• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #516534  autor: marcino94
 19 lis 2011, 11:19
Witam! Otóż na początku stycznia kończy mi sie umowa na neostradę. I Zastanawiam się co dalej zrobić czy przedłużyć ją czy poszukać czegoś innego? Po pierwsze nie chce mieć żadnych problemów typu net nie chce sie łączyć nie ma zasięgu itp. Napewno bezprzewodowy z orange i t-mobile w mojej okolicy nie działa płynnie. Nie wiem jak np internet z Plusa i z Play. Obecnie mam umowe na neo 1mb + tv i płace ok. 60 -65zł. No i abo za telefon z którego sie nie korzysta bo i tak każdy ma komórkę wiec jest bo jest. I szukam jakiejś alternatywy. Internetu używam do przeglądania jakichś tam stron i pobierania muzyki jakichś dużych plików nie pobieram no i oglądania filmów np na megavideo. Czy moglibyście mi coś doradzić na co warto zwrócić uwagę? Nie potrzebuje mega szalonego internetu dlatego też nie chce żeby był za drogi mniej więcej żeby sie mieścił w kwocie która obecnie wydaje na neo i abo za telefon.

#516537  autor: bp121
 19 lis 2011, 11:27
Jezeli piszesz, ze pobierasz muzyke, i ogladasz filmy to proponuje zostac na neostradzie :)
Żadnych limitów, problemow z zasiegiem itp.

#516549  autor: Maniek99
 19 lis 2011, 12:21
Skoro ściągasz muzykę i oglądasz filmy online, to lepiej zostać przy kablu.

Telefon możesz zawiesić (21zł/m-c), a co z netem, to już zależy czy chcesz korzystać z TV w TP.
Według mnie 2Mb/s to na dzień dzisiejszy absolutne minimum.
Tym bardziej że różnica między max, a minimalną opcją to jakieś 10zł (max zależy od jakości/długości linii i obciążenia centrali).

#516550  autor: m.sta
 19 lis 2011, 12:28
No przesiadka z neo na internet z sieci komórkowej to baaardzo głupi pomysł.. Ani taniej alni szybciej, i do tego byś miał limity.

#516602  autor: marcino94
 19 lis 2011, 16:44
Przecież nigdzie nie napisałem, że chce bezprzewodowy. Wiem jak tak działa u mnie w okolicy dlatego jestem nastawiony na jakąś przewodową alternatywę dla neo lub dobra ofertę neo.

#516634  autor: Vieslav
 19 lis 2011, 20:47
Multimo - abonament za plan telefoniczny dzwoń za wszystko: 39,32zł (jest to pakiet kwotowy: nie ma wliczonych minut tylko pieniądze z abonamentu wykorzystujesz na co ci się podoba) + 6mb/s za 42,99zł = 82,31zł. Umowa na rok. Taniej nie znajdziesz nigdzie, chyba, że masz komórkę w Orange albo T-mobile (abonament).

#516691  autor: marcino94
 20 lis 2011, 10:51
A gdybym miał komórkę w orange lub t-mobile na abonament to jest jakiś internet przewodowy?

EDIT:
Przeglądałem ofertę orange na internet przewodowy i wydaje mi sie dość ciekawy ale mam kilka pytań:
-potrzebuje komórki na abonament w orange?
-czy jak rozwiąże umowę z TP i będę chciał mieć internet na linii i nie będę miał już stacjonarnego to będę musiał płacić coś TP za utrzymanie linii?
-czy jest taka opcja żeby wziąć telefon na abonament w orange ale pozostać np przy numerze z tel stacjonarnego?

#516773  autor: Vieslav
 20 lis 2011, 15:01
marcino94 pisze: -potrzebuje komórki na abonament w orange?
Wtedy łączy ci się to w Orange Combo i masz zniżkę na internet, tylko tam działa chyba od abonamentu 40zł wzwyż.
marcino94 pisze: -czy jak rozwiąże umowę z TP i będę chciał mieć internet na linii i nie będę miał już stacjonarnego to będę musiał płacić coś TP za utrzymanie linii?
Tak, ale nie jestem w stanie podać ile, bo podobno się zmieniło.
marcino94 pisze: -czy jest taka opcja żeby wziąć telefon na abonament w orange ale pozostać np przy numerze z tel stacjonarnego?
Nie, możesz co najwyżej przenieść go do orange, najtańszy abonament na stacjonarny to 35zł, ale chyba nie połączysz wtedy tego w combo.
Lepiej wypadnie t-mobile internet+telefon stacjonarny.

