• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #559392  autor: jakub10193
 08 cze 2012, 18:55
Krótko zwięźle i na temat. Potrzebuję internetu mobilnego dla znajomego. Znajomy mieszka w Gdańsku na Starym Przedmieściu (czyli centrum). Jemu internet jest potrzebny po to aby poczytać wiadomości, skorzystać z maila i ogólnie na takie pierdoły. Zero ściągania. Ewentualnie czasami włączy YouTube.

I teraz do was pytanie, co mi polecacie? Może być abo, może być karta. Modemem on jakimś dysponuje, ale zawsze można wymienić na lepszy model ;).

Pytam was bo nie umiem się połapać w tych ofertach, T-Mobile oferta jest przejrzysta, Playa w miarę też (chociaż słyszałem ludzi którzy narzekają na ich net), Plusa oferta byłaby ok, gdyby miała lejek, a w Orange w ogóle nie umiem się połapać. Szukam czegoś taniego, myślę że 8Gb by jemu starczyło.

Żadne kable nie wchodzą w grę. Człowiek nie posiada żadnego stacjonarnego, ani kablówki (UPC), nie ma równiez podciągniętych kabli tp

#559395  autor: Marens
 08 cze 2012, 20:20
Na dzień dobry bym spróbował z Aero2 (512kbps, ale za to za darmo)

#559396  autor: user_delete34
 08 cze 2012, 20:21
jakub10193 pisze:Zero ściągania. Ewentualnie czasami włączy YouTube.
Nie siedzi przy komputrze cały dzień. Ewentualnie 24 godziny na dobę... Cały ruch w sieci między jego a innymi komputerami to ściąganie i wysyłanie danych. Przy JuTube transferuje ogrom danych, bo choć obejrzy pół minuty w filmie 10-minutowym, to na łączu o szybkości np. 6 Mbps w te pół minuty może pobrać się już cały film.
Ja polecam Orange Free na kartę, karta z allegro, 6 GB na 5 miesięcy za 30 zł (przynajmniej do niedawna). Jak dla niego rewelacja.
Net mobilny będzie miał przede wszystkim różne oblicza. Może być 20/6 Mbps przy pingu 40 ms, może być 0,05/0,01 przy pingu 1 s.

#559411  autor: jakub10193
 08 cze 2012, 21:46
Szczerze powiem ja bym wolał, aby on coś miał z "lejkiem". Krótko mówiąc gość jest przed czterdziestką i nieraz mu się zdarzało coś na włączać i zostawić kompa na cały dzień, bo się śpieszył do roboty. Czytając ofertę Plusa uważam że ona się strasznie pogorszyła i raczej też odpadnie właśnie przez brak lejka (chyba że są jeszcze oferty z lejkiem)

A mógłby mi ktoś objaśnić oferty Orange, bo ja tam w Orange Free widzę wszystko tylko nie gigabajty. Chodzi o to aby ktoś podał ile GB za jaką cenę, abym mógł porównać z T-Mobilem, bo jak tak patrzę to narazie tylko oni coś sensownego dają.

#559426  autor: Vieslav
 08 cze 2012, 22:46
A z kabla to ciężko założyć? Na przyzwoity limit musisz wydać tak czy inaczej 40-50zł. Nawet w Play musisz zabulić 49zł za chyba 8GB? Za tyle lokalni dostawcy i kablówki oferują już przyzwoite prędkości bez żadnego limitu. W Orange wychodzi nieco ponad 60zł za 1mb/s po linii telefonicznej więc troszkę dużo, ale jeśli to jest centrum miasta to nie wierze, że nie ma żadnej alternatywy. Co się ludzie tak tego kabla boicie?
 #559449  autor: ciekawy
 09 cze 2012, 00:44
jakub10193 pisze:Krótko zwięźle i na temat. Potrzebuję internetu mobilnego dla znajomego. Znajomy mieszka w Gdańsku na Starym Przedmieściu (czyli centrum). Jemu internet jest potrzebny po to aby poczytać wiadomości, skorzystać z maila i ogólnie na takie pierdoły. Zero ściągania. Ewentualnie czasami włączy YouTube.

I teraz do was pytanie, co mi polecacie? Może być abo, może być karta. Modemem on jakimś dysponuje, ale zawsze można wymienić na lepszy model ;).

Pytam was bo nie umiem się połapać w tych ofertach, T-Mobile oferta jest przejrzysta, Playa w miarę też (chociaż słyszałem ludzi którzy narzekają na ich net), Plusa oferta byłaby ok, gdyby miała lejek, a w Orange w ogóle nie umiem się połapać. Szukam czegoś taniego, myślę że 8Gb by jemu starczyło.

Żadne kable nie wchodzą w grę. Człowiek nie posiada żadnego stacjonarnego, ani kablówki (UPC), nie ma równiez podciągniętych kabli tp
To jest tak.

