• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #539013  autor: user_delete19
 05 mar 2012, 15:17
Sytuacja:
- w pierwszej polowie lutego zlozylem wniosek o migracje z 6Mbit na 20Mbit (jestem aktualnie podpiety do adsl1 wiec mam max, parametry lacza pozwalalyby tak na 17-18Mbit stad wniosek, a i skantarek pokazywal ze powinno byc ok)
- 23 lutego potwierdzenie zmian na koncie (aneks) z informacja o tym ze to w ramach gwarancji ceny, nowa predkosc, nowa wysokosc abo
- 1 marca -- nic sie nie wydarzylo (w sumie nie bylem zaskoczony, w koncu to netia i juz to rok temu przerabialem ;) )
- tego samego dnia telefon do BOK, pani powiedziala, ze 24 dostali BMT (nikt nie wie dlaczego, czy brak portow czy jednak TP uznala, ze parametry sa za slabe na pelne 20Mbit) z tp no i ok - pani potwierdzila ze wszystko zostaje po staremu, aneks jest 'anulowany' (kamien z serca, w tamtym roku byla mordega)
- 2 marca - sms "przepraszamy ze sie nie udalo zmigrowac, nowa predkosc bedzie od nastepnego okresu rozliczeniowego", na mojej twarzy mame podpisany WTF
- dzwonie nastepnego dnia do zBOKu i co sie dowiedzialem - netia radosnie (wbrew poprzedniej rozmowie) zlozyla dyspozycje migracji na 10Mbit -- Tutaj zonk i konsternacja na jakiej podstawie, nikt nie potrafil odpowiedzieć.

po krotkiej wymianie zdan z konsultantem na blipie dowiedzialem sie, ze netia tylko wypelnia zyczenie klienta ktory chce miec 'no limits' niestety nie dowiedzialem sie czy w zwiazku z tym:
- netia radosnie 'zmigruje' mnie z 6mbit na 6mbit i podniesie mi adekwatnie limit do wariantu 'no limits' (oj bede mocno wku*)
- jezeli uda sie zmigrowac na 10mbit (a wiec uzyskac przepiecie na port adsl2+) to czy wtedy bedzie mozna probowac wyżyłować łącze na 'prawie 20mbit'.

czy ktos byl w podobnej sytuacji i mógłby pomóc rozszyfrować te dwa pytania/niejasności?

#539019  autor: Maniek99
 05 mar 2012, 15:30
W przypadku nolimit na BSA najpierw idzie zamówienie na 6Mb, potem na maxa, a jak jest BMT, to o schodek niżej, czyli dycha, a potem 6.
Czyli jak wylądujesz na 10Mb to nic ponad to nie wyciśniesz.

#539021  autor: user_delete19
 05 mar 2012, 15:34
to ja sobie przedzwonie do netii i im grzecznie podziekuje w takim razie :/

tzn myk moze byc taki, ze jak bym pzreskoczyl z 6 na 10 to wtedy mialbym adsl2 i wtedy moznaby chyba probowac ponownie 20Mbit? (inne parametry, etc)?

#539024  autor: Sig
 05 mar 2012, 15:39
Ty się ciesz jak port ADSL2+ dostaniesz... Mnie wszyscy naokoło zapewniali, że jest dostępny, czy to infolinia, czy pełny skanterek jak był jeszcze dostepny (oraz etlink). Ba, nawet teraz u Netii i w TP pokazuje, że mogę mieć 10Mbps. W życiu, brak portu ADSL2+, maksymalnie 6Mbps i wrażenie, że konsultanci powiedzą wszystko, byle opchnąć swoje usługi. Ponadto mam jakieś dziwne przekonania, że będąc klientem TP, pomimo tych wszystkich chińskich murów odzielających różne działy w TP, ADSL2+ może by się znalazło...

Nie wiem co ci poradzić, może obejdzie się bez interwencji siły wyższej, ale np. u mnie ofermy przerosło podpisanie umów za internet i telefon w jednym czasie. Przez niedopatrzenie konsultanta kończyłyby się w dwóch różnych okresach. Napisałem do Rzecznika, pokierował mnie do kogoś kompetentnego, kto naprostował sytuację. Mogę doradzić tylko to, jak boty z BOK zawiodą - pisz do Rzecznika, jak cię zleje - do urzędów :-).

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#539029  autor: user_delete19
 05 mar 2012, 15:45
hm, juz to rok temu przerabialem :/
chwilowo zastanawiam sie czy sie palowac teraz, czy juz grzecznie poczekac do konca lojalki (koniec wrzesnia) i skonczyc na vdsl w TP (nagabuja co jakis czas) lub ewentualnie nawet adsl2+ w TP... (chwilowo w netii mam pingi po kraju 55ms a do googla 75 i mnie trafia :/ )

[ Dodano: 2012-03-05, 16:06 ]
szybki telefon to BOK i ew. zlecenia migracji anulowane... byle do jesieni...