chyba ok. 40 zł, teraz jest ok. 60 zł za 12GB na 120 dni. Alternatywa to czywiście Orange Free na Kartę też z Allegro, ale to trzeba sobie przeliczyć, ile GB się potrzebuje.
Zawsze jest też tradycyjne Aero, oraz tradycyjne oferty operatorów.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#676142  autor: Xy
 20 lis 2013, 08:21
Czytam o tym Aero2 i niby fajne ale 512kb/s to jednak ślimak... Może ta Heyah? Widzę na stronie, że teraz jest jakaś promocja "Dniówka Internetu" za 28 groszy dziennie. Tylko pakiecik zaledwie 50 MB, a to wystarczy mi na 10 minut ;-) Z Plusem nie chcę mieć nic do czynienia. Za dużo złego nas spotkało w tej sieci.
Patrzę na ofertę Orange Free na Kartę ale za 5 zeta dostaję 152MB. Za 100 złotych jest 6 GB. O ile pakiet nawet sensowny (na trzech urządzeniach do wykorzystania w jakieś 2 tygodnie) to jest zdecydowanie za drogi.
Eh, ideałem byłby net z Aero2 na pełnej prędkości lub stacjonarny ale póki co podłączenie netu po kablu nie jest możliwe...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#676158  autor: user_delete34
 20 lis 2013, 09:59
Xy pisze:ideałem byłby net z Aero2 na pełnej prędkości
Dobra, bez przesady z tym, że wszystko za darmo.
Xy pisze:ale 512kb/s to jednak ślimak
Gdy sieć jest przeciążona, to Cię nawet nie wpuści, ale gdy daje radę - te pół megabita jest nawet nie takie złe. Nie wiem, do jakiego poziomu jesteś teraz przyzwyczajony, ale kartę aero² brałbym mimo wszystko. Jak nie w domu - wykorzystasz gdzieś indziej. To jest naprawdę przydatne i nie raz może poratować.

Do tego kupiłbym 3 startówki i wypróbował działanie sieci na najtańszych pakietach: u Plusa, T-Mobile i Orange. Nie wiem, kto ma tam sygnał 3G i jakie jest obciążenie - sprawdź sam. Wybierałbym w kolejności: T-Mobile (6 GB/30 zł) > Orange (dużo lepiej - ale kompresja) > Plus z allegro (bo podrożał), oczywiście, w zależności od jakości połączenia. Jeśli np Plus chodzi najlepiej to brałbym Plusa. Ofertę Orange sprawdź u kolegi nad Twoim postem.

Swoją drogą - czemu zagwiazdkowałeś... torrenty? Ludzie mówią, że to zło? :D Po to to wymyślono, by z tego korzystać.

#676882  autor: Pietro_EU
 22 lis 2013, 17:09
Markadiusz pisze:Gdy sieć jest przeciążona, to Cię nawet nie wpuści, ale gdy daje radę - te pół megabita jest nawet nie takie złe. Nie wiem, do jakiego poziomu jesteś teraz przyzwyczajony, ale kartę aero² brałbym mimo wszystko. Jak nie w domu - wykorzystasz gdzieś indziej. To jest naprawdę przydatne i nie raz może poratować.
Dokładnie, kiedyś pakiet 512kbps/256kbps był tylko marzeniem w UPC, pamietam że 128kbps/64kbps nawet dawalo rade w UPC, nie mowiąc o pozniejszych zmianach i pakietach 256/128 i 512/128kbps :-D
Ja obecnie rozwazam rezygnacje z UPC (25Mbit/1.5Mbit) wlasnie na rzecz aero i powrocenia do dawnych predkosci :D

#676897  autor: user_delete34
 22 lis 2013, 17:47
Pietro_EU, kolego, ale takie myślenie jest złe. Ja np. chcę stary samochód - i po naprawie blachy taki wystarczy mi na długo, ale łącza w taki sposób sobie nie podreperujesz. Tutaj nie ma co wracać do starego, bo kiedyś dało radę. Na drodze ograniczenie 50/90 było i jest, a strony internetowe mają coraz to więcej treści (o, spójrz choćby na forum, ile ważą same reklamy na telepolis - ja używam AdBlocka bez wyjątków) i takie łącze może nie wyrabiać.

