• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #513484  autor: rangiz9
 05 lis 2011, 14:20
Witam

W związku z tym, że niedługo będzie mi się kończyła umowa z neo chciałbym się Was zapytać co sądzicie o następujących rozwiązaniach.

W związku z tym, że mieszkam w małej wsi możliwy jest tylko internet na kablu TP.

Niedawno dzwoniła kobieta z netii zaproponowała usługę telefon + internet max za bodajże 95zł na miesiąc na czas nieokreślony. Z tym, że powiedziała, że pójdzie prędkość nawet 10MB, co mnie trochę zdziwiło, bo kolega mając neo 6MB wyciąga około 4MB.

W sumie to jakoś szczególnie nie potrzebuję teraz aż tak szybkiego internetu. Myślę, że prędkość 2 MB lub 6 MB w zupełności mi by wystarczyły.

Spojrzałem na inne propozycje i TP daje internet
2 MB za około 55zł na 12 m-cy i 55zł na 24 m-ce plus 2 m-ce gratis.
6 MB za około 65 zł na 12m-cy i 60 zł na 24 m-ce plus 2 m-ce gratis.

W Orange jest następująca oferta:

2 MB za 54zł na 12 m-cy i 46 zł na 24m-ce
6 MB za 64zł na 12 m-cy i 54zł na 24m-ce

Dodatkowo osoba na którą jest telefon domowy ma numer w Orange na abonament jak ma to jakieś znaczenie.

T-mobile odpada, ze względu na to, że na inny adres jest abonament niż na gdzie ma być internet.

Zastanawiam się czy mogę wybrać jeszcze jakiś inny internet na liniach TP. I jak sprawuje się np. ten internet netii czy też orange na liniach TP. Warto się w to bawić czy lepiej zostać przy neostradzie?

Dodatkowo chciałbym obniżyć jak najbardziej, a jeżeli by to było możliwe to nawet zawiesić numer stacjonarny z powodu, że i tak nie jest on w ogóle używany. Czy zawieszając numer w TP mogę wziąć np. sam internet od orange?

Za wszelkie uwagi i propozycje będę wdzięczny :-)

#513488  autor: Maniek99
 05 lis 2011, 14:25
Przy zawieszeniu numeru (opłata 21zł/m-c) możesz wziąć internet od innego opa niż TP.
Pokaż parametry linii z routera (SNR, rate, attenuation), to ocenimy ile ta linia jest warta.

Jeżeli osoba, na którą jest linia ma jakieś inne obo w Orange za min. 39zł/m-c, to można uzyskać zniżkę na net: http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=6755371

Netia ma sens jeżeli masz linię na ponad 6Mb, i/lub dużo dzwonisz na stacjonarne.
Korzyścią jest jeszcze dużo niższa kara za zerwanie umowy, względem konkurencji.

#513499  autor: rangiz9
 05 lis 2011, 14:52
Odnośnie tego combo w Orange to aktualnie jest numer na abonament w Orange za 59,90zł bodajże, czyli jeżeli do tego się weźmie internet to będzie 15zł mniej na fakturze? Dobrze rozumuję?

A jak się sprawdza internet z Orange na liniach TP?

Obrazek

#513503  autor: Maniek99
 05 lis 2011, 14:57
rangiz9 pisze:Odnośnie tego combo w Orange to aktualnie jest numer na abonament w Orange za 59,90zł bodajże, czyli jeżeli do tego się weźmie internet to będzie 15zł mniej na fakturze? Dobrze rozumuję?
Tak, ale:
5.
W przypadku posiadania na Koncie Abonenckim usługi Orange Freedom rabat odliczany jest od cen pozostałych usług.
Czyli te 15zł będzie odliczone od abo za telefon.

Twoja linia jest na ponad 15Mb/s.

Więc zostaje kwestia czy będziesz korzystał z telefonu i jakiej prędkości potrzebujesz.[/quote]

#513531  autor: rangiz9
 05 lis 2011, 15:54
Telefon nie jest raczej mi potrzebny, więc najkorzystniejsze będzie pewnie zawieszenie linii.

Co do prędkości to myślę, że 6 MB by w zupełności wystarczyło. A wiesz może jak długo trwa podłączanie internetu od Orange i jakie są opłaty aktywacyjne?

A jak to wygląda z modemem w Orange freeedom? Coś sensowengo z wifi mają czy raczej samemu lepiej kupić?

#513561  autor: Maniek99
 05 lis 2011, 17:39
Jeżeli przez czas trwania umowy Freedom, nie zrezygnujesz z abo na kom. w wysokości 59zł to jest to najlepsza opcja (wtedy aktywacja wynosi 19zł i dostajesz rabat 15zł)

Jeżeli teraz masz Neo i pozwolisz Orange rozwiązać umowę w TP, przejście jest płynne w ciągu doby.

W ramach promocji za 54zł można wziąć m.in. Netgeara DGN1000.
Ewentualnie przy rocznej umowie razem z Netgearem dają jeszcze modem 3G: http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=7823154

#513612  autor: Vieslav
 05 lis 2011, 22:51
Ja bym ci jednak proponował no limits bez telefonu. Za 59zł nikt ci nie da prędkości w okolicach 15mb/s (może nawet troszkę więcej). No chyba, że kombinowanie z promocjami w Orange. Wtedy wyjdzie podobnie.

#513616  autor: poziom
 05 lis 2011, 23:08
Takie parametry jak ty miałem na 1mbit a obecnie wyciskam DL 2,2MB/s (~18mbit).

Bierz netie no limits bez zastanowienia. Średnia cena to niecałe 55zł + zawieś telefon w tp za 21,53zł miesięcznie i co roku przedłużaj zawieszenie dzwoniąc na blue line.