• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #571864  autor: koszar93
 02 sie 2012, 15:42
Gdy korzystałem z Asmax 1004g (od Netii) miałem ten problem ale baaardzo rzadko. Otóż gdy ktoś dzwonił do mnie na telefon stacjonarny internet przestawał działać. Jednak gdy uruchomiłem router ponownie (wyłącz&włącz) internet "wracał" mimo, że rozmowa telefoniczna jeszcze się nie zakończyła.
Od kilku dni jestem posiadaczem (nie wiem czy szczęśliwym) Netia Spotu. Wszystko ładnie do momentu gdy ktoś do mnie zadzwoni lub ja do kogoś zadzwonię - internet znika na czas całej rozmowy telefonicznej; nie pomoże ponowne uruchomienie routera itp. Gdy naciskam czerwoną słuchawkę na telefonie internet "wraca" jakby nic się nie stało. Jest to dla mnie denerwujące. Dodam jeszcze raz, przy Asmax 1004g zdarzało się to ale baaaardzo rzadko i tylko przy rozmowach przychodzących.

Czyja jest to wina i czy da się z tym coś zrobić?

Do gniazda telefonicznego mam wpięty Splitter z wbudowanym mikrofiltrem który był w zestawie z Netia Spotem. Gdy podepnę Splitter od zestawu Asmax 1004g + Microfiltr Netia Spot szaleje mówiąc, że jest źle podłączony.

#571870  autor: Maniek99
 02 sie 2012, 16:07
Pokaż parametry łącza z Asmaxa.
Masz podłączony tylko jeden telefon, filtr jest przy gniazdku, czy przy telefonie?
Jakim kablem masz puszczoną instalację w domu, płaskim 4żyłowym?

#571871  autor: KamaZ
 02 sie 2012, 16:11
Jak wszystko było dobrze z Asmaxem to podłącz z powrotem.
Ten Netia Spot to jakaś porażka jest. U mnie był problem z kartą sieciową Atheros w moim laptopie i co jakiś czas połączenie się zawieszało i po jakichś 2 minutach było ok do następnego razu. Wyczytałem, że niby aktualizacje kolejne miały to naprawić, ale do tej pory nie mogą sobie dać z tym rady. Szafa to odpowiednie miejsce dla niego.

#572021  autor: Szfagier
 03 sie 2012, 09:13
KamaZ pisze:Jak wszystko było dobrze z Asmaxem to podłącz z powrotem.
Ten Netia Spot to jakaś porażka jest. U mnie był problem z kartą sieciową Atheros w moim laptopie i co jakiś czas połączenie się zawieszało i po jakichś 2 minutach było ok do następnego razu. Wyczytałem, że niby aktualizacje kolejne miały to naprawić, ale do tej pory nie mogą sobie dać z tym rady. Szafa to odpowiednie miejsce dla niego.
Najnowsze stery + zgloszenie do Netii z prosba o najnowszy firmware i bedzie git.

Ericsson GA628->Siemens C25->Siemens MT50->Siemens MC60->Siemens M55->Nokia 3310->Nokia 6610i->Nokia 6230i->Nokia 6280->Samsung D800->Nokia N80->Nokia N95/E51->->Nokia 5800->Samsung GalaxyS/Nokia E71>Samsung Galaxy S3/Samsung XCover2

#572061  autor: koszar93
 03 sie 2012, 11:05
Nie mam problemów z Netia Spot. Nie zrywa wifi, wszystko działa cacy.

Parametry z Asmaxa
Obrazek

#572075  autor: Maniek99
 03 sie 2012, 12:02
Parametry w miarę.
A jak linia w domu?

#572079  autor: Szfagier
 03 sie 2012, 12:13
z tego co pamietam to na poczatku maja polecial auto-upgrade f/w na NS'ach, jesli sa jakies problemy to reset do ustawien fabrycznych najczesciej usuwa problem

Ericsson GA628->Siemens C25->Siemens MT50->Siemens MC60->Siemens M55->Nokia 3310->Nokia 6610i->Nokia 6230i->Nokia 6280->Samsung D800->Nokia N80->Nokia N95/E51->->Nokia 5800->Samsung GalaxyS/Nokia E71>Samsung Galaxy S3/Samsung XCover2

#572083  autor: koszar93
 03 sie 2012, 12:16
Od gniazdka telefonicznego do routera około 4-5 metry przez strop i ścianę. Coś więcej o nim napisać ? RJ11 sam zakańczałem po jednej stronie.

