• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #517533  autor: daroQ
 23 lis 2011, 18:12
Witam
Do napisania tego postu skłoniła mnie dzisiejsza rozmowa z gościem z TP. Ale najpierw kilka słów o mojej obecnej sytuacji. Mam internet i telefon w NETII na łączach TP. Jest to 6MB/s, ale nie chodzi tak jak powinno. Częste zrywanie połączenia (szczególnie wieczorami), prędkość też zabójcza, zdarza się 0,5MB/s :), w ogóle rzadko synchronizuje się na 6MB, najczęściej w granicach 4,5. Po kilku reklamacjach "technicy stwierdzili, że parametry linii nie puszczają 6MB i muszę z powrotem wrócić do prędkości 2MB".
Umowa kończy mi się z końcem grudnia i dzwonią do mnie zarówno z TP jak i z NETII. Mówią mi, że pójdzie u mnie 6MB. Jak mówię, że mam 6MB i mi to nie chodzi to są zdziwieni i w ogóle ciężko jest im to przyjąć do wiadomości. W Netii mi mówią, że dostanę mega, super modem na którym na pewno mi to będzie chodziło. Mnie to jakoś nie przekonuje.

A teraz sedno sprawy.
Przedstawiciele TP zachęcają do powrotu tak:

1. Raz babka mi mówiła, że jak wrócę z powrotem do TP to mnie wepną na centrali na jakieś lepsze modemy, bo niby abonenci NETII są wpinani do starego sprzętu.

2. Dzisiaj gość, na moją uwagę o wolnym działaniu internetu, zapewniał (kilka razy), że abonentom NETII, telekomunikacja daje tylko połowę przepustowości niż swoim. Mówił, że jak przejdę do TP to będę miał normalny transfer a nie połowę jak do tej pory i szybkość na pewno mi się poprawi.

Teraz pytanie do drogich forumowiczów, którzy się cokolwiek orientują w temacie, CZY TO PRAWDA?
Szczególnie chodzi mi o tą niby połowę przepustowości.
Z góry dziękuje za zainteresowanie się tematem. :)

#517555  autor: Maniek99
 23 lis 2011, 19:15
Jakie masz parametry łącza (rate, SNR, attenuation)?
Jeżeli już teraz zaniża Ci rate (synchronizację) to w TP będzie jeszcze gorzej, chyba że gdzieś bliżej masz centrale i mogą cię przepiąć, ale na to bym nie liczył.

Te dwa punkty to ściema.

#517560  autor: Arturos
 23 lis 2011, 19:29
Ściema, chcą ci tylko sprzedać usługę i zgarnąć prowizję, a później się bujaj. Podaj parametry linii.

Pozdrawiam Arturos

#517580  autor: daroQ
 23 lis 2011, 21:14
Dziękuje za odpowiedź.
Swoją drogą to ja nie rozumiem jak można tak oszukiwać ludzi. Sam kiedyś sprzedawałem produkty finansowe ale dość szybko się zwolniłem gdy na szkoleniach "jak rozmawiać z klientem" kazali nam kit wciskać, chodź prowizje były bardzo wysokie. Sam nie wiem czy się z tego śmiać czy płakać.

Co do parametrów linii to takie:
Obrazek
Klik

A tutaj Speedtest zrobiony przed chwilą:
Serwer kraków
Obrazek

Serwer Paryż

Obrazek

Berlin

Obrazek

Takie niskie prędkości to zawsze wieczorami i w weekendy. Rano dużo lepiej to śmiga.

Acha dlaczego w TP będzie jeszcze gorzej??

#517591  autor: Maniek99
 23 lis 2011, 21:34
Linia do bani jak na szóstkę - za długa.
Na aktualnej synchronizacji powinieneś osiągnąć około 3Mb/s.
Jeżeli jest mniej to albo źle mierzysz (najlepiej na plikach noc.gts.pl), albo jest dużo błędów, albo przeciążona centrala.

Na Neo będzie jeszcze wolniej bo ich system z powodu błędów będzie chciał uzyskać wyższy SNR, czyli pewnie wylądujesz w okolicach 2Mb/s.

Co to dokładnie za router?

#517610  autor: daroQ
 23 lis 2011, 22:09
Na http://noc.gts.pl/
prędkość od 110kBajt/s do 160kBajt/s. Bardzo się waha w tych granicach.

Co do pomiaru to wykonuję chyba dobrze. Wszystko wyłączone co mogło by korzystać z internetu, tylko przeglądarka ze stroną testu otwarta.

Tak jak pisałem taki kiepski internet mam tylko a może i aż :) wieczorami i w weekendy.

Fizyczna długość lini to 3,5 KM. Linia biegnie wzdłuż drogi, kiedyś mierzyłem jadąc autem.

