• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #529433  autor: pawelek32
 20 sty 2012, 08:51
witam.
do 24 marca mam umowę na tel stacjonarny w Netii.
pod koniec października dzwoniła kobieta z TP i zaproponowała korzystną ofertę- 34zł miesięcznie przez 24mc. ojciec sie zgodził. pare dni później przyjechał kurier i ojciec podpisał umowe.
w umowie tej jest wzmianka: "Termin rozpoczęcia świadczenia usług z dniem rozwiązania umowy, na podstawie której usługa była świadczona dotychczas, po upływie okresu jej wypowiedzenia". poza tym TP miala sama zalatwić wypowiedzenie dla Netii. tymczasem dzwonili z Netii i powiedzieli, że ta umowa z TP jest nieważna i oczywiście zaproponowali swoją, mniej korzystną ofertę.
w miedzy czasie przemyśleliśmy sprawę i jeśli byłaby taka mozliwość to byśmy zrezygnowali z telefonu stacjonarnego, bo większość przychodzących połączeń to super promocja internetu, zaproszenie na prezentacje pościeli, itp.
co do Netii to wiem, że wystarczy miesiąc przed końcem umowy napisać wypowiedzenie i sprawa będzie załatwiona.
moje pytanie do Was jest następujące:
czy można w jakiś sposób zrezygnować z TP? czy niestety, ale płacić jeszcze 2 lata abonament, na żadne przedłużenia umowy sie nie zgadzać i pod koniec umowy pisać wypowiedzenie?
pzdr

z poważaniem

#529451  autor: Vieslav
 20 sty 2012, 12:23
Jeżeli nie minęło jeszcze 10 dni od daty podpisania umowy to spokojnie możesz odstąpić. Na jakiej podstawie Netia twierdzi, że umowa z TP jest nieważna? Co mówi w tej sprawie TP?

#529458  autor: Maniek99
 20 sty 2012, 13:19
Netia ściemniała że TP nie może im wypowiedzieć umowy na telefon.
W TP jest możliwość zawieszenia telefonu i to jest najtańsza opcja (21zł/m-c), ale nie jestem pewien czy można to zrobić w tym abo za 34zł.

#529473  autor: pawelek32
 20 sty 2012, 15:25
"podobno" TP kontaktowało się z Netią w celu wypowiedzenia umowy. następnie po jakimś tygodniu otrzymalem pismo od Netii: "dziękuje, iż pomimo przesłanej rezygnacji z usług wyrazili państwo chęć dalszej współpracy. nawiązując do rozmowy telefonicznej, potwierdzam, iż rezygnacja zostala anulowana, a umowa bedzie świadczona na warunkach uzgodnionych w trakcie rozmowy".
najgorzej, ze ojciec nie bardzo pamięta tą rozmowę z Netią.
warto iść to placówki TP i spytać o co chodzi?
dla Netii wypowiedzenie oczywiście wyślemy.
takie to wszystko dziwne. i pewnie ktoś kłamie.
co robić?

z poważaniem

#529476  autor: Vieslav
 20 sty 2012, 15:35
Jeżeli chcesz wrócić do TP to pod żadnym pozorem nie wysyłaj samemu wypowiedzenia do Netii! Zostaniesz bez telefonu, internetu z nadzieją, że kiedykolwiek w przyszłości wszystko uda się rozplątać.
Rozmowy są nagrywane więc niech Netia sprawdzi, czy rzeczywiście coś takiego miało miejsce.

#529489  autor: Maniek99
 20 sty 2012, 16:37
Jeżeli Netia rzeczywiście ma nagranie dyspozycji o nie przekazywanie numeru to luz, bo miałbyś pełne pole manewry, jak na samym początku. Jednak dowiedz się czy czasem podczas tej rozmowy nie przedłużyli Ci umowy.

