• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #532221  autor: Ranger
 02 lut 2012, 01:12
Witam serdecznie. Zwracam się do was, audytorium, z pewną sprawą. Postanowiłem sprawdzić, jak w roli modemu spisze się Nokia 6120c. Padło na sieć Orange. Telefon jest skonfigurowany poprawnie, to znaczy się po aktywowaniu pakietu z danymi (na próbę) z jego poziomu można wszystko spokojnie przeglądać w sieci. Niestety problem pojawił się na poziomie systemu. Zainstalowałem Nokia PC Suite celem wykrycia telefonu, a następnie udostępnienia go jako modem przez bluetooth. Udało mi się wczytać aż dwie strony, jednak Orange skasował to na parę pln, gdyż jak się okazało, pakiety nie były aktywne. Nieważne, nie w tym rzecz. Po restarcie komputer zaczął się dziwnie zachowywać - o ponownym połączeniu nie było już mowy, przy próbie otwierania portu wybijał błąd. Aktualnie pokazuje błąd, że modem albo jest zajęty przez inne urządzenie, albo źle skonfigurowany i niezależnie od tego, czy próbuję się łączyć przez PC Suite, czy też z poziomu ustawień panelu sterowania. Nie mam pojęcia co ustawić w systemie, by telefon na nowo służył jako modem. Prosiłbym o radę, dzięki! Sprawa jest o tyle pilna, że potrzebuję dostępu do sieci w trasie, stąd też taka a nie inna potrzeba zastosowania tego telefonu.

Obrazek

#532228  autor: Spioszek
 02 lut 2012, 02:47
Ja na twoim miejscu bym włożył do innego wejścia USB wtedy powinno grać.

#532259  autor: Ranger
 02 lut 2012, 12:42
Też bym tak zrobił gdyby nie fakt, o którym wspominałem - łączę się przez BT, a nie przez USB :) Kabelka pod ręką niestety nie posiadam. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł, a może jest tu ktoś, kto korzysta z modemu w ramach Nokii? :)

Obrazek

#532263  autor: drcox
 02 lut 2012, 12:50
Wyłącz PC Suite, wejdź w połączenia sieciowe (tam gdzie są te wszystkie ethernety, WiFi, telefoniczne itd), wejdź we właściwości połączenia i zobacz czy jako modem jest zaznaczony Nokia Bluetooth Modem czy jakoś tak to leciało...

#532267  autor: Ranger
 02 lut 2012, 13:36
Nic takiego się nie pokazuje. Jest tylko jakiś modem systemowy 20651 (?). Po usunięciu i kolejnej próbie nic się nie zmienia: odpalam PC Suite, wchodzę w ikonkę połączenia i pokazuje się "standardowy modem wykorzystujący łącze Bluetooth". Ustawiam operatora Orange Poland i nadal to samo: wywala błąd z poziomu PC Suite, że modem jest źle skonfigurowany albo jest używany przez inną aplikację.

Obrazek

#532269  autor: drcox
 02 lut 2012, 13:42
Ehh, ten PC Suite to generalnie jest kupa syfu w tej płaszczyźnie.

Windows ma wbudowane sterowniki bluetooth. Parujemy telefon z komputerem i instalują się sterowniki do modemu bluetooth. Potem tworzymy dial-up z numerem *99# i modemem bluetooth. W zależności od systemu (XP, Vista/7) robi się to troche inaczej.

#532271  autor: Ranger
 02 lut 2012, 13:48
To daj wskazówkę na Vistę/7 jeśli możesz. Urządzenie jest sparowane, ale nadal jest ten błąd, nawet jeżeli próbuję to zrobić bez PC Suite: urządzenie źle skonfigurowane lub zajęte przez inną aplikację. Aż się odechciewa :roll:

Obrazek

#532272  autor: drcox
 02 lut 2012, 13:52
Na początku wyłączasz całkowicie PC Suite i usuwasz telefon z systemu. Później drugi raz parujesz telefon. Powinny się zainstalować sterowniki standardowy modem wykorzystujący łącze bluetooth. Telefon może się spytać o zgodę. Później wchodzisz w urządzenia i drukarki, klikasz prawym na telefon i tam masz Dial-Up i robisz połącz albo utwórz nowe połączenie. Jeżeli sterowniki się nie zainstalują to wchodzisz we właściwości telefonu (w urządzenia i drukarki), zakładka usługi i zaznaczasz dial-up networking.

