• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #537632  autor: Dragon
 27 lut 2012, 18:34
Witam,
aktualnie mam telefon stacjonarny z Netii. Abonament wynosi ok. 75zł, a biorąc pod uwagę, że z telefonu mało kto korzysta jest on zdecydowanie za wysoki. Zależy mi na tym żeby numer pozostał ten sam, a przy tym żeby obniżyć kwotę abonamentu. Już prawie podpisałem umowę z Play na telefon "stacjonarny" ale okazało się, że w rzeczywistości trzeba mieć telefon na kartę SIM (czyli albo komórka która działałaby w obrębie jednej stacji bazowej albo telefon telefon stacjonarny z wejściem na kartę SIM). Mam jednak w domu parę aparatów i nie chcę ich wymieniać.
Podsumowując jakiego operatora, który działa na liniach TP, wybrać żeby obniżyć abonament i utrzymać dotychczasowy numer ?

#537637  autor: kamil1221
 27 lut 2012, 18:52
W Orange masz WLR za 35zł / mies. Umowa na 2 lata - 75 minut, 3 lata - 150 minut.

Masz coś w Orange na abo/mix/internet mobilny/stacjonarny ?

#537641  autor: Maniek99
 27 lut 2012, 19:15
Ale te 75zł, to chyba nie za sam telefon?

#537643  autor: Leszek1979
 27 lut 2012, 19:44
W Multimo ostał się jeszcze abonament kwotowy za 39.32PLN przy umowie na 24m.
Co prawda ceny połączeń nie powalają, ale ale jeżeli nie wydzwaniamy więcej niż 91/49min na stacjonarne/komórki to zmieścimy się w kwocie abonamentu.

#537718  autor: sq
 27 lut 2012, 23:29
jeśli chodzi TYLKO o utrzymanie numeru to najtaniej będzie chyba nadal w dialogu - 28 zł - za to zero minut do wykorzystania.
następnie właśnie oragne, t-mobile, tp, netia, multimo...od 35 zl, w podobnych cenach z różna wielkością minut do wszystkich i czasem dodatkowo własnej sieci

Siemens C35i->Siemens MC60->SE k800i->N5530XM->N1600 ->Moto Cliq2/ S5610 ->Jiayu G4->LG G4/S5=>S9+ /A5

#537723  autor: elkanguro
 27 lut 2012, 23:45
Najtańszy to jest NOM i plan taryfowy Dzwoń Oszczędnie za 27zł miesięcznie i 15 minutami w abonamencie. Tylko opłata aktywacyjna wysoka. Chyba, że w ramach jakiejś promocji jest znoszona, ale nie wiem.

Poza tym nawet w Netii masz plan taryfowy Lepszy Telefon 30 za 34,90zł miesięcznie z 30 minutami w abonamencie.

Nie wiem jeszcze jaki masz internet, ale jeśli byłoby to możliwe to najtaniej wyszedłby telefon VoIP.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#537724  autor: Precelos
 27 lut 2012, 23:53
jak masz tez neta mozesz pomyslec o VOIP, przeniesiony numer kosztuje od 0 do kilku zlotych miesiecznie
jedyny minus to ze nie ejst to typowy telefon

Obrazek

#537728  autor: Leszek1979
 28 lut 2012, 00:19
No tak, we FreecoNet utrzymanie konta to 1.23PLN/m-c a utrzymanie przeniesionego numeru 5.04PLN/m-c.
Jeżeli chodzi o stacjonarny po GSM to możesz kupić bramkę GSM i podłączyć obecnie posiadane aparaty, koszt bramki z Alledrogo to 195PLN, jak sobie weźmiesz nieoprocentowany 'kredyt' w domowym budżecie na 2 lata to miesięczna 'rata' za taką bramkę wyjdzie 8PLN ;).
W Play i Orange najtańszy abo stacjonarny na GSM to 20PLN, w T-mobile 19PLN w pakiecie.

[ Dodano: 2012-02-28, 00:28 ]
elkanguro pisze:Najtańszy to jest NOM i plan taryfowy Dzwoń Oszczędnie za 27zł miesięcznie i 15 minutami w abonamencie. Tylko opłata aktywacyjna wysoka. Chyba, że w ramach jakiejś promocji jest znoszona, ale nie wiem.
Po prawej stronie jest zakładka Regulamin i jest tam regulamin z aktywacją za 1PLN, co prawda niby ważny do końca ubiegłego roku, ale pewnie nadal obowiązuje.

#537791  autor: elkanguro
 28 lut 2012, 13:02
Celem uzupełnienia jeszcze inofrmacji o VoIP podam, że koszt utrzymania przeniesionego numeru w Halonet to 1zł rocznie przy czym, przy aktualnej promocji Bramki za numery pierwszy rok bezpłatnie + 50 minut gratis + szansa (1 do 15) na wygranie bramki VoIP w cenie 1zł.