Play.
Jeśli znajomy ma zasięg z nadajników Play to może wybrać ofertę Play Online na abonament, za 49 zł ma 7 GB miesięcznie do wykorzystania na 3G, jest też opcja z notebookiem z 14GB za 69 zł i bezpłatna usługa korzystania w nocy bez limitu w tym abonamencie, ten abonament jest też dostępny bez nooteboka - do wyboru.
Po limicie lejek.

T-Mobile.
W tej sieci moim zdaniem na uwagę zasługuje oferta z notebookiem za 60 zł miesięcznie dla osoby która nie jest klientem tej sieci, dla klienta tej sieci 10 zł taniej i 4GB miesięcznie do wykorzystania, brak usługi nocnej bez limitu w tym abonamencie, chyba, że dokupisz tą usługę dodatkowo za 9 zł i coś tam groszy.
Są też oferty bez notebooka z modemem i w tych ofertach jest większy limit GB, np. za 49,90 zł jest limit 4GB, jeśli zakupi w salonie, a jeśli przez net to 2GB więcej, za 59,90 zł jest 8GB, jeśli zakupi przez net 2GB więcej, czyli ta opcja jest najbardziej zbliżona cenowo do opcji z notebookiem i 4GB i tutaj znajomy musiałby zdecydować czy woli większy limit bez notebooka czy notebooka i mniejszy limit i opcjonalnie usługa nocna bez limitu.
Po limicie lejek.

Plus.
60 zł LTE i 8 GB do wykorzystania, 50GB w nocy bez dodatkowej opłaty, za 90 zł też 8 GB do wykorzystania z opcją dokupienia laptopa nie nooteboka tylko laptopa od 299 zł z modemem HSPA+, za 499 zł z modemem LTE.
Po limicie do wyboru dodatkowe naliczanie kasy za normalną prędkość albo blokada netu i nie nalicza dodatkowo kasy.

Orange.
Ogólnie nie polecam bo ludzie narzekają na kompresje i ceny notebooków w abonamentach są za wysokie w porównaniu do niższego abonamentu w Play z nootebookiem czy do cen laptopów w Plusie w abonamencie 90 zł.
Po limicie chyba jest wybór lejek albo dalsza normalna prędkość za dodatkowymi opłatami w zależności od ilości danych.

Moim zdaniem lepiej wziąć ofertę na abonament bo można skorzystać z opcji kupienia nootebooka / laptopa,modemu, a jako stały klient można korzystać chyba też z obniżenia abonamentu z tą samą ilością GB czyli z tym samym limitem kiedy bierze się ofertę bez sprzętu tylko przedłuża się umowę na sam abonament.

#559455  autor: jakub10193
 09 cze 2012, 09:07
Ciekawy dzięki ci bardzo :)

Tak dziś jeszcze raz z tym gościem gadałem i mówi że kable też może mieć, ale zależy mu aby mieć tylko Internet bez żadnych telefonów, programów. Może ktoś by coś z Gdańska polecił. Jest to Centrum Gdańska, bloki przy ul.Głębokiej.

#559457  autor: pakierhakierxd
 09 cze 2012, 09:45
Jeśli znajomy ma zasięg 3g sieci play to najlepsza oferta na abonamentu będzie play online bez modemu jeśli mówimy o mobilnym
Sprawdź
http://www.play.pl/pl/promocja/play-int ... index.html
12 gb za 49zł/mies.
Na kartę to najlepiej Orange Free najbardziej się opłaca kupować startery na allegro lub trochę mniej doładowywać konto za 100 i będzie się miało 100 na wykorzystanie +6gb.

Pozdrawiam :)

#559460  autor: Vieslav
 09 cze 2012, 10:17
jakub10193 pisze: Tak dziś jeszcze raz z tym gościem gadałem i mówi że kable też może mieć, ale zależy mu aby mieć tylko Internet bez żadnych telefonów, programów.
No to w czym problem, podpisuje umowę na sam internet.
jakub10193 pisze:Może ktoś by coś z Gdańska polecił. Jest to Centrum Gdańska, bloki przy ul.Głębokiej.
Na Głębokiej widzę UPC, ale sprawdź to dokładnie po numerze budynku (wchodzisz na stronę upc.pl i na dole po prawej masz "sprawdź dostępność usług"). 10mb/s kosztuje 56zł. 7zł drożej niż mobilny a masz święty spokój - brak limitów i gwarantowaną prędkość. Znalazłem informacje, że na ulicy działa jakaś sieć lokalna "sielanka". Ale to już musisz we własnym zakresie sprawdzić. Na pewno mają na klatce w bloku jakieś ogłoszenia (ceny 35-40zł).
Ostatnio zmieniony 09 cze 2012, 10:18 przez Vieslav, łącznie zmieniany 1 raz.

