• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #514516  autor: elkanguro
 10 lis 2011, 09:36
Witam, zastanawiam się nad zmianą swojego internetu w GHnet (obecnie Aster) na UPC. Podobno z uwagi na trwające przejęcie Astera przez UPC, UPC jest w stanie za mnie bez żadnych kar rozwiązać z dnia na dzień umowę w Aster i uruchomić własne usługi.

Mam pytania do użytkowników:

1) podobno niezbędny jest modem ponieważ internet jest kablem antenowym a nie sieciowym i dopiero do modemu router. Nie ma problemów z takowym działaniem połączenia?

2) UPC ogranicza ilość komputerów możliwych do podłączenia, przy 10 Mbps do 3 oraz przy 25 Mbps do 5 - dlaczego? jak to jest respektowane i co w przypadku gdy np. podłącze więcej urządzeń (3 komputery, bramkę VoIP i 2-3 telefony)?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#514521  autor: Vieslav
 10 lis 2011, 10:15
elkanguro pisze: 1) podobno niezbędny jest modem ponieważ internet jest kablem antenowym a nie sieciowym i dopiero do modemu router. Nie ma problemów z takowym działaniem połączenia?
Tak, jednakże dla wyższych prędkości dostajesz od nich w dzierżawę (za darmo) ruter z modemem (Używam Thomsona i muszę przyznać, że sprawuje się przyzwoicie).
elkanguro pisze: 2) UPC ogranicza ilość komputerów możliwych do podłączenia, przy 10 Mbps do 3 oraz przy 25 Mbps do 5 - dlaczego? jak to jest respektowane[...])?
Nie jest respektowane. Teoretycznie można zarejestrować tyle adresów MAC ile komputerów (tak to działało w Multimedii na ich sprzęcie, więcej urządzeń niż ustawa przewiduje nie dało się podpiąć), ale wystarczy, że włączasz DHCP na ruterze, klonujesz adres MAC i po wszystkim. Pytałem nawet technika, który instalował u mnie internet i sam powiedział, że nie ma znaczenia, ile kompów sobie podłącze. Co ciekawe, tak można zrobić również na ich sprzęcie, masz pełny dostęp do rutera. Multimedia nie dawała takiej możliwości.

#514528  autor: elkanguro
 10 lis 2011, 11:38
Czyli wówczas już bym nie podłączał swojego routera do tego Thomsona? A on jest bezprzewodowy? Potrzebowałbym bym dwa wyjścia ethernet (komputer + bramka) oraz na resztę urządzeń wifi.

[ Dodano: 2011-11-10, 11:58 ]
EDIT: Chyba akurat darmowy router gdybym brał 25 Mbps sam internet mnie nie dotyczy
upc.pl pisze: -Bezprzewodowy Internet UPC (Modem Wi-Fi) za darmo do każdego zamówienia pojedynczej usługi internetowej o prędkości 50 Mb/s i 100 Mb/s oraz pakietów z Internetem 25 Mb/s, 50 Mb/s i 100 Mb/s

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#514655  autor: Marens
 10 lis 2011, 21:11
elkanguro pisze: przy 10 Mbps do 3 oraz przy 25 Mbps do 5 - dlaczego
Oznacza to w praktyce ilość zewnętrznych adresów IP.

#514691  autor: Vieslav
 10 lis 2011, 23:05
Marens pisze: Oznacza to w praktyce ilość zewnętrznych adresów IP.
Skąd! Tego to ja jeszcze nie słyszałem :lol: . Oznacza to ilość adresów MAC zarejestrowanych na konto, tzn, że urządzenia posiadające inny MAC niż zarejestrowane w systemie nie uzyskają dostępu do sieci. Adres zewnętrzny jest zawsze jeden.

#514699  autor: Marens
 11 lis 2011, 00:11
Vieslav pisze:Skąd! Tego to ja jeszcze nie słyszałem.
Znajomy ma UPC 5Mbit/s podłaczone do switcha a do tego laptop i PC.
Każdy komputer ma inny zewnętrzny adres IP (nie są za NATem).
Vieslav pisze: Oznacza to ilość adresów MAC zarejestrowanych na konto, tzn, że urządzenia posiadające inny MAC niż zarejestrowane w systemie nie uzyskają dostępu do sieci.
Nie chodzi przypadkiem o ilość MACów jednocześnie podłaczonych do modemu?
Przecież wystarczy restart modemu i spokojnie możesz podłaczyć urządzenie z innym adresem MAC. Owszem nie możesz przekroczyć liczby zapisanej w umowie, bo kolejne urządzenie nie zadziała. Chyba, że podłaczysz router.

Albo ja jestem w błędzie, albo różne regiony mają różne rozwiązania techniczne.

#514704  autor: ciuchcia
 11 lis 2011, 00:33
Marens pisze:Każdy komputer ma inny zewnętrzny adres IP
jak moga miec inny adres zewnetrzny ? zreszta jak mozna UPC podlaczyc do switcha ... przeciez potrzebny jest modem, ktory dostaje IP, a dopiero potem switch rozdziela sygnal. Bylo by ciekawie, zeby kazde urzadzenie mialo zewn adres, ale to przekracza moja mozliwosc pojmowania ;) Ja u siebie mam 3 urzadzenia na stale i kilka okazyjnie i brak problemow, ale adres zewnetrzny oczywiscie jeden.

#514711  autor: Marens
 11 lis 2011, 01:00
ciuchcia pisze:jak moga miec inny adres zewnetrzny?
Jak mi nie wierzycie to ktoś już to tutaj opisał : http://forum.neostrada.info/viewtopic.php?f=29&t=17682
ciuchcia pisze:przeciez potrzebny jest modem, ktory dostaje IP, a dopiero potem switch rozdziela sygnal.
Ma od nich modem kablowy, podłączony do niego switch a do switcha dwa komputery.

