• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #517648  autor: elkanguro
 24 lis 2011, 08:40
Witam,
wczoraj podpisałem umowę na 25 Mb/s w UPC. Czyli powinno być 3 MB/s. No i niestety się rozczarowałem. Taką prędkość to tylko speedtest osiąga. A rzeczywistość wygląda tak:

- ftp.vectranet.pl 1,5 MB/s
- ftp.tpnet.pl 750 KB/s
- ubuntu.pl 1,2 MB/s
- megaupload.com 300 KB/s !
- fileserve 16 KB/s !
- bitshare.com 150 KB/s !
- uploadstation.com 30 KB/s !
- filesonic.com 250 KB/s !
- youtube.com 1,5 MB/s
- noc.gts.pl 1,5 MB/s

Czy to tylko u mnie taka patologia czy te 25 Mbps to tylko pic na wodę?

Przed chwilą sprawdziłem w pracy na 8 Mbps Netii i np. Megaupload fruwa cały 1 MB/s.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#517652  autor: kerim36
 24 lis 2011, 09:20
dla mnie cos jest nie tak

sprawdz na innym sprzecie, albo swoj sprzet zabierz do sasiada i u niego sprawdz

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#517653  autor: Vieslav
 24 lis 2011, 09:44
Wszystko jest w porządku. Mało który serwer potrafi osiągnąć taką prędkość. Spróbuj z rapidshare, u mnie rozpędza się do 3MB/s. Zainstaluj też menadżer pobierania plików i ustaw kilka(naście) połączeń do jednego pliku, wtedy na pewno uda się zamknąć łącze.

#517658  autor: Marens
 24 lis 2011, 10:04
Sprawdź prędkość pobierania ze stron www.noc.gts.pl www.noc.cdp.pl. Odnośnie ściągania z hostingów to pobierasz jako premium, czy free user? Darmowy użytkownik ma limitowana prędkość.

#517660  autor: elkanguro
 24 lis 2011, 10:14
Skoro UPC nie ogranicza (a tak mi powiedziano) to też mi się wydaję, ze coś jest nie tak.

Vieslav, wiem, że mało który mi osiągnie 3 MB/s no ale liczyłem na więcej. Tak jak pisałem sprawdzałem przed chwilą Netię i megaupload działa pełne 8 Mbps. Inne już nie tak, ale zdecydowanie szybciej niż 30 KB/s.

Marens, tak jak podałem wyżej, sprawdzałem z noc.gts.pl i to jeszcze zanim podłączyłem router, czyli bezpośrednio komputer kablem do modemu UPC. I nie było więcej jak 1,5 MB/s a nawet poniżej 1 spadało. Hostingi jako free user. Wiem, że są ograniczenia ale na pewno nie takie niskie.

Vieslav, chodzi o np. opcję Max.Con. w jDownloaderze?

Virgin Mobile

#517661  autor: daroQ
 24 lis 2011, 10:30
A spróbuj wykupić sobie premium na jakimś serwerze hostującym. Ja do niedawna korzystałem z filesonic.com, konto kupione na Allego za kilka zł na miesiąc, i śmigało z pełną prędkością 6Mbit/s. Nie jest to co prawda 25MB/s ale i tak więcej niż to co napisałeś wcześniej. W zasadzie nic nie tracisz a spróbować warto.
Co do sprawdzania jako użytkownik free to też zależy jakie było obciążenie serwerów, jak byłeś w pracy (mniej ludzi ściągało) to szybciej chodziło.

