• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #533899  autor: user_delete19
 10 lut 2012, 10:50
Witam,
nie wiedziałem czy bardziej nadaje się do działu "Co wybrać" czy tutaj, ale stanęło na tutaj ;)

otóż mam internet od 'wiodącego operatora alternatywnego' i generalnie od kilku lat działa ok... za wyjątkiem dzisiejszego poranka gdzie przez 20 minut nie miałem sieci co spowodowało delikatny stresik ;) Padła decyzja - potrzeba mobilnej alternatywy, karta orange 6gb na 2 lat za grosze na alledrogo to bardzo fajna sprawa.

Pytanie brzmi - jaki modem na usb najlepiej zakupić żeby można go było wrazić do laptopa i używać ze wspomnianą karta orange?

#533914  autor: Maniek99
 10 lut 2012, 11:19
Np. E173-u2.
A jeżeli to tylko jako rezerwa, to możesz sobie załatwić jeszcze kartę Aero2.

#533917  autor: user_delete19
 10 lut 2012, 11:30
hm... starter orange 28zł, kaucja za aero i limity - 20zł... ;)

dzieki za sugestie modemu. teraz mnie w sumie naszlo (bo elektroniki na wifi w domu troche jest) - może coś w stylu modemo-routera gsm? opłaca się coś takiego?

#533918  autor: remus77
 10 lut 2012, 11:35
wojciech pisze:dzieki za sugestie modemu. teraz mnie w sumie naszlo (bo elektroniki na wifi w domu troche jest) - może coś w stylu modemo-routera gsm? opłaca się coś takiego?
A będziesz dzielił to połączenie z orange na kilka urządzeń?
Ja ostatnio szukałem routera gsm w rozsądnej cenie i znalazłem np. TP-LINK TL-MR3420. Można zakupić w granicach 150 zł (nowy).

Hmm, plus koszt modemu w Twoim przypadku ;)

Ave!

#533930  autor: Maniek99
 10 lut 2012, 12:36
Ja bym na pewno nie bawił się w mobilne modemo-routery.
Zasięg marny, a jak większość czasu to ma pracować w domu, to szkoda akumulatora i kasy.

Chyba że ktoś wykosztował się np. na iPada bez 3G, czy coś w ten deseń i chce z tego korzystać w terenie, wtedy jakiś sens jest.

#533932  autor: remus77
 10 lut 2012, 12:44
Maniek99 pisze:Ja bym na pewno nie bawił się w mobilne modemo-routery.
Zasięg marny, a jak większość czasu to ma pracować w domu, to szkoda akumulatora i kasy.

Chyba że ktoś wykosztował się np. na iPada bez 3G, czy coś w ten deseń i chce z tego korzystać w terenie, wtedy jakiś sens jest.

Pewnie jak zawsze wszystko zależy od potrzeb....
u mnie internet mobilny jest podstawowym (dwa laptopy) połączone z routerem plus modem usb. I wsio w pariadkie !
Zasięg pozwala na świetną pracę w każdym miejscu lokalu...:)

Ave!