• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #506974  autor: bed
 06 paź 2011, 00:32
Witam :D

Z tego co pamiętam sieci oferowały coś takiego jak internet mobilny na próbę. Czy nadal są takie oferty? Jeśli tak to które polecacie? Potrzebuję internet na kilka dni i byłbym wdzięczny za pomoc. Zależy mi na zasięgu, bo pociąg porusza się też po wsiach, gdzie nie ma 3G, więc najprawdopodobniej Play odpada, chyba że akurat będzie ich 2G.

Co polecacie? ;)

#506983  autor: kerim36
 06 paź 2011, 08:49
jak na probe to polecam np plusa

ewentualnie kup na aledrogo karte "orange free na karte" i bedziesz mil wiecej czasu na wykorzystanie limitu za mniej wiecej podobne pieniadze - ale trzeba miec wlasny modem

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#506988  autor: Sig
 06 paź 2011, 09:31
Sądzę, że pytający nie chce NIC wydawać, a tylko nadużyć (do czego ma prawo) promocje internetu na próbę, jeżeli oferują ją operatorzy.
Jeżeli chcesz coś wydać - bierz OFnK. Podróże eliminują POnK.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#506999  autor: MK_
 06 paź 2011, 11:22
Na trasach najlepiej z mojego doświadczenia się sprawdza Orange i Play. W Erze nawet w miastach jest nędza a co dopiero poza nimi. Jedynie w Warszawie mi Era znośnie działała, ale nic dziwnego bo tam ostatnio wymienili całą sieć 3G.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#507079  autor: bed
 06 paź 2011, 16:46
Prawdą jest, że chcę wykorzystać nieco operatorów, ale nie opłaca mi się kupować całego zestawu, żeby poużywać go 3 dni i schować do szuflady. Od dostępu do internetu w domu mam neo 20 Mb/s...

#507096  autor: Arturos
 06 paź 2011, 18:09
W Orange jest net na próbę na 14 dni ale trzeba zapłacić za aktywację 61 zł + 1 zł za modem. Aktywacja nie podlega zwrotowi.

Pozdrawiam Arturos

#507101  autor: KC-KARLOS
 06 paź 2011, 18:21
W Play aktywacja kosztuje tylko 1 zł + 8 zł za startowy jednorazowy pakiet 300 SMS do wszystkich sieci (od opcji Play Online 39). Można testować zestaw z modemem w ofercie abonamentowej na 7 dni bez dodatkowych konsekwencji. Tak więc koszt testowania na 7 dni neta w Play będzie dużo niższy niż w Orange.

Jeśli abo jest ryzykowny - polecam Play Online na Kartę - starter kosztuje 9 zł (najtańszy) z 200 MB na start na 7 dni, albo za 19 zł to 1 GB na 14 dni z możliwością wykupienia za 10 zł NIEOGRANICZONEGO TRANSFERU DANYCH od 0:00 do 9:00, nawet po wyczerpaniu środków z konta!
Dodam, że net działa tylko w 3G Play'a.

Można też kupić starter Fresha za 9 zł i za tą kwotę kupić pakiet 200 MB do wykorzystania zarówno w zasięgu Playa jak i Plusa (2G i 3G). Kwota ze startera ważna 10 dni.

Ewentualnie Orange Free na kartę - starter za 20 zł - 1 GB na start, ale po wysłaniu darmowego SMSa, ważność środków na start wydłuży się o 2 lata! Uwaga na kompresję obrazków i chwilowe braki odpowiedzi.

Ważne: przed skorzystaniem z opcji testowania warto sprawdzić orientacyjny zasięg operatora (warto wziąć to pod uwagę wybierając DOWOLNEGO operatora).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#507797  autor: bed
 09 paź 2011, 18:53
Dzięki za odpowiedzi. Coś spróbuję wybrać ;)

[ Dodano: 2011-10-09, 20:12 ]
Jeszcze jedno pytanie, przepraszam że post pod postem.

Co się najbardziej opłaca, jeśli mam modem? W grę wchodzą jedynie oferty na kartę, bo tego internetu będę używał raptem 3 dni. Modem to Huawei E160E.

