• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #528369  autor: thepatrick14
 14 sty 2012, 19:49
Witajcie
Na stronie telepolis można znaleźć specyfikacje telefonów, w każdej z nim jest napisane czy dany telefon obsługuje sieć HSPA+ czy nie.
Mnie zastanawia jednak fakt jak szybki internet można osiągnąć w danych modelach, korzystając właśnie z tego typu zasięgu.
dla przykładu:
Samsung Galaxy Nexus osiąga w sieci HSDPA do 21 Mbit/s czy to oznacza, że te same osiągi tyczą się do HSPA+.

Obecnie znajduje się w Wielkiej Brytanii, gdzie szybkość w technologi HSDPA sięga 3,6 Mbit/s a zaś HSPA+ do 20 Mbit/s, realnie 16 Mbit/s. Czy zatem istnieje jakiś telefon na którym to 16 mega by śmigało. (czy jeśli obecnie są dostępne 2 typy zasięgu, to w ustawieniach wybiera się na jakiej częstotliwości chce się używać telefon )

#528375  autor: user_delete34
 14 sty 2012, 20:00
Zacznę od tego, że to, co tutaj napiszę, jest wiedzą raczej wyczytaną, niekoniecznie sprawdzoną przeze mnie, dobrze byłoby, gdyby ktoś obeznany poprawił ewentualne moje błędy.
Let's go:
-wartości maksymalnej osiągalnej prędkości transmisji na danym urządzeniu są teoretyczne, w praktyce osiąga się maksymalnie ok 90% tych wartości
-szybkość zależy nie tylko od klasy odbiornika, ale też od klasy nadajnika, siły sygnału, obciążenia stacji, połączenia stacji z resztą świata
-operator obcina prędkość maksymalną do wybranej przez siebie wartości w zależności od taryfy (priorytetu) użytkownika i klasy jego urządzenia.

#528388  autor: thepatrick14
 14 sty 2012, 20:46
Akurat sieć "Three UK" jest pod względem zasięgu, szybkości internetu, oraz pakietu danych najlepsza. Zero limitów danych ani ograniczonej szybkości. To nie Polska :)
Sieć uruchomiła przesył danych poprzez HSPA+. Napisali jednocześnie że sieć ma możliwości do 20 mb/s,
Myślałem nad kupnem modemu, ale w moim przypadku lepiej było by kupić telefon, który obsługiwał by taką prędkość.
Jaki telefon obsłużył by taką prędkość :)

#528390  autor: user_delete34
 14 sty 2012, 21:01
Ja bym radził jednak modem. Co modem, to modem: lepsza wydajność, jest opcja anteny zewnętrznej i masz niezależny telefon. Weź np Huawei E372.
Galaxy Nexus to IMO lipa. Ja bym wybrał coś innego. :P
Miło mieć tak zajefajnego opa, co nie limituje danych. Ale to jest coś na zasadzie lejka, co nie?

#528394  autor: thepatrick14
 14 sty 2012, 21:17
za 15 funtów miesięcznie dostaje 2000 smsów i 300 minut do wszytskich sieci w uk, plus nielimitowany internet, w zeszłym miesiącu sciągnąłem aż 35 GB danych, tylko prędkość na moim telefonie to jakieś max 2 mb, co już mi nie wystarcza, ciągła zmiana karty między teleofnem a modemem na dłuży dystans jest uciążliwa.

#528764  autor: KR2615
 16 sty 2012, 20:11
Co do Polski, korzystam z HTC Desire (max 7,2 mbit) w PLAY. Realnie osiągam prędkości ok 3mbit, max co mi się udało osiągnąć to 4,24/1,18mbit. W szczycie jest ok 1/1mbit. Czy wy też zauwazyliście, że wacha się tylko prędkośc downloadu a upload pozostaje niezmienny (u mnie zwykle 1mb)