• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #549211  autor: banderas
 21 kwie 2012, 13:26
Witajcie
w domu mam kończącą się umowę na neostradę i telefon od tp(orange) z wyliczeń rodzinnych wynika ze zabardzo nie wykorzystujemy w 70% minut w ramach abo ( 1200 minut ) , padł pomysł na plenum rodzinnym aby gdzieś się przenieść i za bardzo nie płacic dużo za telefon
opcją dodatkową do tego mogło-być tanie rozmowy lub minuty do unii europejskiej
którego operatora polecacie stacjonarnego lub może być voip gdyż w domu mam dodatkowe źródło internetu i bramke
najlepiej by była jakaś opcja którą sie da załatwic z najmniejszą ilością wizyt w salonie

banderassso

#549216  autor: Vieslav
 21 kwie 2012, 13:44
O jakie kraje chodzi? Ile minut potrzebujesz? Czy bierzesz pod uwagę całkowitą rezygnację z neostrady i przesiadkę na voip czy raczej wolisz coś, co można połączyć z internetem ADSL?
Tak na szybko mogę polecić NOM Dzwoń za wszystko - abonament 42,55zł przy umowie na rok, cała kwota do wykorzystania na dowolne usługi, tzn połączenia lokalne, międzystrefowe, komórkowe, międzynarodowe. TUTAJ masz cennik.

#549218  autor: Maniek99
 21 kwie 2012, 14:10
Wszystko zależy co to za alternatywa dla łącza na linii TP (jaka stabilność i łączne koszty).

Polskie VoIPy kasują ~5gr/min na polskie stacjonarne.
Zagraniczni mogą być sporo tańsi, ale też różnie bywa z jakością.

Jest też telefon w Netii NonStop/NonStopSwiat (59/69zł) z nielimitowanymi połączeniami na stacjonarne PL/Świat (w pakiecie z netem 10zł taniej).

#549226  autor: banderas
 21 kwie 2012, 14:53
kraj jaki mnie interesuje to wielka brytania, dzwonie tam około 1,5 godziny mc
wiem że w wchodzi tu netia lecz chcę ją zachować na koniec
moje wymogi troche sprecyzuje
chciałbym zostawić numer stacjonarny
dodatek minuty lub tanie dzwonienie do UK, ew USA
a internet chce zostawić sobie furtkę jakby mój 2 odłączyli gdyż ten 2 drugi jest załatwiany psim swedem i za free jak narazie

moje pytanie czy netia poprawiła się odnośnie przenosin numeru?
a 2 pytanie do którego operatora voip polecacie przenieść numer stacjonarny?
chodzi mi który jakoś płynnie przenosi numer i kontakt z BOK jest bez problemowy na poziomie dobrym

banderassso

#549245  autor: Maniek99
 21 kwie 2012, 16:38
Między TP-WLR numer przenoszony jest bez przerw z zachowaniem okresu wypowiedzenia, nie wiem jak to wygląda w VoIP.
Jeżeli jesteś skazany na net z kabla TP, to VoIP średnio się opłaca, bo i tak 21-30zł będziesz musiał doliczyć do ceny Netu. Do tego 800min na polskie stacjonarne po 5gr/min i już masz 40zł (chyba że jakiś betamax wtedy 60zł/120dni).

#549315  autor: Vieslav
 21 kwie 2012, 20:01
W takim razie w NOM wyjdzie ci około 53 minuty (80gr/min do tych krajów, co podałeś), ale są jeszcze coś takiego jak wybrany kraj. Za usługę płaci się 3,69zł/mies i wtedy opłata maleje do 0,18gr/min. Z tą usługą miałbyś jakieś 250 minut.
W Netii zostaje tylko Non-Stop Świat za 69,90zł/mies. Nielimitowane połączenia na stacjonarne w PL, UE, USA i Kanadzie.

#549710  autor: vorobiej
 23 kwie 2012, 22:25
Jaką masz bramkę voip?
Proponuję przenieść numer do HALONETu.Abonament to 1zł za rok, jakoś połączeń rewelacyjna mam internet z multimedii.
Do połączeń za granice proponuję wykupić pakiet w www.rynga.com za 10 euro który "daje" 120 dni darmowych rozmów na większość numerów stacjonarnych na świecie plus USA komórki gratis, po 120 dniach masz do "wygadania" te 10 euro.
Musisz tylko mieć stały IP.