#559461  autor: KC-KARLOS
 09 cze 2012, 10:17
ciekawy pisze:jest też opcja z notebookiem
Nie lepiej wziąć notebook'a na raty i kupić modem za 129 zł z Play, a następnie dokupić aktywację netu z sama kartą SIM, lub korzystać z neta na kartę?? Z dowolnej sieci, bo modem nie ma blokady SIMlock.
Albo, jak proponuje kolega powyżej - stały net z praktycznie gwarantowaną prędkością.
Wyjdzie ZNACZNIE taniej, niż wiązać się nawet na 3 lata, a w T-Mobile - na 4 lata!! (umowa z notebookiem).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#559489  autor: jakub10193
 09 cze 2012, 12:33
Dzięki wszystkim za podrzucanie ofert :). Wszystkie notebooki, netbooki i inne te małe maszynki nie wchodzą w grę :). Gość ma laptopa, ewentualnie mu modem dokupić i gitara.
Naprawdę dziękuję wam wszystkim, teraz widzę co można brać. Oferty są ciekawe ale jeszcze je muszę przemyśleć. Na obecną chwilę szukam jeszcze lokalnych operatorów internetowych, a jak nie to do będę mysleć na stałym z UPC albo z Play/T-Mobile.

#559650  autor: ciekawy
 10 cze 2012, 00:33
Karlos20 pisze:
Nie lepiej wziąć notebook'a na raty i kupić modem za 129 zł z Play, a następnie dokupić aktywację netu z sama kartą SIM, lub korzystać z neta na kartę?? Z dowolnej sieci, bo modem nie ma blokady SIMlock.
Albo, jak proponuje kolega powyżej - stały net z praktycznie gwarantowaną prędkością.
Wyjdzie ZNACZNIE taniej, niż wiązać się nawet na 3 lata, a w T-Mobile - na 4 lata!! (umowa z notebookiem).
Jeśli piszesz o mnie pisałem o cenie 60 zł z 4GB limitem w T-Mobile w umowie na 36 miesięcy i zauważ, że notebook kosztuje w tej ofercie tylko 1 zł.

W Play płacisz 499 zł za notebook i abonament 69 zł miesięcznie z umową na 24 miesiące.

Zależy kto co woli.

[ Dodano: 2012-06-10, 00:43 ]
Karlos20 pisze:
Jeśli piszesz o mnie pisałem o cenie 60 zł z 4GB limitem w T-Mobile w umowie na 36 miesięcy i zauważ, że notebook kosztuje w tej ofercie tylko 1 zł.

W Play płacisz 499 zł za notebook i abonament 69 zł miesięcznie z umową na 24 miesiące.

Zależy kto co woli, jak komuś wystarczy te 4GB limitu to może sobie skorzystać z tego notebooka w T-Mobile bo bez tego notebooka abonamenty też są za 60 zł co prawda z większymi limitami ale gdyby nie potrzebował większego limitu to mógłby potraktować tego notebooka jako gratis, a umowa na 36 miesięcy nie jest znowu taka uciążliwa bo net w końcu dziś raczej trudno sobie wyobrazić życie bez netu, więc decydując się na umowę terminową można tylko zyskać bo za net tak czy tak trzeba płacić miesięcznie.

Czy lepiej wziąć na raty, nie koniecznie, np. jak masz dobry zasięg Play to mając Play Online bardziej się opłaca wziąć ten abonament z nootebokiem i mieć wyższy limit, a znowu ten notebook w T-Mobile i 60 zł abonamentu to czy raty byłyby niższe ? ogólnie wyszłoby bardzo podobnie tylko,że musiałbyś jeszcze dobierać ofertę netu z modemem, czyli podwójna robota.
jakub10193 pisze:Dzięki wszystkim za podrzucanie ofert :). Wszystkie notebooki, netbooki i inne te małe maszynki nie wchodzą w grę :). Gość ma laptopa, ewentualnie mu modem dokupić i gitara.
Naprawdę dziękuję wam wszystkim, teraz widzę co można brać. Oferty są ciekawe ale jeszcze je muszę przemyśleć. Na obecną chwilę szukam jeszcze lokalnych operatorów internetowych, a jak nie to do będę mysleć na stałym z UPC albo z Play/T-Mobile.
Jak oferty z samym modemem to nie ma dużej różnicy między Play za 49 zł i 7GB limitu czy T-Mobile za 49,90 z 4GB limitu + 2 GB za zakup przez net czyli 6GB albo za 59,90 zł 8GB + 2GB za zakup przez net czyli 10GB, gdyby kupował normalnie w salonie T-Mobile czyli 8GB za te 59,90 zł to za tą samą cene jakieś no powiedzmy 60 zł w Plusie też miałby 8GB, no ale dołóż 9 zł do 60 zł to masz 69 zł, a jak masz 69 zł to w Play masz 14GB limitu z usługa nocną w tej cenie już.