Router TP-LINK WD8901G

Kiedyś (kilka miesięcy temu) miałem 2MB i chodziło ładnie zawsze pełna prędkość. Potem (jakieś 4 miesiące temu) zmieniłem na 6MB i z początku też chodziło dobrze. Ale zaczęło się chrzanić. Po kilku reklamacjach panowie stwierdzili, że linia nie nadaje się na 6MB i kazali z powrotem zmienić na 2MB.
Jeszcze jedna ciekawostka: raz technicy zwalili to na stary kabel w domu. Był to zwykły dwużyłowy kabel, wymieniłem na skrętkę telefoniczną ale nic nie pomogło. To stwierdzili, że linia do bani :)

Zdarza się, że wieczorami wyciągnę coś koło 3MB może więcej ale na serwerach poza polską zawsze wychodzi dużo gorzej. Tak jak przytoczony Paryż wcześniej.

#517617  autor: Maniek99
 23 lis 2011, 22:31
Na tym routerze nie da się regulować marginesu. Gdyby miał taką możliwość można by było sprawdzić czy podbicie SNR wpłynie na zwiększenie rzeczywistego transferu (mniej błędów).

Możesz jeszcze sprawdzić jak net działa u sąsiadów (opcje 2-6Mb) w godzinach, w których u Ciebie przycina.

Możesz jeszcze pomęczyć techników żeby wymienili kabel przyłączeniowy, może byś jeszcze urwał trochę SNRa.

#517655  autor: daroQ
 24 lis 2011, 09:55
Witam
Jest jeszcze przed południem więc internet śmiga :)

Piszę tego posta aby pokazać, że jednak prędkość może być taka ja powinna.

Wydaję mi się, że te spadki prędkości wieczorami to jakieś przeciążenia a nie słaba linia (jak twierdzą technicy). Co o tym myślicie??

Parametry lini zrobione przed chwilą:
Obrazek

Speedtest
Kraków:

Obrazek

Paryż:
Obrazek

na noc.gts.pl bardzo stabilne 680kBajt/s

Widać, że nie ma różnicy między Polską a Europą, a wieczorem to jak wcześniej pisałem - masakra.
Z czego to może wynikać??

#517657  autor: MK_
 24 lis 2011, 10:01
Może Telekompromitacja ma przeciążone jakieś punkty stykowe.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#517662  autor: Vieslav
 24 lis 2011, 10:33
Prawda jest taka, że masz słabiutką linię. Na moim adslu wieczorami ręcznie zostawiam sobie większy zapas marginesu (moje parametry przy prawidłowym synchro to margines 1dB i tłumienie 52dB) ponieważ parametry znacznie się pogarszają i nie mogę korzystać z internetu. Miałeś wcześniej 2mb/s?

#517667  autor: daroQ
 24 lis 2011, 10:55
A dlaczego się pogarszają? Mnie zastanawia że rano chodzi a wieczorem już nie. Co się fizycznie zmienia? Wilgotność czy co?
Tak miałem 2MB/s i chodziło dobrze.
Na marginesie to dawno temu miałem problem z 1MB i kazali mi przejść na 512kB, ale coś poprawili skoro potem 2MB chodziło i czasem :D 6MB chodzi. Uczepiłem się tych 6MB dlatego, że jest to dla mnie optymalna prędkość. 2MB jest trochę mało.
Kabel do domu (ok 100m) też mi wymienili. Ja kable w domu też wymieniłem ale wszystkie te zabiegi nie pomagają.

Zresztą mniejsza z tym. Zaczynam się rozglądać za jakimś innym dostawcą internetu a, że mieszkam na wsi (3,5km od centrali) to poza linią TP niewiele mam. Widziałem na jednym domu pojawiła się antena do radiówki, idę się popytać jak to chodzi :)

#517691  autor: Maniek99
 24 lis 2011, 12:28
daroQ pisze:A dlaczego się pogarszają? Mnie zastanawia że rano chodzi a wieczorem już nie. Co się fizycznie zmienia? Wilgotność czy co?
Zależy to od ilości aktualnie korzystających osób na całej długości linii.

To że synchro pływa między 4000, a 6500 świadczy o słabej linii.
To że przy synchro 4000 nie osiągasz nawet 2Mb może świadczyć o przeciążonej centrali/punkcie styku, ewentualnie dużej ilości błędów.

Dla TP rozwiązaniem jest redukcja na 2Mb, chyba że mają gdzieś bliżej centralę.
Skoro masz nowe kable, Ty sam możesz co najwyżej skombinować router na Broadcomie i bawić się marginesem żeby zaniżyć synchro, ale jeżeli to przeciążenia to i tak nic nie poradzisz.

#518030  autor: Vieslav
 25 lis 2011, 15:45
daroQ pisze:A dlaczego się pogarszają? Mnie zastanawia że rano chodzi a wieczorem już nie. Co się fizycznie zmienia? Wilgotność czy co?
Różne teorie krążą, najbardziej wiarygodna to więcej zsynchronizowanych urządzeń=większe zakłócenia.

