• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #553808  autor: user_delete34
 13 maja 2012, 13:21
Potrzebuję telefonu stacjonarnego na okres 2,5 miesiąca. Moja lokalizacja jest w profilu, nie interesuje mnie VOIP, ma być jak najtaniej i do załatwienia na miejscu (biuro w Wieluniu, żadne przesyłki kurierskie). Telefon MUSI być traktowany jak stacjonarny przez dowolnego niemieckiego operatora, bo będzie służył wyłącznie do odbierania połączeń od osoby z Monachium. Mam w domu linię TP nigdy nie aktywowaną, mam internet radiowy, którego operator nie świadczy usług głosowych. Znalazłem póki co oferty Orange: Nowa Orange Strefa oraz Plan Startowy na Start i Lepszy Telefon 30 od Netii. PLAY nie biorę pod uwagę, bo to działa chyba na ich własnym zasięgu-fatalna jakość.
1) Jak sprawdzić, czy Netia podłączyłaby mnie do swojej sieci? Koło mnie nikt nie ma chyba usług z Netii.
2) Czy musiałbym tam płacić za utrzymanie łącza coś poza abonament 34.90 zł?
3) Ile kosztowałoby zerwanie po 2,5 miesiąca? Ile kosztuje zerwanie w Orange w obu przypadkach?
4) Czy jest coś (regulamin), co mnie upewni, że połączenia od dowolnego niemieckiego operatora (nie tylko stacjonarnego!) na numer w Nowa Orange Strefa będą na 100% traktowane jako połączenia na stacjonarne? To jest najważniejsza rzecz, bo osoba po drugiej stronie ma wykupione darmorozmowy tylko na stacjonarne w Polsce, ale nie wiem u jakiego operatora i się tego nie dowiem.
5) Jak ta NOS działa? Kupuję u nich kartę SIM, idę do domu, wkładam np. do swojej Nokii 3100 tą kartę, wykonuję pierwsze połączenie (aktywacja w taki sposób?) i odtąd rozmawiam: tylko z tego telefonu (czy mogę przełożyć do innego, np. N79?), tylko 500 metrów od domu (ale jak to liczone? zmianą CID? bo tak to może być problem, bo mieszkam chyba na granicy dwóch)? Poza tymi 500 metrami nalicza mi większą opłatę bądź nie dochodzi do połączenia? Tak w ogóle: czy ta usługa działa tylko w niektórych terenach, czy w całej Polsce? Zasięg GSM 900 Orange mam.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, 13:27 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#553810  autor: kamil1221
 13 maja 2012, 13:25
Nowa Strefa Stacjonarny 20 na czas nieokreślony. Abonament za 20zł brutto. Opłata aktywacyjna za przyłączenie to 300zł brutto. Zasięg 500m o miejsca aktywacji usługi. Po przekroczeniu tych 500m nie ma możliwości wykonywania połączeń.

Ewentualnie inną opcją jest aktywacja na 12 mies. Plan taryfowy Nowa Strefa Stacjonarna za 24zł brutto. W niej masz już 100 minut na stacjonarne i kom. w Orange. Aktywacja to 30zł. Czyli koszt umowy jeśli nie będziesz przekraczać 100 minut to 318zł.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, 13:30 przez kamil1221, łącznie zmieniany 1 raz.

#553811  autor: user_delete34
 13 maja 2012, 13:30
kamil1221 pisze:300zł brutto
Łomatko! Więcej nie szło? :(
kamil1221 pisze:Nowy Orange Stacjonarny 20 na czas nieokreślony. Abonament za 20zł brutto.
Możesz dać link do oferty? Nie widzę jej.

#553813  autor: user_delete34
 13 maja 2012, 13:34
NOStrefa to widziałem, myślałem o tym NOStacjonarny, bo nie widzę tego, ale już on mnie nie interesuje.
kamil1221 pisze: Ewentualnie czy masz abonament dla firm w Orange ?
Kiedyś mój tata miał umowę na Business Everywhere za 60 zł, potem na Orange Free (ten mobilny) za 29,50 chyba, więc sam nie wiem, jak by go teraz traktowali. Nie mam abonamentów na nic.
Pozostają pytania 4 i 5.

#553814  autor: kamil1221
 13 maja 2012, 13:37
Chodzi mi o taryfę głosową dla firm w Orange. Gdybyś miał to jest coś takiego jak Extra Strefa Firmowa. Za 5zł netto masz na jednej karcie SIM i numer kom. i stacjonarny.

http://www.orange.pl/kid,4000378054,id, ... ticle.html

#553817  autor: stook
 13 maja 2012, 13:47
@Markadiusz dlaczego odrzucasz całkowicie VoIP ? na 2,5miesiąca to chyba najoptymalniejsze rozwiązanie. Ja korzystam właśnie w tym celu, do odbioru rozmów zza granicy.