BDI poleciłem jednak dlatego, że w akademiku korzystam z łącza w teorii symetrycznego 100 Mbps, w praktyce - lepiej chodził mi kiedyś Orange Business Everywhere na lejku, bo połączenie było i nawet strony się wczytywały. Gdyby nie [czasem działające - zapchana sieć] aero² w tym miejscu, miałbym problem. W związku z tym sam też jestem na etapie wyboru oferty mobilnego dostępu do internetu.

#676900  autor: buba1234
 22 lis 2013, 18:05
Jezeli jest dobry zasieg orange to tylko Orange na karte 25GB za 15zł/miesiac, lub 10GB za 5zł/miesiac.

#676923  autor: Pietro_EU
 22 lis 2013, 18:59
Markadiusz pisze:Pietro_EU, kolego, ale takie myślenie jest złe. Ja np. chcę stary samochód - i po naprawie blachy taki wystarczy mi na długo, ale łącza w taki sposób sobie nie podreperujesz. Tutaj nie ma co wracać do starego, bo kiedyś dało radę. Na drodze ograniczenie 50/90 było i jest, a strony internetowe mają coraz to więcej treści (o, spójrz choćby na forum, ile ważą same reklamy na telepolis - ja używam AdBlocka bez wyjątków) i takie łącze może nie wyrabiać.
Jak to mawiaja punkt widzenia zalezy od.... no właśnie, wszystko zależy od tego do czego ten Internet OP bedzie używał, wiadomo że każdy z nas ma inny profil korzystania, czy to z tel czy z Internetu. Naprawde 512/256 jest wystarczającą prędkościa do przeglądania wiekszosci stron (zawsze tez mozna wyłączyć obsługe JS - nie jest to duża strata). Naturalnie strony typu YT sa w innej kategorii, ale ogladanie wideo nie jest niemozliwe (wystarczy tylko wyłączyć "super" feature od G. czyli: DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) i można oglądać :)
A w kategorii cena/usługa Aero jest nie do pobicia - co widac znacząco w ujeciu długoterminowym.

#676930  autor: user_delete34
 22 lis 2013, 19:18
Pietro_EU pisze: no właśnie, wszystko zależy od tego do czego ten Internet OP bedzie używał
Ja mówiłem o Tobie, nie o Xy. To Ty mówisz, że chcesz zrezygnować z łącza 25/1.5 Mbps.
Sądź co chcesz, ale żebyś się nie przejechał.
- wyłączenie JS to moim zdaniem kiepski pomysł, lepiej to jakoś tylko ograniczyć, jeśli idzie
- masz jeszcze grafikę, obiekty flash na stronach
- BDI jest dobre kiedy działa i nie mam tu na myśli sygnału
- to samo co wyżej, ale z maksymalną prędkością i niskimi pingami
Pietro_EU pisze: A w kategorii cena/usługa Aero jest nie do pobicia - co widac znacząco w ujeciu długoterminowym.
Przez zero dzielić nie będę, ale patrząc na to, że to obecnie jedyna opcja dostępu za darmo to chyba naturalne, że się tego nie przebije.
Oczywiście, pomijam hotspoty - można uznać, że ich nie ma. Chyba, że mieszkasz w restauracji czy hotelu na stałe.