#507940  autor: KC-KARLOS
 10 paź 2011, 13:41
bed pisze:Co się najbardziej opłaca, jeśli mam modem? W grę wchodzą jedynie oferty na kartę, bo tego internetu będę używał raptem 3 dni. Modem to Huawei E160E.
> Play Online na Kartę - starter za 9 zł = 300 MB na 7 dni (uwaga na zasięg)
> Orange Free na kartę - starter 20 zł = 1 GB na 30 dni z możliwością przedłużenia złotówek na 2 lata do końca listopada 2011.

> ewentualnie pakiety netowe w taryfach głosowych - w zależności ile danych potrzebujesz:
:arrow: Orange ONE, Orange POP, Nowe Orange Go: Pakiet 24-godzinny za 2 PLN = 100 MB neta (najlepiej go aktywować rano - wtedy jest ważny cały dzień od momentu aktywacji + 24 godziny). Można go kupić dowolną ilość razy.
Można też kupić 100 MB za 10 zł na 30 dni - albo - Pakiet XXL: 500 MB za 15 zł na 30 dni.

:arrow: Play Fresh:
- 25 MB za 3 zł
- 100 MB za 7 zł
- 200 MB za 9 zł
- 500 MB za 15 zł
- 1 GB za 25 zł
Pakiety są ważne 30 dni (można kupić po jednym pakiecie różnego typu w miesiącu). Działają na dwóch zasięgach: Plusa i Playa.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#508069  autor: bed
 10 paź 2011, 22:23
No to w grę wchodzi ewentualnie ostatnia oferta. A co sądzisz o necie od Plusa w ofercie tel na kartę? Chodzi o "Pakiet internetowy 15 zł Non Stop".

edit: albo red bull mobile? 1 GB na start po doładowaniu za dyche.

Krótko: pomocy ;)
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, 23:08 przez bed, łącznie zmieniany 1 raz.

#508085  autor: KC-KARLOS
 10 paź 2011, 23:06
bed pisze:No to w grę wchodzi ewentualnie ostatnia oferta. A co sądzisz o necie od Plusa w ofercie tel na kartę? Chodzi o "Pakiet internetowy 15 zł Non Stop".
No właśnie, zapomniałem o Plusie - ale celowo o nim nie wspomniałem, gdyż:
> pakiety netowe się opłacają, jeśli masz aktywną kartę na wychodzące
> żeby atrakcyjny pakiet na nim kupić, trzeba zakupić starter Plusa z 30-dniową ważnością konta na start, a potem go doładować odpowiednią kwotą, która przewyższy kwotę za pakiet
(np. starter 36i6 za 9 zł + doładowanie za 10 zł Plusa = 19 zł, ważne 30 dni, 15 zł wydajesz na 500 MB, 4 zł zostaje na rozmowy). Jeśli na karcie będzie 0,00 zł, nie połączysz się z netem.
Plusem tej oferty jest lejek do 32 kbit/s po wyczerpaniu limitu MB z pakietu. Sam z niego testowo korzystałem.

Polecam też Red Bull Mobile na kartę.
Starter z puszką RED BULLA za 9 zł - w nim 7 zł na wszystko na 10 dni. Można za nie kupić 100 MB neta na zasięgu Play i Plus. A jeśli włączysz kodem aktywację darmowego pakietu netowego po pierwszym doładowaniu konta za 10 zł, otrzymasz aż 1 GB ZUPEŁNIE ZA DARMO, ważne ROK (lecz trzeba utrzymać wychodzące). Doładowana kasa jest na wszystko.
Po wyczerpaniu limitu MB lub pakietu 1 GB prędkość spada do 32 kbit/s, net nie jest dodatkowo płatny. Dodatkowo po każdym doładowaniu dostaje się darmowe MB, które przywrócą szybszego neta. Szczegółów szukaj na stronce RBM w sekcji "na kartę".

#508098  autor: bed
 11 paź 2011, 00:14
Kupić kartę czegokolwiek i tak muszę, bo żadnej nie mam poza Playem, ale to muszę mieć też w telefonie.
W RBM net działa też na zasięgu Plusa jak rozumiem? Chyba to będzie najbardziej opłacalne.

