• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #609018  autor: Anthrax
 21 sty 2013, 18:52
Witam wszystkich użytkowników!

Zwracam się z prośbą o doradzenie, która oferta internetu na kartę będzie najlepsza. Mam do dyspozycji laptopa 15,6 cala (choć niedługo planuję zmienić go na ultrabooka 13 calowego). Posiadam już modem (do 7,2 Mbps).
Jak często korzystałbym z internetu? Myślę, że +/- 3 godziny kilka razy w tygodniu, głównie na uczelni - w większości przeglądanie stron, poczta e-mail, facebook, może deliaktnie coś z youtube.
W chwili obecnej korzystnie dla mnie prezentują się oferty: Play Online na kartę i blueconnect'a. Z góry dziękuje za wszystkie wskazówki dotyczące ofert. Mile widziane opinie osób z Rzeszowa lub przebywających w mieście, w kwestii siły i stabilności sygnału wszystkich operatorów - szczególnie w centrum.

#609023  autor: KR2615
 21 sty 2013, 19:22
Pierwsza uwaga: PLAY Online działą tylko na macierzystym zasięgu PLAYa. Blueconnect na T-Mobile a gdzieniegdzie na Orange. Jeśli w Twojej lokazlizacji T skonsolidowalo się z Orangem i zalezy ci na predkosci, pomysl o modemie z dual carrier

#609093  autor: Vieslav
 22 sty 2013, 00:13
Na chwilę obecną nic lepszego niż Orange Free na kartę nie wynaleziono. Na allegro kupisz starter ~6GB za ~30zł ważny rok bądź widzę też 5GB za 15zł również ważne rok. Do wyboru do koloru. Kończy się limit i kupujesz drugi starter lub bawisz się w doładowania co jest nieopłacalne. Nie wykorzystasz limitu? Wysyłasz bezpłatnego smsa który przedłuży ci ważność o kolejny rok. Do sporadycznego korzystania idealne rozwiązanie.

#609112  autor: max4max
 22 sty 2013, 07:56
Vieslav pisze:~6GB za ~30zł
Tu jest Ok.
Vieslav pisze:bądź widzę też 5GB za 15zł również ważne rok

Tego do internetu nie polecam
STARTERY MAJĄ 5 GB INTERNETU DO WYKORZYSTANIA PRZEZ 31 DNI

czas ważności liczony od dnia wysyłki

#609215  autor: Qbic
 22 sty 2013, 17:48
a moze darmowe Aero2??

#609219  autor: Anthrax
 22 sty 2013, 18:13
Qbic pisze:a moze darmowe Aero2??
Nie bardzo - nie ma w okolicy ich nadajników (w ogóle infrastruktura dopiero powstaje). No chyba, że korzystają też z innych nadajników, to wtedy warte rozważenia.

#609220  autor: max4max
 22 sty 2013, 18:16
No chyba, że korzystają też z innych nadajników, to wtedy warte rozważenia.
Generalnie z nadajników i masztów plusa.

#609225  autor: Vieslav
 22 sty 2013, 18:31
max4max pisze: Generalnie z nadajników i masztów plusa.
Od kiedy?

#609233  autor: max4max
 22 sty 2013, 19:05
Od momentu oficjalnego połączenia infrastruktury spółki Aero2 i kupionego przez Solorza Plusa.
Oczywiście nie oznacza to, ze każdy nadajnik plusa to Aero, ale na wielu masztach plusa są nadajniki Aero ( nie muszą mieć żadnych zgód na instalację bo maszty stoją, a właściciel ten sam).

#609800  autor: paker
 25 sty 2013, 09:14
Z W4 wybrałbym raczej Playa z prostej przyczyny, korzysta on z zasięgu Playa, Orange i Plusa czyli ma największy zasięg w kraju. Wbrew temu co możemy usłyszeć w konkurencji.

#609808  autor: pakierhakierxd
 25 sty 2013, 09:29
Zasięg 3 operatorów w Play jest ale w ofertach głosowych jak coś,play online ma tylko zasięg własny.

Pozdrawiam :)

#609845  autor: Anthrax
 25 sty 2013, 12:16
Blueconnect za 25 zł daje bonus 2GB. Pytanie, czy po wykorzystaniu bonusa mogę kupić inny pakiet, wykorzystując kwotę doładowania

#609859  autor: max4max
 25 sty 2013, 13:22
Bonus masz tylko do nowego doładowania, środki na karcie mogą być chyba tylko wykorzystane na łączenie się z netem w/g ustalonej stawki.