#514712  autor: ciuchcia
 11 lis 2011, 01:06
Marens pisze:Jak mi nie wierzycie to ktoś już to tutaj opisał : http://forum.neostrada.in...hp?f=29&t=17682
to nawet może działać :) może kiedyś spróbuje :) też mam od nich 5Mbit i zapis w umowie o jednym komputerze i routerek oczywiście :)

#514719  autor: grzegi
 11 lis 2011, 02:11
Marens pisze:Nie chodzi przypadkiem o ilość MACów jednocześnie podłaczonych do modemu?
Przecież wystarczy restart modemu i spokojnie możesz podłaczyć urządzenie z innym adresem MAC. Owszem nie możesz przekroczyć liczby zapisanej w umowie, bo kolejne urządzenie nie zadziała. Chyba, że podłaczysz router.
Zależy to od operatora. U niektórych podajesz konkretne adresy MAC i żaden inny poza tymi na liście nie uzyska dostępu do sieci. A u niektórych operatorów liczy się tylko ilość podłączonych urządzeń, nie dbają o adres MAC.
Tak czy tak, najlepszym wyjściem jest klonowanie MAC, jeśli mamy jakiś limit urządzeń.

[ Dodano: 2011-11-11, 02:17 ]
Znajomy ma UPC 5Mbit/s podłaczone do switcha a do tego laptop i PC.
Każdy komputer ma inny zewnętrzny adres IP (nie są za NATem).
W większości przypadków jest tak, jak mówi Vieslav. Adres zewnętrzny jest z reguły jeden. Za każdy dodatkowy operator każe sobie płacić. Jesteś pewien, że linia jest podpięta bezpośrednio do switcha i nie ma wcześniej żadnego urządzenia sieciowego?
Ma od nich modem kablowy, podłączony do niego switch a do switcha dwa komputery.
Skoro ma od nich modem kablowy, to najbardziej zewnętrznym adresem IP jest adres, który otrzymuje modem. I jest on jeden, bo tylko jeden adres IP zostaje przekazany do modemu.
A to, co przedstawił ten kolega jest po prostu niedopatrzeniem UPC.
Marens pisze:Przecież wystarczy restart modemu i spokojnie możesz podłaczyć urządzenie z innym adresem MAC.
Przykro mi, ale nie zawsze. Niektórzy operatorzy robią sobie tablicę MAC u siebie. I wtedy restart Twojego modemu nie pomoże, bo lista jest u nich i mimo tego, że Twój modem "puszcza" urządzenie, ich tablica adresowania MAC, go blokuje.
elkanguro pisze:Czyli wówczas już bym nie podłączał swojego routera do tego Thomsona?
Możesz to zrobić, ale jeśli masz pełny dostęp do 'ichnego' sprzętu i masz pełne możliwości konfiguracji, to nie ma takiej potrzeby.
W szczególności mam na myśli klonowanie MAC.

#514760  autor: Marens
 11 lis 2011, 11:54
grzegi pisze:Zależy to od operatora.
Wiem, mówiłem tu o przypadku UPC kolegi jak ta działa.
grzegi pisze: żaden inny poza tymi na liście nie uzyska dostępu do sieci
Tak jest w większości sieci ethernetowych.
grzegi pisze:Tak czy tak, najlepszym wyjściem jest klonowanie MAC, jeśli mamy jakiś limit urządzeń.
Zgadza się, teraz większość routerów ma opcje klonowania.
Zawsze można sklonować mac bezpośrednio w urządzeniu (np. systemowo w PC).
grzegi pisze:A to, co przedstawił ten kolega jest po prostu niedopatrzeniem UPC.
To nie jest mój kolega, tylko jakiś tam ludek. Podesłałem ten link aby powiedzieć, że nie piszę bzdur. Ale identyczna sytuacja jest u mojego znajomego a tam widziałem na własne oczy jak to jest podłączone. Czyli to jest moja nadinterpretacja o ilości zewnętrznych adresów odnośnie zapisów o ilości komputerów i nie powinno tak to funkcjonować, a to że tak to u niego działa to po prostu ma szczęście.
grzegi pisze:Przykro mi, ale nie zawsze. Niektórzy operatorzy robią sobie tablicę MAC u siebie.
Cały czas odnoszę się do tej konkretnej sytuacji w UPC, nie piszę tu o innych operatorach.

Tutaj macie screen z modemu zanim powiecie, że...
Obrazek

#514809  autor: ciuchcia
 11 lis 2011, 13:15
Marens pisze:Tutaj macie screen z modemu zanim powiecie, że...
powiedziałbym, że to niemożliwe, gdybyś mi tego nie pokazał :lol:

#514928  autor: Vieslav
 11 lis 2011, 18:45
Kilka adresów zewnętrznych to nie jest nic dziwnego, w DSLu TP jest standardowo po kilka, ale dziwi mnie, że UPC ot tak rozdaje je na lewo i prawo. Jak wrócę z urlopu to aż ręcznie policzę, jaką mi przydzielono pule ip.

#514984  autor: ciuchcia
 11 lis 2011, 22:58
ja z UPC mialem inny problem kiedys :) nie chcieli mi zmienic mojego zmiennego IP :) dopiero po 2 tygodniach zgloszen na infolinii (oczywiscie wszystkie zakonczone brakiem problemu z ich strony), któryś konsultant zaproponował zmianę MACa routera - spowodowało to automatyczną zmianę IP :)