• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #514314  autor: jaryszek
 09 lis 2011, 10:25
Witam, przerzucam się z dialogu do netii. Po 3 dniach dialog opuścił łącze, niestety TP nie wywiązuje się z obecnych przepisów (ponoć mają tydzień na opuszczenie łącza).

Czy w takim wypadku napisać skargę do UKE lub do innej instytucji ?

Proszę o pomoc
pozdrawiam.

Łukasz

#514327  autor: Maniek99
 09 lis 2011, 11:24
Przecież to dialog ma się wynieść a nie TP.
Poczekaj przynajmniej tydzień.

Inna sprawa że często Netia zbyt wcześnie wysyła zamówienie i później jest z tego kupa problemów. Wtedy każą sobie jakieś dodatkowe oświadczenia podpisywać, co może trwać kilka tygodni.

#514348  autor: jaryszek
 09 lis 2011, 12:11
Dialog wyniosl sie po dwoch dniach od podpisania umowy z Netią a netia dostaje ponoć wiadomość ze łącza sa zajete od TP.

A mają czas 30 dni od zawarcia umowy na zrealizowanie zamówienia i podłączenie do internetu.

Pytani jest czy opłaca się wnieść skargę do UKE jeśli minął już tydzień a łącze dalej nie jest udostępnione ?

#514350  autor: Maniek99
 09 lis 2011, 12:16
@jaryszek
Po czym stwierdzasz że Dialog się wyniósł?
Masz synchronizację ADSL, jeżeli tak to jaka jest prędkość?

#514360  autor: jaryszek
 09 lis 2011, 13:07
Powiedzieli mi o tym na infolinii dialogu. I nawet wskazali dokładną datę tego.

Ja nie wiem jaka to prędkość jest domyślna(miałem 1 mega),ale założyłem net do 20 mega w tej promocji od netii. A dialog oferował mi tylko 6 i to jeszcze drogo. Dlatego sie przeniosłem.

#514370  autor: Maniek99
 09 lis 2011, 13:39
@jaryszek
Ale czy masz synchro adsl na routerze (czy dioda ADSL się świeci światłem ciągłym)?
Jaki masz router/modem?

#514440  autor: jaryszek
 09 lis 2011, 18:39
mam modem dialogu - T263R1 (taki najprostszy)

I tak ma on 4 aktywne diody - power i link swieca ciągle (bez przerwania) a diody ACT i 10M są przerywane.

Obrazek

Co to oznacza Maniek ?

#514446  autor: Maniek99
 09 lis 2011, 18:57
Jeżeli "link" świeci, to Dialog dalej tam siedzi.
Jak TP dostanie od nich zlecenie, to rozkrosuje linię,

#514449  autor: pakierhakierxd
 09 lis 2011, 19:12
Też miałem podobne przygody i byłem bez netu przez 2 miesiące,miałem neta w multimo i niby 2 x wysłali wniosek do tp a do nich nigdy nie dotarł dopiero netia po wysłaniu mi jakiegoś druczku ze zwolnieniem linii do tp po prostu dałem im pełnomocnictwo net był w ciągu 2 tygodni :)

Pozdrawiam :)

#514514  autor: jaryszek
 10 lis 2011, 09:12
Dzięki za odpowiedź - czyli teraz jest to kwestia tego żeby wysłali mi druczek ze zwolnieniem dla tp ?

Ale jak to wymusić na Netii jak oni sie upieraja że juz wyslali kolejne zgloszenie do TP o zwolnieniu łącza ?

Jak mogę to przyśpieszyć ? Do kogo mam złożyć skargę - do dialogu czy TP ?

Pozdrawiam !

#514517  autor: pakierhakierxd
 10 lis 2011, 09:43
Ja jak przechodziłem to pierwszo się kontaktowałem z operatorem u którego miałem potem z tp a jeszcze potem jak coś tam gdzie przechodziłem :D

Pozdrawiam :)

#514520  autor: Vieslav
 10 lis 2011, 10:08
Sytuacja wygląda tak, że rozwiązałeś umowę z Dialogiem, przestali świadczyć usługę (nie jesteś już ich klientem), wszystko jest ok tylko w systemie TP nadal jest informacja, że Dialog zajmuje linie. Jeśli masz synchronizacje na modemie to nic dziwnego - rozkrosowanie linii trochę trwa (po rozwiązaniu neostrady miałem jeszcze przez 2 tygodnie internet). Jako, że komunikacja Dialog<-->TP to dwa tygodnie w jedną stronę polecam działać w TP.

#514523  autor: jaryszek
 10 lis 2011, 10:28
Dzięki wielkie

Ale najpierw dzwonić czy od razu składać reklamację do TP ?

[ Dodano: 2011-11-10, 10:39 ]
a i jeszcze jedno - co to jest ro rozkrosowanie linii ?

Przyjdzie dwóch gości i zacznie rozłaczać kabel czy to jest jakies wirtualne działanie ?

Czy Netia będzie musiała też dać swoich fachowców aby oni skrosowali łącze na miejscu czy jak to się odbywa ?

#514849  autor: Arturos
 11 lis 2011, 14:37
jaryszek pisze:Ale najpierw dzwonić czy od razu składać reklamację do TP ?
Nie masz po co dzwonić ani pisać reklamacji nie jesteś klientem TP. Dla opów usługi świadczy TP Hurt a do nich nie masz szans się dostać. Natomiast TP Detal obsługuje tylko swoich klientów.
Operatorzy zwalniają linię po 10 dniach od daty zaprzestania świadczenia usługi klientowi. Zresztą dziwnie to załatwiasz wypowiedzenie umowy z Dialogiem powinieneś zlecić Netii to by przeszło płynnie (chyba że bierzesz u nich w LLU).
jaryszek pisze:co to jest ro rozkrosowanie linii ?
odłączenie na krosie twojego wyposażenia abonenckiego od urządzeń

DSLAM
jaryszek pisze:Czy Netia będzie musiała też dać swoich fachowców aby oni skrosowali łącze na miejscu czy jak to się odbywa ?
Nie załatwia to partner techniczny TP. Ci sami monterzy rozkrosują linię i skrosują ponownie.

Pozdrawiam Arturos

#514860  autor: jaryszek
 11 lis 2011, 15:18
Ok , dzięki wielkie za odpowiedź.

Niby netia to załatwia ale jak mam czekać 2 miesiące na neta to ja podziękuje....

#514864  autor: Maniek99
 11 lis 2011, 15:27
Arturos pisze:Zresztą dziwnie to załatwiasz wypowiedzenie umowy z Dialogiem powinieneś zlecić Netii to by przeszło płynnie (chyba że bierzesz u nich w LLU).
Płynne przejście jest możliwe tylko między Neo, a usługą BSA.
Między BSA niema takich procedur

#514877  autor: jaryszek
 11 lis 2011, 16:10
Koledzy, link zaczął migać !!!! a więc dioda świeci z przerwami.... to znaczy że... ?

#514887  autor: Maniek99
 11 lis 2011, 16:25
To znaczy że Netia może składać zlecenie.
Przy dobrych wiatrach w przyszłym tygodniu Cię podłączą.

Żeby mieć pewność, sprawdź czy ta dioda zachowuje się tak samo jak odepniesz kabel telefoniczny.

#514904  autor: jaryszek
 11 lis 2011, 17:01
dioda ta zachowuje sie tak samo.

z tym ze swieci dodatkowo 100 mega jak kabel jest podlaczony a jak nie to 100 M nie swieci :)

#514915  autor: Maniek99
 11 lis 2011, 17:17
No to jest ok.