• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #632332  autor: falus
 11 maja 2013, 18:06
Na Telepolis.pl artykuł http://www.telepolis.pl/wiadomosci/189- ... l#tab-com2. Czytałem o tych całych voip ale mam kilka pytań.
W maju wyjeżdżam do Anglii na kilka miesięcy, czy jeżeli wykupie sobie taki numer stacjonarny będąc jeszcze w kraju po wyjeździe za granicę on nadal będzie działał? I czy zgonie z FAQ ipfon nie będę płacił za połączenia odbierane z Polski? "Będąc za granicą dzwonisz tak samo jakbyś był w kraju. Ponadto jeżeli jesteś poza miejscem zamieszkania możesz także odbierać telefony (dzwoniący wykręca Twój polski numer telefonu i płaci wg stawek swojego operatora, Ty nie płacisz nic)."
Jak wyglądają opłaty- tylko te 10zł na 3 miesiące? Oferta działa podobnie jak komórkowa na kartę?- jeśli nie doładowuję numer wygasa? Do rozmowy potrzebuję tylko komputer, jakiś programik i internet?- żadnych zbędnych akcesorii?
Z góry dziękuję za wyjaśnienie nurtujących mnie kwestii. Pzdr

#632339  autor: Maniek99
 11 maja 2013, 18:44
W VoIP niema znaczenia gdzie się znajdujesz, bylebyś miał sensowne (stabilne) łącze netowe.
W Happy Call masz rok ważności konta po każdym doładowaniu (min.5zł), a stawki podobne.
IPCall ma jeszcze niższe stawki, tyle że utrzymanie numeru kosztuje 1zł/m-c.

Jak nie płacisz, to po okresie karencji tracisz numer.
Happy Call możesz sobie przetestować za friko od ręki.

A jeżeli chodzi o Anglię to poczytaj o kartach Lycamobile itp.

#632341  autor: falus
 11 maja 2013, 18:53
Więc jak napisałem w komentarzu do artykułu: jeżeli nigdzie nie dzwonie to nic nie płacę a wszyscy mogą do mnie dzwonić płacąc jak za krajowe połączenia? Czyli w praktyce z zagranicy mogę mieć kontakt z domem zupełnie za darmo a moja mama mając w Polsce nju mobile zapłaci za miesiąc rozmów ze mną 29zł bo przecież dzwoni na polski numer stacjonarny.
Dobrze rozumiem?

#632350  autor: macc
 11 maja 2013, 20:02
Happy Call :smt023

#632366  autor: Maniek99
 11 maja 2013, 21:02
@falus
Tak.

#633967  autor: Witold
 19 maja 2013, 16:29
No tylko że musisz być w zasięgu sieci Wi-Fi lub mieć internet w komórce. Komputer niepotrzebny. Faq jest drogi, numer na 3 miesiące kosztuje 5 zł a dla porónania w Muffie 3 zł. Minuta do Polski na komórkę w Faqu 0,39 zł za minutę, a w Muffie 0,17 zł a jak dzwonisz do kogoś kto ma Muffa w komórce – to za darmo. W Happycall 0,18 zł/min a w IPCall 0,15 zł/min. Z tych wszystkich opratorów tylko Muff i IPCall mają swoję aplikację na komórkę ( z tym że ta od IPCall jest dość skomplikowana w obsłudze i po angielsku).
Warto dodać że w Skypie abonament "Polska - bz ograniczeń" na stacjonarne kosztuje 22,99 zł. I jeszcze jest Viber przez który można pisać i rozmawiać za darmo (warunkiem jest że Twój rozmówca też musi mieć zainstalowanego Vibera w komórce). Viber jest programem całkowicie darmowym i korzystanie z niego też jest darmowe. Aplikacja jest dostępna na Androida i iPhony.

#635427  autor: falus
 26 maja 2013, 13:42
Nie wiem o co chodzi wszystko zrobiłem poprawnie bramka X-lite skonfigurowana zgodnie z przewodnikiem na stronie Happycall, firewall wyłaczony a ciągle wyskakuje Registration error 408.
Czy może to być związane z tym, że konto założylem w Anglii z numerem z byłego woj. piotrkowskiego?
Moze polacznie z internetem moze byc tylko z polskiego IP?
Prosze o wszelkie pomysły.
Pzdr

#635635  autor: AERO2 USER
 27 maja 2013, 17:15
Jeżeli chcesz dzwonić z komputera to poczytaj jeszcze o www.teleplay.pl . Mając usługi w Play możesz dzwonić i odbierać połączenia z komputera tak jakbyć dzwonił z komórki niezależnie gdzie na świecie jesteś. Inne VoIPy można skonfigurować tak aby działały na telefonie komórkowym obsługującym SIP. Jak się ma zwykły telefon można jeszcze wdzwaniać się na numer dostępowy VoIP np. Skype To Go lub korzystać z callback czyli oddzwaniania na Twój numer np. Freeconet ma taką usługę. Odnośnie Happycall napisz do nich maila z problemem.

#636061  autor: falus
 29 maja 2013, 17:15
Pisałem z działem technicznym Happycall i prawdopodobnie mam blokade na routerze bo nie moge wogole korzystac z VoIP- błąd 408 serwer nie odpowiada. Nie mam pojecia jak to odblokować - sieć Virgin UK
Teraz pytanie: może z Teleplay bede mogł korzystac?

#636102  autor: Ricki1980
 29 maja 2013, 21:37
Podstawowe pytanie, czy masz przekierowane porty? Sieć posiada zewnętrzne IP? Nie ma bata, musi działać. Nawet na bramkach sprzętowych jeśli porty nie są przekierowane, wystarczy włączyć STUN i wszystko rusza. Osobiście mam ustawione przekierowanie portów 5060, 5061 i zakres 16400-16402 (można więcej dla większej ilości usługodawców VOIP) i wszystko działa 24 godziny na dobę bez jakichkolwiek problemów.

Tutaj możesz sprawdzić odpowiednie porty, czy są otwarte link

#636295  autor: falus
 30 maja 2013, 16:58
I okazało się, że gdy podłączę neta na krótko kablem telefon działa. Pozostaje odblokowanie portów- router Netgear WGR614
Myślę, że tak jak tutaj da radę http://portforward.com/english/routers/ ... ip.com.htm
O wynikach poinformuje niebawem. Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc. Pzdr

[ Dodano: 2013-06-05, 21:44 ]
niestety przez happycall nie bylo nic słychać wiec wykupiłem konto na IPcall i wszystko gra. Okazuje się, że wystarczyło tylko odblokować porty na routerze zgodnie z FAQ IPcall.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

#669714  autor: scoorpioo
 22 paź 2013, 21:26
POlecam Net4Call zawsze jak masz slaby internet możesz zadzwonić na numer dostępowy przez to samo konto. Możesz również skorzystać z aplikacji która automatycznie połączy Cię z numerem dostępowym, a do tego ceny rozmów telefonicznych są bardzo niskie.

Zapraszam

Najlepsze i najatrakcyjniejsze ceny za połączenia międzynarodowe www.net4call.pl

Testuj za darmo wystarczy twój adres email.
Połączenia w sieci za darmo!!!!!