• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #529676  autor: sq
 21 sty 2012, 14:15
Poglądowa YT: http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ&hl=pl
więcej informacji:
http://www.panoptykon.org/wiadomosc/nie ... testacyjna

PETYCJE
(najlepiej podpisać 1 i 2 - serwery często nie wytrzymują obciążenia, więc się nie zniechęcać):
www.petycje.pl/petycja/8316/nie_dla_acta_w_polsce_.html
http://www.petycjeonline.pl/petycja/nie ... odowej/608

w skrócie:
Projekt mający ukrócić piractwo (na plus) - kosztem monitorowania wszystkich naszych aktywności w internecie (pomijając kwestie, że dane w ten sposób gromadzone mogą być bardzo osobiste i wpaść również w niepowołane ręce, jesteśmy też z automatu uznawani za winnych bez popełnia przestępstwa).

W tym momencie powstaje sporo inicjatyw jak np: https://www.facebook.com/events/301294013254264/

Co o tym myślicie?
Czy faktycznie mamy się czego bać?
Osobiście niezbyt mi się uśmiecha, że na jakiś serwerach mogą być przechowywane moje zdjęcia, hasła itd dla ogólnej idei projektu
Ostatnio zmieniony 22 sty 2012, 12:44 przez sq, łącznie zmieniany 1 raz.

Siemens C35i->Siemens MC60->SE k800i->N5530XM->N1600 ->Moto Cliq2/ S5610 ->Jiayu G4->LG G4/S5=>S9+ /A5

#529685  autor: KC-KARLOS
 21 sty 2012, 14:33
Nie można dopuścić do cenzury internetu :) Ja tą akcję POPIERAM !!!

Gorszym zagrożeniem będzie to:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/8-marca- ... omosc.html

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#529763  autor: Golarz Filip
 21 sty 2012, 20:45
Przed godziną grupa Anonymous w ramach protestu,zaatakowała stronę sejmu.Podobnie zrobili również w Brazylii.

Brawa dla nich!

#529818  autor: Mordrag
 22 sty 2012, 09:24
Kolejny "chwyt" PO ku bezpieczeństwu i ochrony własności intelektualnej ograniczający naszą wolność. Nasz premier jest takim imbecylem, że w czwartek podpisze umowę ACTA. Ktoś w końcu musi lizać cztery litery Unii Europejskiej. Nasz Premier ma w tym nie małe doświadczenie :mrgreen: . PO i tak wygra kolejne wybory, nawet jak paliwo będzie po 15 zł za litr i wprowadzą stan wojenny. :laughing5:

Drogie paliwo przez sytuację na rynkach ?. Obecnie baryłka ropy jest znacznie tańsza niż w kwietniu 2011 roku, kurs dolara na podobnym poziomie. Za kilka lat PO rozwiąże partię, powstanie nowa i znów będą bezkarni tak jak to było przed 2000 rokiem.

PS: Skoro szef rządu jest po magistrze z historii :-D To ja również skończę historię i zostanę głową państwa skoro każdy imbecyl może zostać

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#529823  autor: Rezo
 22 sty 2012, 10:14
Rzecznik rządu P. Graś właśnie powiedział że "to zjawisko które obserwujemy wynika z ogromnego zainteresowania tymi stronami" :-D jakie to sympatyczne 8)

p.s. póki co mamy już realną cenzurę w informowaniu o ataku w wiadomościach radiowej trójki.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#529828  autor: Mordrag
 22 sty 2012, 10:59
Jeszcze te "Nic nie jest przesądzone w sprawie podpisania porozumienia ACTA" :mrgreen:. Podpiszą i tak, nie po to planowali tą cenzurę przez pół roku po to, by jej nie podpisać. Zwykła zagrywka mająca na celu uspokoić ludzi, do czasu podpisania.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#529851  autor: sq
 22 sty 2012, 12:43
pakierhakierxd pisze:Petycja
http://www.petycje.pl/petycja/8316/nie_ ... lsce_.html
Zachęcam do wpisania się :-)
Petycji na nie szczęście jest kilka - bo po co podpisać się pod czymś co ktoś założył jak można sobie jeszcze jedną własną zrobić..i przez to, suma głosów całkowitych ulega na kilka petycji, przez co nie widać jak wiele osób tak na prawdę popiera całą sprawę.

