Ja pod koniec maja 2011 przedłużyłem swoje Netiowe 1M z promocji Rok za darmo (12*0PLN+24*49PLN).
Wcześniej wysłałem oświadczenie o braku woli przedłużenia umowy na czas nieokreślony, po którym zadzwonili z propozycją, na dzień dobry wciskając standardowy kit o tym jak to im zależy na tym żeby klient miał Internet najszybszy jak się da.
Ostatecznie stanęło na tym:
- prędkość bez zmian czyli 1M
- czas 1 rok
- abonament 39.90PLN ale przez pierwsze 2 miesiące rabat po 30PLN
- nowe warunki od nowego miesiąca czyli od czerwca, chociaż poprzednia umowa była do końca czerwca
- przysłanie pocztą uzgodnionych warunków
Realizacja w praktyce:
- abonament od razu 39.89PLN bez rabatu
- o rabat za każdym razem musiałem się upomnieć
- po pierwszym upomnieniu ws. potwierdzenia warunków na piśmie dostałem pisemko w którym dziękują za wycofanie rezygnacji i potwierdzają sam fakt przedłużenia umowy
- po drugim upomnieniu ws. potwierdzenia warunków na piśmie dostałem 'potwierdzenie' gdzie wymieniony prędkość, czas umowy, datę zmiany, nazwę promocji "No Limits", informację o tym że pozostałe postanowienia nie ulegają zmianie i ani słowa o wysokości abonamentu, do tego standardowy regulamin promocji "No Limits" w którym oczywiście też nie była wymieniona ugodniona wysokość abonamentu
- trzecie upomnienie ws. potwierdzenia warunków na piśmie było już reklamacją złożoną przy okazji drugiej interwencji w sprawie rabatu, na reklamację dostałem odpowiedź taką jakby była to reklamacja wysokości abonamentu, ale najważniejsze że nareszcie potwierdzili mi na piśmie że abonament wynosi 39.89PLN z rabatem po 30PLN przez pierwsze 2 miesiące, tak więc odpowiedź uznałem za satysfakcjonującą
- po 6 miesiącach czyli 1 grudnia włączyli mi pełnopłatny "Bezpieczy Internet", przysłali link do oprogramowania i serial, od razu to wyłączyłem
- na fakturze za grudzień były już naliczone jakieś grosze za jeden dzień 'korzystania' z tego, na co zadzwoniłem z pretensjami, konsultantka tłumaczyła mi że w warunkach umowy jest że przez pół roku miałem za grosz (w Netia Online nic nie było o tym że jest to włączone, zresztą serial dostałem po pół roku), że może sam włączyłem itp. ja jej na to że niczego takiego nie uzgadniałem przy przedłużeniu umowy i że mają to podobno nagrane, zadeklarowałem chęć złożenia reklamacji (parę groszy ale nie lubię takich numerów), na co konsultatnka powiedziała że może mi skorygować fakturę, bo raz w ramach "dobrej współpracy" klient może czegoś takiego zażądać, odpowiedziałem że ma zrobić jak uważa na co skorygowała fakturę
- w międzyczasie parę razy Netia wciskała mi "No Limits" na co odpowiadałem że czekam na te tańsze oferty co to jes Ich prezes zapowiadał (nawiasem mówiąc dzisiaj mija pół roku od czasu gdy Mirosław Godlewski zapowiadał tańsze oferty), oraz jakiś plan telefoniczny, na co odpowiadałem że z jednostki z socjalnego wydzwaniam na komórki w z Netii musiałbym płacić za to ponad abonament
Tak więc wkrótce wysyłam kolejne oświadczenie o braku woli przedłużenia umowy na czas nieokreślony i jak Netia przez najbliższe niespełna 4 miesiące nie bedzie w stanie zaproponować mi nic sensownego to na dzień dzisiejszy rozważam 2 opcje:
1. Orange Freedom ma 24m:
- aktywacja 59PLN
- modem 1PLN
- rabat 1,5PLN/m-c za rezygnację z faktury papierowej
- cena bez zmian na 24m (najnowsza promocja sprzed 2 dni)
- prędkość 2M za 46PLN którą w dowolnym momencie będę mógł zwiększyć do 6M za 54PLN
2. Multimo na 24m:
- aktywacji 2x1PLN
- Internet 6M 42.99PLN
- telefon "dzwoń za wszystko" czyli 39.32PLN do wydzwonienia (91min na stacjonarne wymienne na 49min na komórki)
3. Netia jak nie wprowadzi tego co zapowiadał Mirosław Godlewski to może być "No Limits" którego nie potrzebuję za 49.90PLN od początku albo za 59.90PLN z odpowiednią liczbą miesięcy za 1PLN

.