#517664  autor: Vieslav
 24 lis 2011, 10:40
Dziwna sprawa, skoro speedtest podaje prawidłową prędkość to widocznie trafiasz na największe obciążenia sieci. Jak pisałem wcześniej, u mnie rapidshare zamyka łącze niezależnie od pory dnia/nocy.
elkanguro pisze:Vieslav, chodzi o np. opcję Max.Con. w jDownloaderze?
Nie korzystam z jdownloadera ale prawdopodobnie o to chodzi. Oczywiście na koncie free nie da się ustawić więcej niż jednego połączenia do pliku. Pobaw się torrentami. Nowe dystrybucje linuxa bardzo ładnie się ściągają. Tylko nie patrz na prędkość w kliencie, ale zainstaluj sobie niezależną aplikację sprawdzającą prędkość. Oczywiście obowiązkowo połączenie rj-45 na czas testu.

#517665  autor: MK_
 24 lis 2011, 10:42
elkanguro pisze:Wiem, że są ograniczenia ale na pewno nie takie niskie.
Ograniczenia są naprawdę duże. Na niektórych serwerach bez premium idzie po 50kB/s. Jak się ma takie łącze to najlepiej kupić premium, ja mam 10Mb/s i ściągam przeważnie z Filesonic i Fileserve, konta ostatnio były po około 2zł za 30dni na Allegro więc jak za darmo.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#517668  autor: elkanguro
 24 lis 2011, 10:55
Vieslav pisze:Dziwna sprawa, skoro speedtest podaje prawidłową prędkość to widocznie trafiasz na największe obciążenia sieci.
Testy robiłem dziś w nocy w godzinach 0 - 1:30. Speedtest pokazał 25 Mbps ale nie zawsze, miał taki przedział powiedzmy od 14 do 25.

Torrentów nie sprawdzałem, ale racja, trzeba sprawdzić.

Wiem, że na kontach premium będzie szybciej, ale wcześniej jak miałem 2/5 Mbps w Aster (GH Net) to pobierało szybciej. Tak samo teraz te same pliki na internecie Netii. Dlatego to mnie dziwi. Wydawało mi się, że może jakieś blokady/ograniczenia w UPC ale podobno nie. Będę musiał przetestować tego Filesonica na koncie premium. Rzeczywiście można za 2zł dostać na Allegro (dziwne że normalnie kosztuje 9USD na 30 dni).

A 12 Mbps na youtube, czy z vectranet bądź ubuntu.pl to max? Może ktoś sprawdzić? Linki np. tutaj -> http://ubuntu.pl/pobierz.php

Virgin Mobile

#517673  autor: neoptb
 24 lis 2011, 11:25
elkanguro pisze:3 MB/s.
hahah dobry jesteś :)
Na umowie jest zapis,że do 25 mb. Zapominasz cały czas,że prędkośc jest uzalezniona od serwera z którym się łączysz. :roll:

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#517677  autor: elkanguro
 24 lis 2011, 11:44
Nie zapominam. Wiem co mam na umowie i wiem za co płacę. I nie wymagam aby wszędzie mi pobierało 3 MB/s bo wiem, że to niemożliwe. Czytaj dokładnie co wyżej napisałem zanim coś skomentujesz. Skoro z Netii ten sam plik pobieram z prędkością 1 MB/s a z UPC ledwo 300 KB/s to chyba coś nie tak. Poza tym, nie znalazłem serwera, z którym prędkość pobierania byłaby większa niż 12 Mbps. To w takim wypadku to ja wolę płacić 10zł za prędkość "do 10 Mbps" skoro i tak więcej się nie da.

Virgin Mobile

#517799  autor: ezaq
 24 lis 2011, 19:16
elkanguro pisze:- ftp.vectranet.pl 1,5 MB/s
Mam UPC 25 Mbps i przed chwilą z tego serwera osiągnąłem ok. 21 Mbps. Dodam, że to prędkość po wifi. Po kablu myślę, że byłoby prawie pełne 25 Mbps.

#517813  autor: elkanguro
 24 lis 2011, 19:53
ezaq, dzięki za sprawdzenie. Tak właśnie mi się wydawało, że to akurat dobre serwery i powinno śmigać szybko i stabilnie.