#508152  autor: pakierhakierxd
 11 paź 2011, 11:05
Tak zgadza się :) minus taki że tam nie ma pakietów internetowych do kupienia tylko dostajesz przy doładowaniu ale za to net działa zawsze tylko że wolno po wykorzystaniu pakietów lub po skończeniu się ważności ;)

Pozdrawiam :)

#508179  autor: bed
 11 paź 2011, 12:48
dzięki za odpowiedzi :-D

[ Dodano: 2011-10-11, 15:38 ]
Jeszcze jedno pytanie. Skoro internet w RBM działa też na zasięgu Plusa to czy modem sam się przełączy na tą sieć?

#508219  autor: marcel84
 11 paź 2011, 16:04
a ja mam pytanie, do znawcow regulaminow orange. Czy jezeli wezmie sie orange free na probe, a pozniej chce sie wziac taryfe z ipadem 2, to jakie sa procedury? Promocje (czy moze oferty) w jakis sposob na siebie oddzialuja?

#508228  autor: pakierhakierxd
 11 paź 2011, 17:16
W zależności od zasięgu wybierze plusa lub playa jak będzie na trybie automatycznym :) nie wiem tylko czy podczas trwającego połączenia może od tak sobie przejśc z playa na plusa myślę że będzie musiało zerwać połączenie albo ono się zawiesi ;-)

Pozdrawiam :)

#508250  autor: MK_
 11 paź 2011, 19:49
nie wiem tylko czy podczas trwającego połączenia może od tak sobie przejśc z playa na plusa
Najprościej mówiąc nie można.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#508258  autor: KC-KARLOS
 11 paź 2011, 20:41
pakierhakierxd pisze:minus taki że tam nie ma pakietów internetowych do kupienia
W RBM na kartę można wykupić dodatkowe pakiety 25 MB, 100 MB, 200 MB, 500 MB i 1 GB za środki z konta głównego - tyle, że:
> łączą się z dodatkowymi MB po doładowaniach (kod *107#)
> przywracają pełną prędkość neta, jeśli skończyły się dane pakiety za doładowania.
Zasady ich wykupywania są te same, co we Freshu.

#508261  autor: ewcia715
 11 paź 2011, 20:59
pakierhakierxd pisze:Tak zgadza się :) minus taki że tam nie ma pakietów internetowych do kupienia tylko dostajesz przy doładowaniu ale za to net działa zawsze tylko że wolno po wykorzystaniu pakietów lub po skończeniu się ważności ;)
Zastanawiam się jak jest z tym do końca, że nie ma możliwości kupienia pakietów internetowych. Mam właśnie tę kartę z bykiem :P i na początku miałam 7 zł na koncie, doładowałam za 10zł-1GB darmowy, raptem tydzień minął i pakiet się skończył ;/ przy czym na koncie dalej miałam 17 zł. Musiałam dopiero kupić pakiet (500MB za 15zł), żeby internet działał. Jest to mój pierwszy raz korzystania internetu w taki sposób, więc się za bardzo nie znam, nie wiem też gdzie mogę sprawdzić ile zostało mi danych pakietowych, żeby to nie było tak jak ostatnio, czyli pokazał się komunikat na telefonie, że nie ma już danych pakietowych..

I jeszcze jedna kwestia, używam Nokii 6300 jako modem, ale nie jestem za bardzo zadowolona z szybkości i zastanawiam się czy nie jest to wina telefonu..Czy po prostu taki jest urok internetu na kartę.

W związku z powyższym czy warto zainwestować w modem Sierra Wireless (tak ostatnio polecany) i będę się mogła spodziewać szybszego internetu? :)

#508281  autor: bed
 11 paź 2011, 22:02
No i teraz się zastanawiam :D skoro modem będzie miał problemy z przechodzeniem z play na plusa to może bardziej opłaca się plus... w sumie to i tak nie będę później za bardzo korzystał z tej karty... a wychodzące będę miał ważne jedynie przez 10 dni. Plus z tego wszystkiego taki, że mam 1 GB na początek... Koszt początkowy (plus starter za 19; RBM starter+doładowanie też 19 zł) taki sam.