#572118  autor: Maniek99
 03 sie 2012, 13:39
Jeżeli to taki płaski kabel: http://img.bazarek.pl/101046/15397/2399 ... 140db2.jpg
to do wymiany na YTKSY. Jeżeli między gniazdkiem a linią jest podobnie, to też należy wymienić i jeżeli są jakieś rozgałęzienia wcześniej należy je wyeliminować.
Podłącz router bezpośrednio do gniazdka, możliwie krótkim kablem, zrób odczyt parametrów i sprawdź czy jeszcze problem występuje.

#572374  autor: koszar93
 04 sie 2012, 11:41
Taki kabel łączy router z gniazdkiem: http://www.imgland.net/?img=uL9WC0q.jpg i nie wiem czasem czy nie linie z gniazdkiem ale tego kabla nie będę w stanie wymienić ponieważ idzie pod dociepleniem domu.
Wydaje mi się, że to jest ten co podałeś. Wymienić byłbym wstanie tylko kabel od routera do gniazdka. Pomoże to coś czy bez wymiany od linii do gniazdka nic z tego nie będzie?

#572381  autor: Maniek99
 04 sie 2012, 11:52
Kabel do wymiany, podłącz teraz krótszym dla testów.
Jak do gniazdka jest taki sam (odkręć gniazdko i zobacz), to kicha.

#572382  autor: koszar93
 04 sie 2012, 11:58
Maniek99 pisze:Kabel do wymiany, podłącz teraz krótszym dla testów.
Jak do gniazdka jest taki sam (odkręć gniazdko i zobacz), to kicha.
Gniazdko jest to samo odkąd am w domu telefon także paręnaście lat... Kurcze kicha... Nie przyszło mi do głowy, żeby wymienić gniazdko i kabel do linii przed dociepleniem...

#572387  autor: Maniek99
 04 sie 2012, 12:30
Trochę dziwne że masz do gniazdka płaski czterożyłowy (linka?), zwykle stare instalacje to był drut dwużyłowy (żyły też ułożone płasko - nieskręcone). Jak to drut to w adsl nie powinno być aż takiej dużej różnicy.

Jeżeli masz dojście do kabla przyłączeniowego (puszki?), to możesz się jeszcze tam podpiąć z modemem (odpinając resztę domu) i porównać parametry, wtedy będzie wiadomo czy warto kombinować dalej z linią.

No i z tymi filtrami pokombinuj, powinny być możliwie blisko rozgałęzienia.
Jak masz podpiętych więcej telefonów to najlepiej wszystkie odciąć jednym filtrem.

#572451  autor: Vieslav
 04 sie 2012, 17:17
Opisywany problem wygląda jakbyś nie miał filtra przed telefonem. Jeśli masz możliwość sprawdź inny filtr, one też ulegają uszkodzeniom.

#573104  autor: koszar93
 06 sie 2012, 21:45
Maniek99 pisze:Trochę dziwne że masz do gniazdka płaski czterożyłowy (linka?), zwykle stare instalacje to był drut dwużyłowy (żyły też ułożone płasko - nieskręcone). Jak to drut to w adsl nie powinno być aż takiej dużej różnicy.
Tak wygląda moje gniazdko telefoniczne oraz splitter. Kabel jest okrągły.
http://3.imgland.net/SzcLiHl.jpg
Maniek99 pisze:No i z tymi filtrami pokombinuj, powinny być możliwie blisko rozgałęzienia.
Jak masz podpiętych więcej telefonów to najlepiej wszystkie odciąć jednym filtrem.
Jeden telefon ma na dole a drugi jest na górze lecz baza jest podpięta bezprzewodowo. Spróbuję jutro jeszcze ze starymi filtrami od asmaxa.

#573143  autor: Maniek99
 06 sie 2012, 23:02
Ten okrągły jest raczej ok (trzeba by zobaczyć jak żyły wyglądają żeby się upewnić czy to ytksy).
Jeżeli z tego splitera idzie tylko do bazy telefonu i routera i niema innych rozgałęzień to też ok.

Kabel od routera jest oryginalny z pudełka czy jakiś dorabiany?
Jeżeli dorabiany żeby zwiększyć długość, to istotna jest jakość i rodzaj.