#529504  autor: pawelek32
 20 sty 2012, 18:10
właśnie oto chodzi, ze CHCĘ SIĘ POZBYĆ telefonu stacjonarnego na stałe. każdy domownik ma telefon komórkowy, a internet mam radiowy od lokalnego dostawcy.
czyli jak napisze wypowiedzenie do Netii to prawdopodobnie TP już sie do mnie nie odezwie? czy lepiej zadzwonić do TP, ewentualnie iść do telepunktu?

z poważaniem

#529505  autor: Stefek
 20 sty 2012, 18:29
Jak masz jeszcze ważna umowę z Netią to możesz napisać do tp pismo że nie możesz związać umową z nimi bo masz ważna umowę z TP. W pismie musisz napisac numer umowy z tp i dzien w ktorym je zawraliscie, to powinno wystarczyc. Dziala w przypadku Dialogu i Multimedii napewno. I wtedy poczekaj na pismo zwrotne, i wypowiedz sobie umowe w netii. to powinno wystarczyc. Zreszta umowe mozesz rozwiazac zawsze kara umowna to suma udzielonych rabatow razy ilosc pozostalych miesiecy mysle ze ten rabat to okolo 8 zł wiec razy 24 to i tak cie wyjdzie duzo taniej niz placenie im co meisiac po 24 albo albo po 21 na zawiesoznej linii.

#529512  autor: Maniek99
 20 sty 2012, 19:01
Po pierwsze dowiedz się w TP czy na twoim numerze jest teraz jakieś zamówienie - pewnie już nie.
Po drugie sprawdź czy Netia nie przedłużyła Ci umowy na telefon.

Jak po obu stronach jest czysto, to wypowiadasz umowę i zaczynają Ci doliczać 30zł/m-c za kabel.

#529515  autor: Stefek
 20 sty 2012, 19:11
przy radiowym necie raczej mu nie dolicza za podtrzymanie lacza:)

#529517  autor: Maniek99
 20 sty 2012, 19:15
Aha fakt, przeoczyłem ten wątek o radiówce 8)

#529553  autor: pawelek32
 20 sty 2012, 21:24
jutro w dzień zadzwonię do TP i Netii, podam im swój nr i powiem, żeby sprawdzili.
gorzej, że przez słuchawkę nie zobaczę czy przypadkiem im się oczy nie kręcą:)
będzie cyrk, jak jedni i drudzy będą mnie przekonywać o ważnosci swojej oferty...
pzdr

z poważaniem

#529557  autor: Maniek99
 20 sty 2012, 21:47
W przypadku netii polecam chat przez konto abonenckie, przynajmniej będziesz miał zapis rozmowy.

#529573  autor: sq
 20 sty 2012, 23:01
w chacie Netii polecam co jakiś czas napisać coś do konsultanta kiedy sprawdza on coś dłużej, bo lubi wylogowywać 'przy dłuższej bezczynności' i mnie tak z kilka razy wywaliło (bez sensu -co to za bzdurne rozwiązanie, kiedy konsultant pisze czekaj - a potem chulaj duszo..wylogowany)- a potem wklejanie wcześniejszej rozmowy itd...także teraz mam reklamacje do złożenia, grr.. to będę dzwonić bo by mi już nerwy chyba póściły jakby mnie znowu wylogowało - ale w sumie też chat polecam do takich spraw.

Siemens C35i->Siemens MC60->SE k800i->N5530XM->N1600 ->Moto Cliq2/ S5610 ->Jiayu G4->LG G4/S5=>S9+ /A5

#529706  autor: Arturos
 21 sty 2012, 16:07
Zadzwoń do działu usług regulowanych w TP 800500005

Pozdrawiam Arturos

#529846  autor: pawelek32
 22 sty 2012, 12:22
witam
dzwoniłem do TP i powiedzieli, że nie mają mojego nr w swoim systemie, czyli nie ma ważnej umowy.
o dziwo w Netii usłyszałem, że umowa kończy się w marcu i nie ma jak narazie żadnego przedłożenia umowy.
czyli usłyszałem to co chciałem usłyszeć.
w tygodniu wyśle Netii wypowiedzenie.
ns mój rozum do TP nie muszę wysyłać wypowiedzenia?
warto dla świętego spokoju zadzwonić jeszcze jutro na 800 500 005 ? dzisiaj nie moge sie dodzwonić.
pzdr

z poważaniem

#530383  autor: TELE-maniak
 24 sty 2012, 15:22
Jeżeli chcesz całkowicie zrezygnować z telefonu, to wystarczy poinformować Netię najlepiej pisemnie, żeby z końcem umowy oddali numer do TP.
Jak numer powróci wystarczy NIE podpisywać umowy i telefon zostanie zdeinstalowany.

Skoro umowa z TP została podpisana to zadzwoń na 800 500 005, tam Ci sprawdzą jak wygląda sytuacja, możesz od niej odstąpić w ciągu 10 dni od podpisania, pózniej mogą być jakieś kary naliczone, za zerwanie.