• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #511015  autor: motyl45
 24 paź 2011, 19:51
Witam,
zastawiam się nad wyborem Internetu, na razie zapoznałem się z ofertą
Neostrdy z Voip. Podobno ta opcja to szybki dostęp do Internetu z
nielimitowanymi połączeniami stacjonarnymi. Ale pojęcie szybki i sprawny
to są pojęcia relatywne. Dlatego chciałbym zaciągnąć opinie
specjalistów w tej dziedzinie i dokonać właściwego wyboru. Warto skorzystać?

#511370  autor: zinkzaq
 26 paź 2011, 00:59
kolego motyl45, wszystko zależy od infrastruktury w jakiej jesteś dostępny , wiec napisz z czego korzystasz i co jak narazie masz do wyboru lub mniej więcej napisz gdzie mieszkasz może coś podpowiemy

zmiana widzenia , teraz technik tpsa

#511371  autor: Maniek99
 26 paź 2011, 01:09
Jest coś takiego jak Neo na próbę, więc możesz sam sprawdzić jak to będzie u Ciebie działać. Nie wiem tylko czy można na próbę wziąć pakiet z voip.

Jak będzie ok to można wziąć pakiet w Netii, net+stacjonarne bez limitu, tyle że taniej i z prawdziwym telefonem (nie voip).

Jeżeli jednak możesz mieć dobrej jakości net np. z kablówki, to niema co sobie ADSL-em głowy zawracać. I ewentualnie samemu wybrać jakiegoś niezależnego operatora VoiP.

#511722  autor: motyl45
 27 paź 2011, 21:11
Dziękuje za wszelkie sugestie. obecnie mieszkam w okolicach
Wrocławia. Z mojego pierwszego wstępnego rozeznania to byli lokatorzy
też korzystali neostady tylko nie znam szczegółów. A jakie są zalety
voip na"zwykłym telefonem"?

#511734  autor: Maniek99
 27 paź 2011, 21:27
motyl45 pisze:A jakie są zalety voip na"zwykłym telefonem"?
Takie że jak padnie net/wyłączą prąd, to nie masz telefonu.

W TP niby jest VoIP HD, ale mało kto to ma, więc i tak tego nie odczujesz.

#512215  autor: Vieslav
 30 paź 2011, 10:25
Sprawdź jaką maksymalną prędkość możesz osiągnąć w ADSLu. Zwykle nie polecam neostrady, ponieważ mają dziwne zasady ustawiania parametrów "na zapas". Przy słabej linii ustawiają mega przeplot co powoduje ogromne pingi. Zapytaj w TP jaką maksymalną prędkość możesz osiągnąć, o to samo zapytaj w Netii i koniecznie dowiedz się, w jakiej technologii. Masz może komórkę w T albo Orange?

#512518  autor: prestig
 31 paź 2011, 19:23
Umowę oczywiście podpisuj na rok :)

#512734  autor: motyl45
 01 lis 2011, 21:12
Aha, rozumiem:) na szczęście awarii są raczej rzadkie w Polsce :) a cenowo czy duża jest różnica od "zwykłego". Czy mogę odczuć tę różnicę?

#512738  autor: Maniek99
 01 lis 2011, 21:29
Zwykły telefon w TP z 120-minutami to koszt 46zł/m-c (umowa na dwa lata), więc zależy ile dzwonisz.

Można tez zawiesić telefon stacjonarny (21zł/m-c) i we własnym zakresie zorganizować sobie VoIP-a (5gr/min), ale na ADSL to mało opłacalne.

Jeżeli ktoś jest skazany na ADSL i potrzebuje dużo minut na stacjonarne, to Netia ma najlepszą ofertę. Ale jak nie masz jeszcze netu, to warto najpierw skorzystać z Neo na próbę i sprawdzić co oferuje linia.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2011, 21:53 przez Maniek99, łącznie zmieniany 3 razy.

#512740  autor: Vieslav
 01 lis 2011, 21:37
Jeśli chodzi o awarie, to jeśli leży neostrada to leży całe BSA i odwrotnie. Ostatnio na kierunku 81 bardzo często obserwuje awarie (komputer zdalny nie odpowiedział) trwające nawet cały dzień i leży każde łącze, czy to mój Freedom, czy neostrada, czy Netia na BSA. Jeśli padnie neo to z voipa również nie da się korzystać, w tym przypadku wygrywa zwykły telefon. Osobiście uważam, że jeśli ktoś potrzebuje dużo minut, to nie ma sensu zawieszać telefonu za 21zł/mies + płacić abonament VoIP za nielimitowane rozmowy (np skype: 20zł/mies) skoro dopłacając 18zł ma się święty spokój i normalny telefon w Netii. Biorąc cały pakiet no limits wychodzi jeszcze taniej.