#518760  autor: sebq
 29 lis 2011, 11:21
3.5km chyba po lini prostej?:) Mam doświadczenie techniczne odnośnie tej usługi szerokopasmowej i po tym co widzę w parametrach proponuję 2Mb dla poprawnego działania

#518873  autor: daroQ
 29 lis 2011, 17:36
sebq pisze:3.5km chyba po lini prostej?:) Mam doświadczenie techniczne odnośnie tej usługi szerokopasmowej i po tym co widzę w parametrach proponuję 2Mb dla poprawnego działania
ok 3,5 km ma kabel z centrali do mnie do domu. Linia biegnie wzdłuż drogi i stąd wiem :)
Powolutku oswajam się z myślą do powrotu na 2 MB.

Ale temat rozwinął się w niewłaściwym kierunku, ponieważ ja chciałem spytać czy to prawda co mówią ludzie sprzedający Neostradę.

Dla mnie jest to nadal nie do pojęcia jak można tak oszukiwać.

#519258  autor: b00n
 01 gru 2011, 00:10
Odnośnie pierwszego posta w tym temacie - brzmi to trochę absurdalnie, ale jednak coś w tym jest. Sam pół roku temu przedłużałem umowę z Netią, biorąc No Limits. Okazało się, że łącze wyciąga ~14mbps, więc źle nie jest, ale ... W chwili obecnej każdy z moich sąsiadów, nawet z mieszkania obok, może liczyć na - biorąc dane z systemu Netii i TP - ponad 20mbps, a jak wejdzie VDSL, co nastąpi niebawem, będą szanse na pełne 80mbps, bo centrala, która musiała być uruchomiona całkiem niedawno, znajduje się bardzo blisko. Oczywiście Netia nic tutaj dla mnie zrobić nie może i dlatego skazany jestem na kabel o długości 2,5km. W sumie to nie narzekam, ale ta sytuacja pokazuje, że Netia w pewnych kwestiach ma jednak skrępowane ręce, czego o TP powiedzieć nie można, bo wydzwaniają do mnie ze 2-3 razy w miesiącu z propozycją powrotu i zapewniają, że z przełączeniem mnie do bliższej centrali problemu nie będzie, ale takie zapewnienia nie są dla mnie wystarczające - tym bardziej, że musiałbym z Netią zerwać umowę i zapłacić za to 500zł, a 100% gwarancji ze strony TP nie dostanę nigdy, że będzie właśnie tak, jak mówią.

#519286  autor: Vieslav
 01 gru 2011, 10:20
b00n, według TP na mojej linii mogę posiadać 20mb/s. W praktyce jest tak kiepska, że są problemy z 6mb/s. Nie patrz na żadne cyferki od Netii czy TP ani na to, co mówią konsultanci. Jedyna rozsądna opcja to przejrzenie parametrów linii z modemu/rutera. Wtedy masz pewność ile ci pójdzie.

#519288  autor: user_delete19
 01 gru 2011, 10:34
b00n, według TP na mojej linii mogę posiadać 20mb/s. W praktyce jest tak kiepska, że są problemy z 6mb/s. Nie patrz na żadne cyferki od Netii czy TP ani na to, co mówią konsultanci.
ale! chodzi o to, że TP wie, że ma bliżej centralkę i w oparciu o to mu proponują...

b00n, ja nie rozumiem trochę problemu - mając bsa netii napisałem pismo do tp o przełączenie mnie do bliżej centrali (~2,5 -> 0,9) i tak też się stało... parametry się poprawiły i-te-pe...a to, że działo się to prawie rok temu a ja wciąż mam max 6mbit bo netia nie może wywalczyć dostępu do portów adsl2+ które zostąły zamontowane w czerwcu, nie wspominajac już o vdsl które też już tam są (sądząc po informacji z infolinii tp z propozycją założenia i pdf z rozpiską inwestycyjną TP) to jużinna sprawa ;)
(na teraz po prostu czekam jak się sprawa rozwinie - jak mi się zdąży skończyć lojalka w netii to idę do TP bo będę miał szybszy net, a to mi jest potrzebne do pracy...)

#519296  autor: Niezgodna7
 01 gru 2011, 10:51
Wydaje mi się, że pan z TP Ciebie nie oszukał, tylko zbytnio wierzy w cuda... A tak bardziej serio, to TP względem Neti będzie lepsza. No i na próbę można wziąć i przetestować w najgorętszych godzinach.. I zwrócić jeśli będzie źle..

#519310  autor: b00n
 01 gru 2011, 11:44
wojciech, czyli telefon masz w TP, więc coś tutaj można zdziałać. Ja telefon i internet mam w Netii, do tego jestem na LLU, w związku z czym mogę zapomnieć o przełączeniu mnie bliżej - przerabiałem ten temat i długo walczyłem, ale w końcu odpuściłem.

Kara 500zł za zerwanie umowy z Netią i ewentualny powrót do TP nie przeraża mnie, ale nie zrobię tego po to, by z 14mbps przejść na 20. Poczekam spokojnie na VDSL i - jeżeli okaże się, że mogę mieć 40 lub 80mbps - wtedy na poważnie rozważę taką opcję.

Jak widać, w Netii jest nieco taniej, ale okazuje się, że coś za coś.