#516777  autor: marcino94
 20 lis 2011, 15:03
Vieslav pisze:najtańszy abonament na stacjonarny to 35zł, ale chyba nie połączysz wtedy tego w combo.
Takie rozwiązanie tez by mi odpowiadało. Ale w tej sytuacji nie płace nic TP za utrzymanie linii?

#516803  autor: pakierhakierxd
 20 lis 2011, 17:18
Nie bo płacisz tylko jeśli nie masz abonamentu telefonicznego 29zł za utrzymanie linii lub możesz zawiesić telefon w tp i płacić 21zł za to miesięcznie .

Pozdrawiam :)

#516915  autor: marcino94
 20 lis 2011, 21:23
Vieslav pisze:Nie, możesz co najwyżej przenieść go do orange, najtańszy abonament na stacjonarny to 35zł, ale chyba nie połączysz wtedy tego w combo.
Z tego co wyczytałem na stronie orange, można połączyć w combo orange stacjonarny, komórkę orange free i orange freedom i im więcej połączonych ofert tym większa zniżka i jedna oferta musi byc droższa od 40zł czyli np internet za 54zł chyba i 35zł za stacjonarny i powinno byc dobrze, bynajmniej ja tak to rozumiem. Porównywałem ofert T-mobile i Orange i obie sa mniej więcej podobne w T-mobile tel stacjonarny 34zł + internet 6mb chyba 54 lub coś koło tego (jak się ma jeszcze komórkę to dodatkowe 25% rabatu) a w Orange 35zł stacjonarny plus 54 chyba internet. Czyli po zakończeniu umowy na neo moge rozwiązać umowę tak? I potem bez żadnych kosztów (prócz aktywacji) płacić abo za telefon i internet? A i jak się mogę upewnić czy mi dany internet pójdzie na linii? Już kiedyś pytałem w BOK'u to mówili że maxymalnie 20mb na koncie na tp tez jest napisane że do 20mb, a w teście na orange.pl tez pisze że do 20mb ale tam nawet jak sie wpisuje adres którego nie ma to pokazuje 20mb;/ a nie chce ewentualnych przerw w dostawie internetu spowodowanymi właśnie takimi akcjami. Myślę nad 6 i 10mb wiec to mniej niż 20 ale różnie jednak to bywa :wink:

#517143  autor: Arturos
 21 lis 2011, 19:47
marcino94 pisze:jedna oferta musi byc droższa od 40zł czyli np internet za 54zł chyba i 35zł za stacjonarny i powinno byc dobrze
Źle rozumiesz, musisz mieć dwie różne usługi z abonamentami wyższymi niż 39 zł czyli net za 54 i stacjonarny za 49 zł wtedy masz 15 zł rabatu. Abonament za 35 zł nie da ci Combo.

Pozdrawiam Arturos

#517289  autor: Vieslav
 22 lis 2011, 13:09
marcino94 pisze:Czyli po zakończeniu umowy na neo moge rozwiązać umowę tak?
Nic nie rozwiązuj. U operatora, u którego chcesz mieć internet mówisz, że masz neostrade i podajesz termin zakończenia umowy. Nowy operator zajmuje się wszystkim. W przeciwnym wypadku umowa może zostać wysłana do TP za wcześnie i nowy operator dostanie BMT z powodu obecności na linii neostrady.
A i jak się mogę upewnić czy mi dany internet pójdzie na linii?
Podaj parametry linii z rutera/modemu.

#517324  autor: marcino94
 22 lis 2011, 15:07
Vieslav pisze:Podaj parametry linii z rutera/modemu.
Jak to zrobić? Mam modem Sagem F@st 800.

Z tego co się zorientowałem to najkorzystniej cenowo wypada T-Mobile i Orange. Jednak w neo mam teraz tez telewizję i zastanawiam się czy wziąc telefon stacjonarny i internet u któregoś z operatorów a telewizję oddzielnie czy może jednak zostać przy neo.. A gdybym zrezygnował z usług tp to muszę odesłać liveboxa i ten dekoder czy mogę odnieść go do jakiegoś salonu tp? I czy potrzebuje przy tym jakichś dokumentów?

