• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #540552  autor: jkazan
 12 mar 2012, 21:37
Witam

Obecnie mam telefon stacjonarny + neostradę 2 Mbit. Za 2 miesiące kończy mi się umowa z TP. Jestem zainteresowany opcją: neostrada 6 Mbit + nielimitowane rozmowy. W związku z tym mam kilka pytań:

Ile kosztuje telefon VOIP, ile płaci się miesięcznie za dzierżawę tel. VOIP z TP?
Bo rozumiem, że już nie będę mógł korzystać z aparatu telef., który posiadam obecnie (Telefon Panasonic KX-TG 6521PD)?

Ile kosztuje livebox, ile płaci się miesięcznie za dzierżawę telefonu livebox z TP?

Ile sie placi miesiecznie za utrzymanie łącza w TP?

Obecnie mam telefon stacjonarny, czy jak przełączą mnie na VOIP to muszę płacić za telefon VOIP i stacjonarny?

Jakiej firmy liveboxa daje TP?

Jak podłączyć liveboxa, VOIP i komputer? kablem do liveboxa z gniazda TP, kablem z liveboxa do bazy telefonu VOIP, kablem z liveboxa do komputera?

Jak działa internet gdy druga osoba korzysta z VOIP, spada szybkość?

Jak długo trwa realizacja umowy? To jest po jakim czasie działa VOIP?

Czy warto brać VOIP? Rozumiem, że nr stacjonarny przechodzi na VOIP? Czy można się później cofnąć i używać telefon analogowy? Zaproponowano mi opłatę 104 PLN za 6 MBIT + nielimitowane rozmowy za umowę na 12 miesięcy.

#540570  autor: Maniek99
 12 mar 2012, 22:39
Bramka VoIP jest w LB, więc możesz korzystać ze starego aparatu, podłączonego pod router.
Koszty dzierżawy LB i utrzymania łącza wliczone są w abo.
Numer przenoszą ze stacjonarki, pewnie w drugą stronę też się da.

#549964  autor: RRRR
 24 kwie 2012, 22:16
Ja mam takie pytanie.
Czy mając zwykły telefon, który podepnę pod Liveboxa, mogę korzystać z Neofonu bez komputera? Jeśli nie, to czy musiałbym kupić specjalny telefon VOIP?

#549965  autor: Maniek99
 24 kwie 2012, 22:27
Do Neofonu chyba dają dane do logowania SIP, które wbijasz do bramki, lub klienta na PC.
Natomiast w przypadku "Neostrady + nielimitowane rozmowy" konieczny jest Livebox + jakiś zwykły telefon (lub HD).

#549968  autor: Vieslav
 24 kwie 2012, 22:39
Nie rozumiem regulaminu tej usługi. Czyli neostrada + nielimitowane rozmowy to tak na prawdę neostrada + neofon + zwykły stacjonarny pots lub opłata za utrzymanie linii? Z regulaminu tak właśnie wynika.

#549970  autor: Maniek99
 24 kwie 2012, 22:51
"Neostrada + nielimitowane rozmowy" to Neo + VoIP przez LB bez POTS i bez opłaty za utrzymanie linii.

Neofon to oddzielna usługa.

#549971  autor: RRRR
 24 kwie 2012, 22:59
Czyli jak dobrze rozumiem w tej opcji neo + nielimitowane rozmowy da się korzystać z telefonu bez komputera? Sorry,że tak dopytuję, ale w tej kwestii jestem laikiem.

#549972  autor: Maniek99
 24 kwie 2012, 23:05
@RRRR
Tak, bo w założeniu ma to zastąpić POTS.
Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że jest to rozwiązanie bardziej awaryjne niż tradycyjny telefon.

#549975  autor: RRRR
 24 kwie 2012, 23:22
Dzięki Maniek99 za odpowiedź :) Jeszcze tylko jedno pytanie: czy mogę zachować swój stary numer stacjonarny?

#549978  autor: Maniek99
 24 kwie 2012, 23:23
Tak.