#553821  autor: user_delete34
 13 maja 2012, 14:03
stook pisze:dlaczego odrzucasz całkowicie VoIP
Nie mam bramki VOIP, nie będę kupował, nie wiem, też jak to wtedy obsługiwać, czy wystarczy do tego "normalny telefon", laptopa nie zawsze zostawiam w domu a i na nim np. Skype posypał się na Windowsie, a na linuxie nie działa mikrofon, mojej N79 ze Skype'm też nie będę zostawiał w domu, a usługa musi być dostępna o każdej porze dnia i nocy. VOIP od-pa-da. Powtórzę pytania dotyczące NOStrefy, które mnie interesują:
4) Czy jest coś (regulamin), co mnie upewni, że połączenia od dowolnego niemieckiego operatora (nie tylko stacjonarnego!) na numer w Nowa Orange Strefa będą na 100% traktowane jako połączenia na stacjonarne?
5) Jak ta NOS działa? Kupuję u nich kartę SIM, idę do domu, wkładam np. do swojej Nokii 3100 tą kartę, wykonuję pierwsze połączenie (aktywacja to w taki sposób?) i odtąd rozmawiam: tylko z tego telefonu (czy mogę SIM przełożyć do innego, np. N79?), tylko 500 metrów od domu (ale jak to liczone? zmianą CID? bo tak to może być problem, bo mieszkam chyba na granicy dwóch)? Tak w ogóle: czy ta usługa działa tylko w niektórych terenach, czy w całej Polsce? Zasięg GSM 900 Orange mam.

#553827  autor: Vieslav
 13 maja 2012, 14:09
Markadiusz pisze: Nie mam bramki VOIP, nie będę kupował,
Wystarczy ci telefon z androidem. Chociaż wpisałem w google "N79 voip" i wyskoczyło mi COŚ TAKIEGO. Nie znam tego telefonu więc nie wiem o co tu chodzi, ale wygląda ciekawie.
Markadiusz pisze: Czy jest coś (regulamin), co mnie upewni, że połączenia od dowolnego niemieckiego operatora (nie tylko stacjonarnego!) na numer w Nowa Orange Strefa będą na 100% traktowane jako połączenia na stacjonarne?
Nie ma żadnego regulaminu, ale jest to normalny numer stacjonarny nadany z odpowiedniej geograficznej strefy numeracyjnej i połączenia na niego są rozliczane tak jak połączenia na telefony stacjonarne, tak samo jak w przypadku numeru voip geograficznego.

#553831  autor: user_delete34
 13 maja 2012, 14:14
Vieslav pisze:Wystarczy ci telefon z androidem.
NIEEE, tylko nie android! To już wolę tą bramkę VOIP i instrukcję po chińsku. :P Nie byłoby to wcale takie dobre. VOIP mam w N79, ale ją noszę przy sobie, a telefon ma być w domu, kupno urządzenia za pewnie około 300 zł nie ma sensu, tak myślę.
Co do drugiej części wypowiedzi: jeżeli usłyszę to samo w ich salonie i biurze obsługi - muszą mnie jakoś upewnić - to biorę. To wyjdzie chyba najtaniej.
Ostatnie - pytanie piąte. ;)

#553832  autor: kamil1221
 13 maja 2012, 14:16
5.

Tak możesz użyć dowolnego telefonu który nie posiada blokady SIMlock lub ma ja na Orange. Musisz być w zasięgu telekomunikacyjnym świadczonym przez PTK Centertel operatora sieci Orange w dowolnej technologii GSM/UMTS. Po za strefą połączenia nie są realizowane.

#553885  autor: Vieslav
 13 maja 2012, 19:17
Markadiusz pisze: NIEEE, tylko nie android
A ten link co ci podałem sprawdzałeś?

#553900  autor: ChuckyCiechanow
 13 maja 2012, 20:43
Markadiusz pisze:PLAY nie biorę pod uwagę, bo to działa chyba na ich własnym zasięgu-fatalna jakość.
Play Domowy działa na zasięgu Play, Plus oraz Orange :D