#676951  autor: Pietro_EU
 22 lis 2013, 20:31
Chce zrezygnować z łącza bo nie potrzebuje az takiej predkosci (od pewnego czasu obserwuje wykorzystanie sieci), a niższe sie kompletnie nie opłacaja w kat. cena/predkosc.
Markadiusz pisze:wyłączenie JS to moim zdaniem kiepski pomysł, lepiej to jakoś tylko ograniczyć, jeśli idzie
To nie problem (można to zrobić bardzo prosto w Chrome np. tylko dla określonych domen)
http://sbpoley.home.xs4all.nl/webmatters/whatnojs.html
To dlatego preferuje domyślnie wyłączony JS (gdy jest mi niezbędny, łatwo mogę go włączyć dla określonej strony)
Markadiusz pisze:masz jeszcze grafikę, obiekty flash na stronach
Chrome - wpisujesz w pasku adresu chrome://plugins
odznaczasz Always allowed przy pluginie Flash (dobrze to zrobić również przy Java jeśli jest zainstalowany w systemie).
Dodatkowo - Chrome: Ustawienia: Zaawansowane ustawienia: Content settings (ustawienia zawartosci): przy Pluginach zaznaczasz box Click to play (kliknij aby odtworzyc)

Efekt - wyszstkie elementy Flash sie niezaladuja dopóki na nich nie klikniesz.
Markadiusz pisze:BDI jest dobre kiedy działa i nie mam tu na myśli sygnału
Zgadza się, ale też nie każdy potrzebuje Internetu 24/7. Jednak momenty kiedy nie dziala a Ty chcesz żeby działało mogą być utrudnieniem ;)
Ale tez nie przesadzajmy.
Markadiusz pisze:Przez zero dzielić nie będę, ale patrząc na to, że to obecnie jedyna opcja dostępu za darmo to chyba naturalne, że się tego nie przebije.
Ja bym tego tak nie ujął, przecież za ten "darmowy Internet" wszyscy płacimy:
"(...) Jeżeli teraz odejmiemy od tego kwotę faktycznie uzyskaną z przetargu od Aero2 dostaniemy zakres od 80 do 180 milionów złotych, jakie Polska, a więc wszyscy podatnicy niejako dołożyli do spółki Aero2, aby ta zechciała świadczyć nam bezpłatny dostęp do Internetu przez 3 lata w paśmie UMTS 900 MHz i niezależnie od tego 3 lata w LTE w paśmie 2,6GHz."
cyt. z tej strony: http://jdtech.pl/2012/01/aero2-skad-wzi ... rnetu.html

Skoro już zapłaciliśmy czemu nie korzystać.

#676953  autor: marcinek243
 22 lis 2013, 20:45
Pietro_EU pisze: Ja obecnie rozwazam rezygnacje z UPC (25Mbit/1.5Mbit) wlasnie na rzecz aero i powrocenia do dawnych predkosci :D
Lepiej nie ponieważ kiedyś strony ważyły po kilkadziesiąt/kilkaset KB i takie łącze spokojnie dawało rade a nie jak dzisiaj przeładowane reklamami/flashem potrafią ważyć kilka MB :!: . Zejście do takiej prędkości na pewno obniży komfort użytkowania.

#676960  autor: user_delete34
 22 lis 2013, 21:22
Pietro_EU pisze:Jednak momenty kiedy nie dziala a Ty chcesz żeby działało mogą być utrudnieniem ;)
Ja miałem na myśli tylko takie. Mam szczęście na nie trafiać.

Za wiele rzeczy płacimy, a nie dostajemy - ale ten kraj do tego niestety przyzwyczaja, więc ja BDI traktuję po prostu jako darmowy dostęp do sieci. Gdyby to 0,5 Mbps było stałe i pewne to OK, ale ja jeszcze raz przestrzegam przed takim przeskokiem. Jeśli już, to zaopatrz się w jakieś dodatkowe startówki z innych sieci, żebyś się nie zdziwił, że jesteś offline.

#676963  autor: Luks
 22 lis 2013, 21:36
Ja na swoim przykładzie dodam, że BDI przez pół roku działało u mnie elegancko, a od 2 miesięcy tragedia. Na chwilę działa, a potem padaka. Musiałbym ciągle karty przekładać.

Nawet 2100 Plusa często siada, zraziłem się do cudów od Solorza. Aktualnie testuję Orange i dość tak to chodzi(czasem rozłącza cholerka). Bon już mam, będzie na święta :lol:

Szokujące dla niektórych będzie stwierdzenie, że najstabilniej działa u mnie net od Playa.