#532273  autor: Ranger
 02 lut 2012, 13:58
Udało mi się to zrobić nieco inaczej. Przede wszystkim widzę, że system nie może/nie chce zainstalować sterowników bluetooth dla tej Nokii, wyświetla mi się to na liście w menadżerze urządzeń. Dlaczego tak się dzieje? Nie wiem. Po wyłączeniu PC Suite wszedłem do dostępnych urządzeń BT z poziomu systemu i wybrałem właściwy telefon. Kliknąłem na niego prawym by zobaczyć, jakie funkcje są włączone (klik prawym -> właściwości -> usługi BT). Odznaczyłem i zaznaczyłem połączenie dial-up, wpisałem numer *99# oraz internet jako użytkownik i hasło (tak podaje Orange). Efekt? Internet działa, chociaż głowy nie urywa. Zależało mi na tym by to sprawdzić, bo po co mam wykładać gotówkę na modem 3g, skoro telefon sprawdzi się w tej funkcji :) Rozważałem ten najtańszy wariant w Play za 129 złotych ale widzę, że muszę się zastanowić, czy nie wystarczy mi od nich sam starter. Dzięki za pomoc!

Obrazek

#532276  autor: jacguszi
 02 lut 2012, 14:16
Widzę że istnieją ludzie b.uparci i oszczędni :wink: Przerabiałem ten temat z nokią 6124c i kartą plusa. PC Suita musiałem całkiem wywalić a i tak szybkość była niezadowalająca nawet po kablu.Nie polecam tego sposobu naprawdę taniej wychodzi kupno modemu USB.
Szkoda czasu i nerwów :wink:

#532278  autor: Ranger
 02 lut 2012, 14:20
Nazwałbym to inaczej: ludzie chcący sprawdzić nową technologię i to, jak się sprawuje. Wcześniej nie rozglądałem się za przenośnym internetem, ponieważ nie był mi potrzebny. Nie każdy potrzebuje oszałamiającej prędkości do przeglądania stron :) Właśnie przerabiam to na Orange i póki co jestem zadowolony. W trasie nie potrzebuję przeglądać portali z multimediami, a wystarczy mi poczta, www i ewentualnie gg. A zakup modemu i tak rozważam, choć ciekaw jestem, jak się sprawuje Huawei z zestawu Play za 129 pln, ale o to spytałem w innym miejscu

Obrazek

#532279  autor: drcox
 02 lut 2012, 14:23
Przerabiałem ten temat z nokią 6124c i kartą plusa. PC Suita musiałem całkiem wywalić a i tak szybkość była niezadowalająca nawet po kablu.
Widocznie telefon shitowy. Ja korzystam z K660i i w miejscach gdzie modemy działają w EDGE ja mam 3G i 1-2Mb/s bo zwyczajnie ma lepszą antenę od modemów.
Widzę że istnieją ludzie b.uparci i oszczędni
Ja np nie widzę sensu kupowania modemu za ponad 100zł do używania go przez godzinę w miesiącu. I z oszczędnością to nie ma wiele wspólnego.
PC Suita musiałem całkiem wywalić
Generalnie te programiki od producenta robią niezły burdel w modemach w systemie i wcale nie są do działania potrzebne. A Vista/7 potrafią sobie do telefonów zainstalować sterowniki przez Windows Update.

#532280  autor: Ranger
 02 lut 2012, 14:30
Jeśli chodzi o PC Suite to mogę tylko potwierdzić. Po wyłączeniu tego ustrojstwa internet normalnie pracuje z poziomu systemu, bez zbędnego oprogramowania. Oby jak najdłużej :)

Obrazek

#532331  autor: jacguszi
 02 lut 2012, 18:07
Godzinę w miesiącu to nawet ciężko pakiet wykorzystać :wink: Po zakupie modemu mialem normalny internet do lapka , po edgu to niestety nie to samo.Obecnie korzystam z modemu z promocji DB Net to chyba ten sam model i mogę polecić działa stabilnie oby jak najdłużej.