#553910  autor: Mordrag
 13 maja 2012, 21:03
Markadiusz pisze:PLAY nie biorę pod uwagę, bo to działa chyba na ich własnym zasięgu-fatalna jakość.
Jako użytkownik obu sieci mogę śmiało stwierdzić, że Orange nikt nie przebije pod względem najfatalniejszej jakości rozmów po GSM.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#553913  autor: KC-KARLOS
 13 maja 2012, 21:09
Mordrag pisze:Jako użytkownik obu sieci mogę śmiało stwierdzić, że Orange nikt nie przebije pod względem najfatalniejszej jakości rozmów po GSM.
A ja zauważyłem ciekawą zależność. Moja babcia, posiadając numer stacjonarny w ofercie Orange Stefa, ma full zasięg (2 km stąd w linii prostej stacja GSM/EDGE). I uwaga: elegancko słyszy rozmówcę - niezależnie, do jakiej sieci ona dzwoni - żadnych zakłóceń. Ma lepszą jakość połączeń nawet od mojej mamy, która mieszka w tej samej lokalizacji (kilkanaście metrów od mojej babci) - moja mama ma komórkę w Orange na kartę i jakość rozmów jest dużo gorsza. Nawet to odczułem dzwoniąc do nich z Play'a.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#553937  autor: Mordrag
 13 maja 2012, 22:09
Karlos20, 2 km to bardzo mało jak na GSM900. Z resztą Orange stawia DCS tam gdzie GSM900 się zapycha, daje to poprawę, ale w małej odległości od stacji.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#553942  autor: stook
 13 maja 2012, 22:23
ChuckyCiechanow pisze:
A przypadkiem Play Domowy nie działa tylko w sieci macierzystej ? Bywając w Mierzycach... to miałem roaming Plus'a. Moje obawy potwierdza też ten link : http://internet.play.pl/maps/map

@Markadiusz, A co do VoIP to najtańsze bramki sprzętowe zaczynają się od ok 150PLN za Grandstream, na allegro pewnie coś tańszego się jeszcze znajdzie. Ja korzystam z Grandstream, za utrzymanie numeru płacę 1,22PLN/miesiąc i jeśli nie wykonuję rozmów wychodzących to jedyny koszt jaki ponoszę. Także, jeśli byś musiał podpisać umowę i płacić przez 12 miesięcy to policz sobie czy Ci się to w ogóle opłaca.

#553945  autor: Sig
 13 maja 2012, 22:28
ChuckyCiechanow pisze:
Nie wydaje mi się.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#553987  autor: Vieslav
 14 maja 2012, 09:51
stook pisze: A co do VoIP to najtańsze bramki sprzętowe zaczynają się od ok 150PLN za Grandstream, na allegro pewnie coś tańszego się jeszcze znajdzie. Ja korzystam z Grandstream, za utrzymanie numeru płacę 1,22PLN/miesiąc i jeśli nie wykonuję rozmów wychodzących to jedyny koszt jaki ponoszę. Także, jeśli byś musiał podpisać umowę i płacić przez 12 miesięcy to policz sobie czy Ci się to w ogóle opłaca.
Dokładnie. Nawet jakiś przerobiony niemiecki badziew z modemem ADSL za 50zł z allegro (konfiguracja polega na wpisaniu adresu serwera, zwykle wygląda tak: sip.xxx.xxx, podaniu nazwy użytkownika, hasła i podłączeniu telefonu), zwykły telefon stacjonarny z kablami, utrzymanie numeru 1zł na rok wyjdzie dużo taniej niż umowa na 12 miesięcy z operatorem lub na czas nieokreślony + opłata aktywacyjna 300zł. Taniej nawet cie wyniesie najtańszy telefon z androidem jako bramka, tzn bez karty tylko samo wifi + aplikacja. Pozostaje jedno - tak ci zachwalamy ten voip a nie napisałeś jaki masz internet.

#554072  autor: user_delete34
 14 maja 2012, 17:22
Vieslav pisze: A ten link co ci podałem sprawdzałeś?
Tak.
ChuckyCiechanow pisze: Play Domowy działa na zasięgu Play, Plus oraz Orange :D
Ale to PLAY, tam się dzwonić normalnie nie da. Korzystałem z tego pewien czas. MAM zasięg 3G.
Mordrag, co do niskiej jakości rozmów w Orange-szkoda.
Karlos20 pisze:Moja babcia, posiadając numer stacjonarny w ofercie Orange Stefa (...) uwaga: elegancko słyszy rozmówcę - niezależnie, do jakiej sieci ona dzwoni - żadnych zakłóceń.
U Ciebie to wszystko działa. ;) Cieszy mnie to, bo oferta NOS nie jest aż taka zła.
stook pisze:Bywając w Mierzycach... to miałem roaming Plus'a.
Widzę BTSy, powinienem mieć dobrą siłę sygnału i jakość, ale skaczą i zasięg i operator, a jakość...
Zauważyłem, że informacja: "nie VoIP" nie działa.
[center]N I E V o I P[/center]
Mam nadzieję, że kolor wystarczająco oczoj**ny, dziękuję za uwagę. :lol: Wiem, że chcecie mi poradzić taniej ale ktoś mi już powiedział, żebym ja nie komplikował, kiedy to ja dostaje propozycje dużo bardziej skomplikowane. Dlaczego nie VoIP: ma być prosto, do załatwienia na miejscu, biuro (gdzie ewentualnie coś reklamuję) musi być nie dalej niż w Wieluniu, muszę mieć gwarancję, że ten numer będzie traktowany jak stacjonarny, nie jako telefonia internetowa itp, odpadają płatności internetowe i kartą czy kupno czegoś na allegro, telefon i laptop rzadko są do użytku przez kogoś innego.
PS: Ciekawe opcje formatowania.