#678365  autor: prestig
 28 lis 2013, 21:56
bierz aero, do stron www jest git, YT jakosc 240p i chwila ladowania, na telefonie yt dziala bez problemu. Przesiadlem sie rok temu z neo 6mb, nie jest lekko, ale 720zl przez ten rok zaoszczedzilem :)
Jest moze jakis net z darmowym YT i dlugo waznymi GB ?

#680553  autor: calcio23
 06 gru 2013, 11:08
podłączę się do tematu ponieważ szukam internetu na prepaid dla dziadka, gdyż miał internet orange freedom pro 1mb i zrezygnował( bagatela 50zł miesięcznie ) teraz chcę wziąć dla niego jakiegoś prepaida liczyłem ile mu idzie miesięcznie transferu i wychodzi jakieś 2 - 3gb , więc taki plus 12gb starczyłby mu na 12 miesięcy ( to wychodzi 15zł miesiąc biorąc pod uwagę to że startery z iplusa na allegro podrożały ) czy jest jakaś lepsza alternatywa ? modem już mam Huawei E800.

#680561  autor: Sig
 06 gru 2013, 11:28
Teoretycznie w podobnej cenie masz te bony z Orange, o których jest tu gdzieś wątek, ale ja bym ich nie brał. Nie dość, że co miesiąc zabawa z nowym to do tego problemy z transferem jak donoszą użytkownicy.
Siostrze próbowałem coś podobnego doradzić i nic ponad startery Internet Plus na Kartę z Allegro, lub Aero2 nie wymyśliłem. Aero2 też bym odpuścił, bo nie wiadomo jak bardzi Captcha od nowego roku będzie uciążliwa i po co starszego człowieka męczyć z ich przepisywaniem, jak pewnie jeszcze ma wzrok nie taki jak kiedyś.
Jeżeli jesteś pewien jego zużycia, to tak, karta z Allegro za (teraz) ok. 60 zł z 12GB transferu na 120 dni/ 4 miesiące, a więc można by powiedzieć, że w sam raz, jeżeli co miesiąc zużywa te 2-3GB i tak, średnio miesięcznie przy takim założeniu wyjdzie 15 zł, o ile transfer wcześniej się nie skończy.
Alternatywa w postaci Orange Free na Kartę nie jest tak atrakcyjna, bo daje dłuższy okres wazności, ale mniej transferu. No i z mojego własnego doświadczenia, to jednak internet Plusa działa znacznie lepiej, zwłaszcza po ostatnich modernizacjach. Tylko upewnij się jaka tam technologia u niego jest dostępna.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#680567  autor: bazooka
 06 gru 2013, 11:42
Przerabiałem niedawno temat, dobierałem dla ojca, różnica była tylko taka (3GB też naliczyliśmy i powinno styknąć), że pracuje w nocy więc patrzeliśmy na oferty z transferem nielimitowanym w nocy. Przetestowaliśmy w miejscu pracy dwie łapiące się oferty: plusa i orange. Akurat tam orange działał lepiej i do tego dłuższy zakres godzin nocnych.
Na początku też upierał się na prepaid, ale przeliczyłem tego Plusa na kartę i doładowania przy roku czy dwóch latach wychodziły naprawdę niekorzystnie.
Po analizach pewnie prawie wszystkiego dochodzę do wniosku, że jest w pewnym momencie taka granica (te 2-3GB na miesiąc), po których naprawdę atrakcyjniejszy jest abonament. Co do nocnego nolimitu, może każdy odrobinkę na tym skorzystać pewnie jak zawita jakaś bezsenność :)
Tym bardziej, że jest gratis przy zamawianiu przez neta - przeanalizuj oferty:
http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html
...weź nawet pod uwagę najkrótszą umowę na 6 miechów w jednej opcji, jak nie przypasi do końca na przedłużenie lub zmianę cenową in plus każdy operator się zgodzi. Zawsze lepiej brać mniej i powiększyć niż przesadzić :)
pozdro