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#537845  autor: maciejnet
 28 lut 2012, 18:32
Dragon zmień obecny plan taryfowy na Lepszy Telefon 30. 30minut dostajesz w pakiecie. Umowa na dwa lata. Nie będziesz miał kłopotu z przejściem na taki plan taryfowy. Kłopotem za to będzie zmiana dostawcy na WRL, gdyż taki proces nie został sprawnie ustalony między operatorami. Tak samo nie jest możliwe przejście z WRL (czyli domyślam się że teraz tak masz) na VoIP. Kiedyś też tak próbował i nici.
Jedyne co możesz jeszcze zrobić to wrócić na łono TP. Plan Startowy na Start za 34zł w umowie na 2 lata (bez pakietu minut).

#537920  autor: Dragon
 29 lut 2012, 01:03
Maniek99 pisze:Ale te 75zł, to chyba nie za sam telefon?
no właśnie jest to opłata tylko za telefon. To chyba jest abonament w stylu "Darmowe wieczory i weekendy", teraz już niepotrzebny.

Telefonia VoIP mnie całkiem nie interesuje.
Dobrze gdyby jednak w abonamencie było kilka minut darmowych więc aktualnie chyba najlepszym rozwiązaniem będzie NOM z taryfą "Dzwoń Oszczędnie".

maciejnet, o co chodzi z tym WLR ? To jakaś usługa zależna od możliwości technicznych centrali ?

#537927  autor: Spioszek
 29 lut 2012, 01:47
Dragon pisze:o co chodzi z tym WLR ?
Chodzi oto że TP użycza innym operatorą swoich kabli byś ty miał wybór operatora.
Oni od Neti biorą stosowną opłate za to a ty nie jesteś skazany tylko na TP :)

#537957  autor: Maniek99
 29 lut 2012, 10:08
@Dragon
No to coś drogo. Nie wiem ile kosztuje cię samo abo, ale chyba warto przewertować bilingi z ostatnich kilku miesięcy i podliczyć ile rzeczywiście minut potrzebujesz (chyba że rzeczywiście nikt nie dzwoni, a samo abo kosztuje 75zł).

Bo przeskoczysz na jakąś taryfę z 60min. za 35zł, a i tak może się okazać że regularnie przekraczasz 50zł za sam telefon. Wtedy można by się zastanawiać nad jakąś taryfą z większą ilością minut, NonStop (jak masz net w Netii, to NonStop kosztuje <50zł), lub VoIP (30zł utrzymanie linii + 5gr/min).

#537983  autor: Dragon
 29 lut 2012, 12:06
Rachunki są chyba nawet wyższe, to właśnie sam abonament jest za 75zł. Teraz jeden z telefonów komórkowych jest w Play-u i rozmowy na telefony stacjonarne i tak mam są za darmo więc nawet jeśli z telefonu stacjonarnego ktoś teraz korzysta to będzie się musiał przyzwyczaić do korzystania z tej komórki.

Biorąc pod uwagę, że kilka lat temu miałem telefon z TP, a teraz z Netii i w międzyczasie nikt nie podłączał nowej linii pewnie już teraz telefon jest na WLR, tak ?

#537984  autor: Maniek99
 29 lut 2012, 12:20
No to zostaje kwestia u kogo masz net i czy chcesz pakietować.

#538035  autor: Dragon
 29 lut 2012, 17:29
Net mam od osiedlowego dostawcy i nie zamierzam go zmieniać.

#538044  autor: Maniek99
 29 lut 2012, 18:00
W taki razie rozważył bym przeniesienie numeru do VoIP + bramka (na start ~100zł, a później kilka zł/m-c). Jednak może być trudno bezpośrednio z Netii.

Ewentualnie stacjonarny przez GSM + odpowiednią bramką (na start ~200zł, a później 20zł/m-c).

#538054  autor: Rezo
 29 lut 2012, 18:34
Maniek99, bramki GSM są niestety nadal cholernie drogie.
Dragon, a dlaczego nie chcesz zmienić tego swojego stacjonarnego telefonu na stacjonarny GSM albo jakąkolwiek tanią komórkę? Myślę że w twoim przypadku faktycznie najlepiej wypada stacjonarny GSM albo VOIP.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#538056  autor: Maniek99
 29 lut 2012, 18:37
@Rezo
Tak jak wpomniałem koszt bramki GSM to około 200zł (np. Sagem RL302).

#538060  autor: Vieslav
 29 lut 2012, 18:41
Maniek99 pisze: Tak jak wpomniałem koszt bramki GSM to około 200zł (np. Sagem RL302).
Bramka zwróci się po około 7 miesiącach biorąc pod uwagę średni najtańszy abonament. Jeśli masz stabilny net to jak najbardziej rozważ VoIP, szczególnie, że nie musisz płacić opłaty za linie. Abonament to jakieś 1zł na pół roku albo na rok, rozmowy około 5gr stacjonarne i 29gr komórkowe więc koszty nieporównywalnie niższe.
Jeszcze zapytam: twój dostawca internetu nie oferuje usługi telefonu stacjonarnego?