#609872  autor: kowcio
 25 sty 2013, 14:04
Ja ostatnio też stawałem przed takim wyborem. Chciałem Internet do tabletu, bo kartę SIM mam w modemie, nie będę jej przekładać, a mi zależy na Internecie nie tylko tam, gdzie jest P.Online. Wybrałem taryfę Lubię To! z kombinacją taką, że:
Doładuję za 50 zł, dostaję 1 GB na 100 dni (ponad 3 miesiące), jak zużyję 1 GB, to zmieniam taryfę na roczna ważność konta, ew. doładowuję za 5 zł żeby mieć rok ważności i co miesiąc sobie będe kupował 1 GB za 10 zł. Necik działa po zasięgu 3 operatorów, więc jest git. Szukałem i nic tańszego nie znajdę. A Orange nawet pod uwagę nie biorę, bo kompresja danych jest. Teraz korzystam chwilo z Orange Free i jakośc obrazków mi po prostu nie odpowiada.

#609883  autor: Anthrax
 25 sty 2013, 14:45
Kurczę, mam coraz większy dylemat. W tej chwili jestem bardziej skłonny do kupna netbooka (max 11,6 cali). Ma mi służyć głównie na uczelni. Myślę, że miesięcznie 4GB danych mi wystarczy (przy i tak niecodziennym korzystaniu). Problem w tym, że chyba żaden z operatorów nie oferuje pakietów do wykupienia za środki na karcie. A branie na abonament raczej odpada. Póki co widzę pat.

#609884  autor: kowcio
 25 sty 2013, 14:56
Anthrax, dlatego, że nikt nie oferuje opcji wykupienia pakietów za środki, zaproponowałem Lubię To! w Play na kartę. Innej opcji najbardziej efektywnego wykorzystania pieniędzy na Internet nie znajdziesz.
Na abonament można wziąć np. w Play, dostaniesz umowę na rok (jako student), abonament 29,90, w tym masz 5 GB przy zakupie przez Internet i modem za 1 PLN, prędkość max do 2 Mbps. Jeśli modem masz, to możesz kupić na umowę na czas nieokreślony 19,90 za 2 GB prędkość do 2 Mbps. Jedynie musiałbyś dobrze sprawdzić, czy Play ma zasięg 3G swojej sieci w miejscach, w których zamierzasz korzystać z Internetu.

#609890  autor: Anthrax
 25 sty 2013, 15:26
Wszystko fajnie kowcio, tylko na dłuższa metę takie latanie między taryfami zrobi się nudne i irytujące zarazem.

Paranoja jakaś... Nawet jakbym chciał abonament bez urządzenia to żaden operator nie oferuje limitu 4-5GB danych, na którym - nie ukrywam - mi zależy! T-Mobile ma jak zwykle spartańskie oferty i całkowicie skrajne. Plus i Orange - nie mają interesujących mnie pakietów, a przy tym są momentami nieprzyzwoicie drogie!
A PLAY? Ok ma 4GB bez urządzenia na 12 miesięcy. Ale prędkość 2Mb/s... to już moje domowe niestabilne WiFi jest szybsze... Wiem, że w naszych warunkach ciężko jest czasami o prędkość nawet 7,2 Mb/s, nie mówiąc o 14,4, 21,6 czy 42,2 (!). Ale 4Mb/s dostępne od 50 zł to kolejne przegięcie. I jak tutaj być mądrym? :lol:

#609905  autor: pakierhakierxd
 25 sty 2013, 16:24
Niestety tak to jest,ja bym brał Playa jak ci pasuje pomimo 2 mb/s,powiem ci że w większości miejsc w Polsce i tak zazwyczaj jest 2-4 mb/s :P

[ Dodano: 2013-01-25, 16:24 ]
Czasem nawet niżej :(,więc nie jest źle :-)

Pozdrawiam :)

#609945  autor: kowcio
 25 sty 2013, 19:33
Ja mam 10 Mbps w domu i do 4 Mbps w Play i jakoś do stron www wystarcza mi ten Internet z Play. Wielkiej różnicy w szybkości wczytywania stron nie widzę. Mnie by nawet 2 Mbps wystarczyło poza domem. Wazne, by stabilnie to działało. Co mi po np. LTE Plusa, skoro dają śmieszne limity. To wolę wolniej, ale więcej

#609965  autor: ziemny
 25 sty 2013, 21:53
Nie chcę robić nowego tematu z tak prostym pytaniem, a widziałem, że przewinął się temat Orange Free. Otóż mam zamiar kupić Orange Free na kartę i chciałbym wiedzieć, czy oferuje on zmienne IP.

Z góry dziękuję