Zakupiłem konto premium Filesonic. Pobieranie baaardzo niestabilne od 90 KB/s do 1,1 MB/s przy czym większość transferu 350MB pliku wahała się w przedziale 400 - 600 KB/s.

A pobrałem teraz cały jeden obraz ISO z ftp.vectranet.pl - już zdecydowanie szybciej ale były również spore skoki prędkości. Średnia wyszła 1,97 MB/s:
Kod: Zaznacz cały
==> SIZE debian-live-6.0.3-i386-lxde-desktop.iso ... 788529152
==> PASV ... zrobiono.    ==> RETR debian-live-6.0.3-i386-lxde-desktop.iso ... zrobiono.
Długość: 788529152 (752M) (nie autorytatywne)

100%[======================================>] 788.529.152 2,21M/s   w 6m 23s   

2011-11-24 19:48:49 (1,97 MB/s) - zapisano `debian-live-6.0.3-i386-lxde-desktop.iso' [788529152]

Virgin Mobile

#518051  autor: neoptb
 25 lis 2011, 16:58
elkanguro pisze:Czytaj dokładnie co wyżej napisałem zanim coś skomentujesz.
lol

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#518216  autor: Vieslav
 26 lis 2011, 16:32
Sprawdzałem dziś rano i ten sam plik u mnie leciał ze średnią 2,7MB/s. Sprawdź jeszcze torrenty.

#518322  autor: mariusz9a
 26 lis 2011, 23:35
Jak już masz zamiar testować prędkość to tylko i wyłącznie połączenia kablem i ściągaj minimum 3 pliki np z ftp.atman.pl - odczekaj około 30 sekund i zsumuj prędkość. Serwery z plikami i speedtesty sobie daruj już na wstępie ;-) Jeśli prędkość będzie Ci znacznie odbiegać od tej w umowie to skontaktuj się z działem technicznym UPC - oni Ci pomogą.

Co do samego sporu o te 25 Mb/s czy ma być tyle czy do, odpowiadam: musi być 25 Mb/s, akceptowalne jest minimum 24 Mb/s (powiedzmy że może wystąpić błąd pomiaru), jeśli tyle nie ma na połączeniu ethernetowym to coś jest nie tak. Co do wifi - nie gwarantuje się szybkości transferu (zresztą nikt nie gwarantuje - taka już specyfikacja wifi).

#518542  autor: elkanguro
 28 lis 2011, 13:25
Teraz już czasami widziałem wartości bliskie 25 Mb/s na torrentach czy koncie premium Filesonic. Ale nie zawsze. Najczęściej to jest ok. 1,7MB/s.

mariusz9a, piszesz, że musi być 25 Mb/s. Na jakiej podstawie? Skoro wszędzie piszą do

Virgin Mobile

#518621  autor: ezaq
 28 lis 2011, 18:39
elkanguro pisze:Najczęściej to jest ok. 1,7MB/s
Też zauważyłem, że czasami prędkość oscyluje w okolicach 14 Mbps.

#518723  autor: mariusz9a
 29 lis 2011, 00:21
elkanguro pisze:mariusz9a, piszesz, że musi być 25 Mb/s. Na jakiej podstawie? Skoro wszędzie piszą do
Niby gdzie piszą że do? W UPC prędkość jest gwarantowana (tak samo jak w Netii, Tp, Dialogu, itd itp) - to nie net mobilny tylko kabel. Tu prędkość nie zależy od obciążenia sieci (a przynajmniej nie może zależeć) czy tam np warunków atmosferycznych.

#518737  autor: elkanguro
 29 lis 2011, 08:43
W UPC akurat nie mogę nigdzie znaleźć takiego sformułowania, ale już na stronach TP żaden problem -> TP prędkość do

Wydaje mi się, że UKE miał jakieś plany aby zmusić operatorów do podawania oprócz prędkości maksymalnej także minimalną (gwarantowaną) ale to tylko plany na razie.

Virgin Mobile