• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #540846  autor: Sieciowiec
 14 mar 2012, 13:20
Witam serdecznie,
Mam pytanie: muszę w Polsce zainstalować mobilny internet tak, aby działał na Ukrainie.
Co muszę zrobić?

z góry dziękuję za odpowiedzi

#540852  autor: kerim36
 14 mar 2012, 13:36
jesli na poslkim operatorze ma to dzialac to tylko wpisac odpowiedni APN dla konkretnego operatora

w zasadzie podobnie wyglada kwestia jesli ma to dzialac na karcie ukrainskiego operatora

resumujac: wpisuj odpowiedni apn w aplikacje i juz

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#540862  autor: Sieciowiec
 14 mar 2012, 14:14
No właśnie nie wiem co trzeba kupić i ile to będzie kosztowało.
Np. jeśli jest telefon w Plusie, to można za jego pośrednictwem się łączyć w laptopie z internetem? Czy raczej lepiej kupić starter z modemem?
Słyszałem, że najtaniej byłoby kupić starter na Ukrainie i tam wszystko zainstalować, ale niestety muszę to zrobić w Polsce, gdyż osoba, która wyjeżdża na Ukrainę z tym laptopem musi mieć już wszystko przygotowane i "działające".
Zakładając, że muszę to zainstalować i uruchomić w Polsce, a korzystać z tego będzie osoba na Ukrainie, to co muszę kupić?

jeszcze raz z góry dziękuję za odpowiedzi

#540864  autor: m.sta
 14 mar 2012, 14:24
Na allegro straterow ukraińskich sieci nie widzę, a szkoda bo można by było w Polsce wszystko aktywować a tam tylko działać na ukraińskiej sieci. Jeżeli chcesz korzystać z tego na polskich sieciach będzie to baaardzo duży wydatek.

#540889  autor: kerim36
 14 mar 2012, 16:36
Sieciowiec pisze:Zakładając, że muszę to zainstalować i uruchomić w Polsce, a korzystać z tego będzie osoba na Ukrainie, to co muszę kupić?
zagadaj z kolega Sagax - na forum zna chyba najlepiej oferte ukrainskich sieci

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#540965  autor: ja.michal
 15 mar 2012, 00:33
Albo coś pośredniego kosztowo czyli abroadband . Na Ukrainie działa po sieci "Life:)".
Cena znośna jak na roaming bo 0.59€/1MB. Płatność via PayPal lub kartą po użyciu danych do 60€. Dostawa karty SIM za 9.90€ około tygodnia lub 19.90€ w 48h.

#540973  autor: amigo007
 15 mar 2012, 02:04
Jedyne sensowne rozwiąznie to zakup ukraińskiej karty sim. Najlepiej przeznaczonej docelowo do mobilnego internetu. Niestety ja nie orientuje się wcale w ofertach sieci ukraińskich. Z tego co pamiętam, to właśnie mieliśmy tutaj na forum kiedyś gościa z ukrainy. Tak jak ktoś tu już mówił, chyba sagax. Założył on nawet temat gdzie dokładnie opisywał wszystkie ukraińskie promocje i operatorów. Było to nie tak dawno temu, raczej wiele się tam nie zmieniło. A Sagax może ci wcale nie odpowiedzieć. W końcu jest z Ukrainy, i pamiętam że na naszym forum udzielał się raczej gościnnie. Żeby zaznajomić nas z ich ofertą. Domyślam się, że na codzień zapewne nie odwiedza telepolis. O ile jeszcze całkiem nie zapomniał tego forum :-)