Hmm
Projekt mający ukrócić piractwo (na plus) - kosztem monitorowania wszystkich naszych aktywności w internecie
Jeśli ktoś myśli, że pewne dane nie są monitorowane to jest w błędzie i naiwny.
Operatorzy gromadzą i tak i tak dane o nas (ruch), w postaci logów.
Z tor-em bym uważał bo o ile dobrze pamiętam jakiś artykuł jest często używany przez różnych ludzi i automatycznie po części sami możemy mieć za kogoś problemy.
Co do proxy wyjście w miarę dobre, ale również większość nie jest do końca anonimowych.
Zastanawia mnie osobiście taka sprawa, jeśli użyłbym np. lapka i wbiłbym się do bezprzewodówki niezabezpieczonej czy osoba taka miałaby problemy jakbym np. napisał coś nieprzyzwoitego lub wykorzystał do ściągnięcia czegoś z torrentów.
Albo np. w sieciach kablowych osiedlowych często komputery są lokalizowane po adresach mac kart sieciowych. W sumie wystarczyłoby zapuścić program, który by pościągał mac-i z sieci, zmienić mac i jestem identyfikowany jako inny użytkownik co prawda można walczyć z tym przez switche z przypisanymi mac-ami ale który z operatorów by się takimi szczegółami zajmował.
Jednym słowem prawie zawsze można być anonimowym, ale również informacje o tym są zapisywane.
PS. z tego co mi się wydaje to osoba która udostępnia net innym automatycznie jest traktowana jak operator, a skoro tak to powinna gromadzić logi (chyba ze 2 lata). Więc nie wiem czy automatycznie udostępniając na routerze przez ap net czy nie byłbym operatorem i nie powinienem gromadzić dane czyli np. jakiś syslog albo coś w tym rodzaju. Inna sprawa że nie każdy router ma takie możliwości
Paranoja