W tym momencie najbardziej popularne są chyba 2 (jedna podana właśnie wyżej) - także przy wpisywaniu warto wpisać się do 1 i 2:
http://www.petycjeonline.pl/petycja/nie ... odowej/608
oraz podana wcześniej:
http://www.petycje.pl/petycja/8316/nie_ ... lsce_.html

a może tak artykuł w Telepolis (i przyłączenie się do akcji?) na temat ACTA? W końcu tematyka jak najbardziej zgodna z serwisem

Siemens C35i->Siemens MC60->SE k800i->N5530XM->N1600 ->Moto Cliq2/ S5610 ->Jiayu G4->LG G4/S5=>S9+ /A5

#529865  autor: user_delete19
 22 sty 2012, 13:49
sq pisze:a może tak artykuł w Telepolis (i przyłączenie się do akcji?) na temat ACTA? W końcu tematyka jak najbardziej zgodna z serwisem
Hm, podobnie jak w przypadku SOPA -- nie musi być wyłączania serwisu ale chociażby informacja jak na googlu -- ocenzurowane logo + info, jak wejdzie ACTA ten serwis może zniknąć + informację co z tym robić... jakby coś takiego jeszcze na polskiej wiki zrobić jak na hamerykańskiej to wydaje mi się, że mogłoby to spowodować pewien oddźwiek ;]

#529875  autor: wtd
 22 sty 2012, 14:36
Przyjdzie korzystać z TORa ;)
Szkoda tylko że strony przez niego działają strasznie powoli :(

EDIT: Nawet na androida jest wersja

#529905  autor: szarygumis
 22 sty 2012, 16:06
Hmm
Projekt mający ukrócić piractwo (na plus) - kosztem monitorowania wszystkich naszych aktywności w internecie
Jeśli ktoś myśli, że pewne dane nie są monitorowane to jest w błędzie i naiwny.
Operatorzy gromadzą i tak i tak dane o nas (ruch), w postaci logów.
Z tor-em bym uważał bo o ile dobrze pamiętam jakiś artykuł jest często używany przez różnych ludzi i automatycznie po części sami możemy mieć za kogoś problemy.
Co do proxy wyjście w miarę dobre, ale również większość nie jest do końca anonimowych.
Zastanawia mnie osobiście taka sprawa, jeśli użyłbym np. lapka i wbiłbym się do bezprzewodówki niezabezpieczonej czy osoba taka miałaby problemy jakbym np. napisał coś nieprzyzwoitego lub wykorzystał do ściągnięcia czegoś z torrentów.
Albo np. w sieciach kablowych osiedlowych często komputery są lokalizowane po adresach mac kart sieciowych. W sumie wystarczyłoby zapuścić program, który by pościągał mac-i z sieci, zmienić mac i jestem identyfikowany jako inny użytkownik co prawda można walczyć z tym przez switche z przypisanymi mac-ami ale który z operatorów by się takimi szczegółami zajmował.
Jednym słowem prawie zawsze można być anonimowym, ale również informacje o tym są zapisywane.

PS. z tego co mi się wydaje to osoba która udostępnia net innym automatycznie jest traktowana jak operator, a skoro tak to powinna gromadzić logi (chyba ze 2 lata). Więc nie wiem czy automatycznie udostępniając na routerze przez ap net czy nie byłbym operatorem i nie powinienem gromadzić dane czyli np. jakiś syslog albo coś w tym rodzaju. Inna sprawa że nie każdy router ma takie możliwości