#512966  autor: motyl45
 02 lis 2011, 21:41
No tak, jeżeli tak rozpatrywać to macie racje... ale czy w już
wypomnianej netii można dostać na podobnych warunkach w omawianej przez
nas promocji Neostrady : 67 programów tv) w tym 8 HD w cenie + dekoder
HD za 0 zł razem za 40zł?

#512971  autor: Maniek99
 02 lis 2011, 22:10
Netia oferuje TV tylko na swoich liniach, w przyszłości też na LLU.
Na BSA pewnie nie będzie wcale.

Ale:
- Pakiet NonStop+NoLimit kosztuje średnio 93zł/m-c (zamówienie przez WWW z e-fakturą).
- Pakiet Start HD w N to koszt 39zł/m-c + ewentualnie koszt anteny 90zł (nie wiem ile kosztuje antena w TP, ale chyba podobnie, a wersji kablowej nie polecam).

Czyli wychodzi podobnie (przy najszybszych opcjach netu taniej), niż w TP.
A dodatkowo umowa bezpośrednio w N jest na 15, a nie na 24m-ce, a tuner nie jest przywiązany do routera.

#513331  autor: motyl45
 04 lis 2011, 21:02
Maniek, ale teraz chyba jest ta opcja podpisania umowy na 12 miesieacy... No i pakiet Witaj HD, nie wiem jak Ciebie ale mnie kusi swoimi 67 programami tv (pakiet witaj HD + basic) w tym 8 HD w cenie + dekoder HD za 0 zł no i nowoczesny modem WiFi livebox 2.0 w cenie pakietu w cenie 40 zł... Jak oceniasz ten pakiet?

#513334  autor: Maniek99
 04 lis 2011, 21:15
Przecież zawartość pakietów Start HD (N) i Witaj HD (N przez TP) jest identyczna.
Jasne że można w TP zawrzeć krótszą umowę, ale wtedy zawsze jest drożej.

W Netii sam decydujesz czy chcesz zerwać po 12 czy 25m-cach, po prostu po 12 trzeba będzie oddać połowę opłaty aktywacyjnej.

#514232  autor: motyl45
 08 lis 2011, 20:09
Maniek, widzę że się nieźle orientujesz, więc jeszcze zapytam: jak takie
łącze neostrady z telewizją lub telefonem voip jest dzielone? Chodzi mi
o jakość rozmowy lub obrazu – czy np. ściąganie dużego pliku w czasie
rozmowy będzie miało wpływ na jakość ?

#514234  autor: Maniek99
 08 lis 2011, 20:19
Nie korzystałem z VoIP-a w przez LiveBox-a.
Teoretycznie LB powinien nadać wyższy priorytet dla pakietów VoIP, ale nie mam pewności czy w rzeczywistości da się tak wysycić łącze, żeby odbiło się to na jakości dźwięku.

#514252  autor: Vieslav
 08 lis 2011, 21:31
Łącze z telewizją ma wyższą synchronizacje: +4mb/s dla tv oraz +6 albo 8 mb/s dla HD. Leci zupełnie innym pasmem. VoIP natomiast leci tym samym, co dane, livebox nadaje mu tylko wyższy priorytet.

#514902  autor: motyl45
 11 lis 2011, 16:57
@Vieslaw: nie wiem czy dobrze rozumiem: to oznacza że oglądanie tv nie
ma wpływu na ściąganie, natomiast używanie telefonu voip już tak. Zgadza
się ?

#514910  autor: Maniek99
 11 lis 2011, 17:08
@motyl45
To zależy jaki masz zapas synchronizacji (marginesu SNR).
Przykładowo jeżeli masz linię na max 12Mb/s i wykupisz 10Mb + TV, to w czasie oglądania nie będziesz miał pełnej dychy (w opcji sat niema tego problemu).

VoIP to kilka kB/s, więc przy szybszych opcjach jest nie odczuwalny, samą rozmowę też trudniej zakłócić.

#514925  autor: Vieslav
 11 lis 2011, 18:38
Maniek99 pisze: To zależy jaki masz zapas synchronizacji (marginesu SNR).
Przykładowo jeżeli masz linię na max 12Mb/s i wykupisz 10Mb + TV, to w czasie oglądania nie będziesz miał pełnej dychy (w opcji sat niema tego problemu).
Zgadza się. Podobnie jeśli bierzesz opcje 20mb/s + HD a masz dostępny tylko ADSL2+: nawet na idealnej linii utnie 6mb/s na telewizje.