[ Dodano: 2011-11-22, 15:15 ]
Maniek99 pisze:Masz Neo+TV i nie masz LiveBoxa?
Mam liveboxa tylko ma strasznie słaby zasięg a jest on w salonie a ja u siebie w pokoju mam ten modem podłączony. Troche druciarsko to zrobione ale najważniejsze że działa, a nie miałem czasu a potem ochoty oddawac na gwarancję tego Liveboxa :P
Ostatnio zmieniony 22 lis 2011, 15:12 przez marcino94, łącznie zmieniany 1 raz.

#517328  autor: motyl45
 22 lis 2011, 15:28
jeżeli chodzi o cenę, to lepiej decyduj się jak tu kolega wyżej
radził na ofertę Combo, możesz mięć i neostradę i Tv w jednej cenie

#517369  autor: Vieslav
 22 lis 2011, 19:16
marcino94 pisze: Jak to zrobić? Mam modem Sagem F@st 800.
Kliknij na zielony trójkącik w trayu i jak otworzy się okienko to wciśnij alt+d. Odczytaj margines/margin tłumienie/attenuation i modulacja (G.DMT, ADSL2+?).
marcino94 pisze:zastanawiam się czy wziąc telefon stacjonarny i internet u któregoś z operatorów a telewizję oddzielnie
To jest chyba najlepsze rozwiązanie. Ja mam Netia Non Stop (59zł) + Freedom 6mb/s (60zł) + N wszystkie kanały (bez premium, ale mam dekoder z dyskiem 500GB, zlecanie nagrań przez internet i inne bajery) (48zł), wychodzi mi za wszystko 167zł. Mam jeszcze starą promocje na freedoma więc przy niedługim przedłużeniu koszt jeszcze spadnie. Ruter mam swój: Tp-link 8910G, jestem zadowolony.

#517386  autor: marcino94
 22 lis 2011, 20:21
Najchętniej to wybrałbym internet bez telefonu stacjonarnego bo prawie wcale nie korzysta sie u mnie z niego, ale tak chyba nigdzie nie da rady tak zrobić żeby nie było dodatkowych kosztów. Telewizje rzadko oglądamy, głownie wieczorami więc tez jakiegoś wypasionego pakietu z programami nie potrzeba.
Vieslav pisze:Kliknij na zielony trójkącik w trayu i jak otworzy się okienko to wciśnij alt+d. Odczytaj margines/margin tłumienie/attenuation i modulacja (G.DMT, ADSL2+?).

Jutro wrzucę screena bo dzisiaj mnie gorączka prawie 41 stopni męczy i trochę nie kontaktuje;)

#517387  autor: Marens
 22 lis 2011, 20:27
Vieslav pisze:(G.DMT, ADSL2+?)
Sagem Fast nie obsługuje ADSL2+
Vieslav pisze:Ja mam Netia Non Stop (59zł) + Freedom 6mb/s (60zł) + N wszystkie kanały (bez premium, ale mam dekoder z dyskiem 500GB, zlecanie nagrań przez internet i inne bajery) (48zł), wychodzi mi za wszystko 167zł
Orange Stacjonarny 230min: 49zł
Orange Freedom 10Mbit/s: 59zł
(płacę 93zł gdyż mam combo)
N wszystkie pakiety: 48zł

Myślę, że lepiej osobno telefon/internet + tv
marcino94 pisze:Najchętniej to wybrałbym internet bez telefonu stacjonarnego bo prawie wcale nie korzysta sie u mnie z niego, ale tak chyba nigdzie nie da rady tak zrobić żeby nie było dodatkowych kosztów.
Najlepiej w takiej sytuacji zawiesić w TP, kosztuje to 21,53zł/mies.

#517454  autor: marcino94
 23 lis 2011, 11:27
Obrazek

Z jednej strony jak mam płacić 22zł za to że mam tylko aktywną linię to wolę dołożyć te 15zł i mieć stacjonarny i korzystać z niego sporadycznie;) No i nie wiem ten pakiet tv z neo mi wystarcza i płacę za niego grosze i zastanawiam się czy może zostać przy neo wziąć większą szybkośc i niższy abonament na telefon i mieć wszystko razem czy wziac telefon stacjonarny w t-mobile i internet i dodatkowo jakąs telewizję np N.

#517466  autor: Marens
 23 lis 2011, 12:49
marcino94 pisze:Z jednej strony jak mam płacić 22zł za to że mam tylko aktywną linię to wolę dołożyć te 15zł i mieć stacjonarny i korzystać z niego sporadycznie;)
Zerknij na plan Plan Startowy na Start + jeśli już byś chciał zostać w TP.
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/tel ... y_nastart/