• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #538393  autor: TheArt
 02 mar 2012, 13:53
Witam.

Mam nietypową potrzebę - potrzebuję zmostkować dwa połączenia internetowe w taki sposób aby po rozłączeniu jednego komputer był cały czas w trybie online. Innymi słowy jak wykonać połączenie awaryjne.

Mam dwóch różnych dostawców, obydwa są bezprzewodowi i podłączeni do komputera przez dwa modemy usb. Jak to w bezprzewodowości to zdarzają się rozłączenia, nie wiadomo skąd i po co, jednak zdarzają się. Mój komputer musi być online bez nawet sekundowej przerwy. Modemy mam ustawione na autowznawianie jednak mija wówczas kilka sekund, co jest niedopuszczalne. Próbowałem też obydwa trzymać włączone, jednak mimo to komputer jakby po chwili załapuje to drugie aktywne połączenie - jak zrobić żeby od razu bez przestoju wskakiwał na drugiego dostawcę?

#538426  autor: Leszek1979
 02 mar 2012, 16:44
Takim wymaganiom co do niezawodności może sprostać jedynie profesjonalne łącze z gwarancją jakości i abonamentem od paru tysiączków wzwyż, które i tak ma prawo się wywalić.
W domowych warunkach to co najwyżej router na Linuxie, jak dobrze skonfigurujesz to przy przeglądaniu stronek być może nie zauważysz przestoju, ale i tak połączenie VoIP, gierki i prawdopodobnie media strumieniowe się wywalą jak wywali się łącze przez które idą :P.

#538598  autor: Wolf
 03 mar 2012, 17:02
TheArt pisze:Mój komputer musi być online bez nawet sekundowej przerwy.
O ile się orientuję, nie ma takiej możliwości - zawsze będzie przerwa na złapanie nowego połączenia i na to nic nie poradzisz... To tylko technika, a ta bywa kapryśna (szczególnie radiowa). ;)

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL