Witam,
Krótkie przedstawienie sprawy:
Umowę na Play Online z modemem HSPA Huawei E173-U2 podpisałem 21 Maja 2011 roku na okres 12 miesięcy przez internet. Modem był zakupiony za kwotę 1,00 złotych. Data zakończenia umowy to 21 maja 2012 roku.
Wysokość abonamentu to: 59,00 złotych, przy czym do kwietnia obowiązuje rabat 50,00% w związku z rekompensatą, więc płacę po 29,50 zł.
Oznacza to, że do końca umowy mam do zapłacenia 147,50 zł (59 + 29,50*3).
Okres rozliczeniowy rozpoczyna się 1-go każdego miesiąca.
Chciałbym się dowiedzieć, jaka może być kara umowna za zerwanie umowy. Próbowałem dowiedzieć się przez Play24, lecz dostałem następującą odpowiedź:
Szanowny Panie,
dziękuję za zapytanie dotyczące kwoty kary umownej, która byłaby naliczona w przypadku wypowiedzenia umowy.
Dla numeru 485XXXXXXX kwota ta w chwili obecnej wyniosłaby około 160 PLN. Zaznaczam, iż nie jestem w stanie podać panu dokładnego wyliczenia kwoty.
W celu obliczenia przybliżonej wysokości kary umownej, należy podzielić wysokość kary wyjściowej przez liczbę miesięcy, na którą został zawarty kontrakt i otrzymaną kwotę pomnożyć przez liczbę miesięcy pozostałą do zakończenia kontaktu. Należy jednak pamiętać, że nie jest to ostateczna kwota kary, a jedynie przybliżona jej wartość.
W dniu 14 marca 2012 roku kwota ta wyniosłaby około 120 PLN.
Mam nadzieję, iż powyższe informacje, które Panu przekazałam, okazały się pomocne.
W razie dodatkowych pytań lub sugestii zapraszam do kontaktu za pośrednictwem infolinii
790 500 500 bądź *500 (z numeru Play), poczty elektronicznej pod adresem:
[email protected] lub poprzez stronę internetową
www.24.play.pl.
Z poważaniem
Dorota PXXXXX
Konsultant Obsługi Klienta
Czy to możliwe, aby kara umowna była w tej sytuacji wyższa od kwoty jaką mam do zapłacenia do końca umowy? Zaznaczam, że owa konsultantka prawdopodobnie nie jest przekonana do tego co pisze. Na umowie nie zauważyłem wysokości kary umownej.