Paranoja

#529925  autor: wtd
 22 sty 2012, 16:43
szarygumis pisze:Z tor-em bym uważał bo o ile dobrze pamiętam jakiś artykuł jest często używany przez różnych ludzi i automatycznie po części sami możemy mieć za kogoś problemy.
Wydaje mi się że jeżeli mamy wyłączoną funkcję przekaźnika, tj. wybraną opcję client only to żadnych problemów za kogoś mieć nie możemy. Poza tym, nawet jakby działać jako przekaźnik to muszą ci udowodnić że robiłeś to w celu pomocy komuś w popełnieniu przestępstwa. No i w ogóle, żeby zabrali się za tora, to chyba sprawa musiałaby być jakaś grubsza niż pirackie mp3, bo trochę zachodu z rozszyfrowaniem tego jest.
szarygumis pisze:Zastanawia mnie osobiście taka sprawa, jeśli użyłbym np. lapka i wbiłbym się do bezprzewodówki niezabezpieczonej czy osoba taka miałaby problemy jakbym np. napisał coś nieprzyzwoitego lub wykorzystał do ściągnięcia czegoś z torrentów.
Nie wiem co na to polskie prawo, ale w Niemczech kiedyś była o to sprawa, ktośtam musiał płacić kary za to że przez jego niezabezpieczone wifi ludzie ściągali/udostępniali pirackie pliki.

#529932  autor: Vieslav
 22 sty 2012, 17:11
szarygumis pisze:jeśli użyłbym np. lapka i wbiłbym się do bezprzewodówki niezabezpieczonej czy osoba taka miałaby problemy
Tak.
szarygumis pisze: w sieciach kablowych osiedlowych często komputery są lokalizowane po adresach mac kart sieciowych.
Wtedy "zainteresowani" zwracają się do admina, który zwykle bez problemu udostępnia informacje, co, przez kogo i kiedy zostało uczynione aby samemu nie oberwać.
szarygumis pisze:W sumie wystarczyłoby zapuścić program, który by pościągał mac-i z sieci, zmienić mac i jestem identyfikowany jako inny użytkownik
Nie będziesz identyfikowany jako inny user bo oprócz filtrowania po MACach masz jeszcze autoryzacje PPPoE a tego już tak łatwo nie zdobędziesz.

#529940  autor: szarygumis
 22 sty 2012, 17:45
Nie będziesz identyfikowany jako inny user bo oprócz filtrowania po MACach masz jeszcze autoryzacje PPPoE a tego już tak łatwo nie zdobędziesz.
To zależy gdzie na moim osiedlu jest lokalizacja po samych mac-ach.
Dużo sieci działa na mikrotik-ach owszem można włączyć PPPoe jak również mac. Zazwyczaj włączają jedno lub drugie. Ja się nie spotkałem by i jedno i drugie.
Dodam jeszcze że długi czas jak nie miałem routera to routing robiłem przez kompa którego mac ustawiałem na linuxie. Obecnie od 5 lat ceny routerów są tańsze jak ceny pracy komputerów które więcej prądu pobierają więc stosuję osobiście router.
Zazwyczaj dzielą sieci na podsieci ale w obrębie danej podsieci raczej nie spotkałem się z PPPoe.

#529943  autor: Golarz Filip
 22 sty 2012, 17:50
blog Kasi Tusk :)
Obrazek

#529950  autor: thonka
 22 sty 2012, 18:16
Golarz Filip, to nie jej blog :)
zjedzone zostalo jedno e w adresie.

a jej blog - wylaczony :)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#529952  autor: Rezo
 22 sty 2012, 18:43
Myślicie że ten protest coś da ? Bo mnie się wydaje, że ludzie musieli by wyjść na ulice, żeby cokolwiek dało się zmienić.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#529953  autor: drcox
 22 sty 2012, 18:46
Rezo pisze:Myślicie że ten protest coś da ? Bo mnie się wydaje, że ludzie musieli by wyjść na ulice, żeby cokolwiek dało się zmienić.
Popatrz co było dwa dni temu a co jest dziś - dwa dni temu całkowita cisza w mediach. Dzisiaj - główne strony portali informacyjnych, zasypami mailami politycy, połowa leżących stron polskiego rządu i co najważniejsze - wszyscy zaczęli pytać o ACTA. Więc coś już to wszystko jednak dało. A czy osiągnie totalny skutek to się okaże. Ludzie już zamierzają wyjść na ulicę.

Swoją drogą redakcju Telepolisu powinno coś na ten temat napisać (jakieś felietonu czy coś) bo w końcu temat jest silnie związany z branżą telekomunikacyjną, kontrolą użytkowników przez operatorów etc.