• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #506851  autor: cudny
 05 paź 2011, 14:28
Jak w temacie. Dwóch operatorów praktycznie jednocześnie wprowadziło do oferty nowy model iPada. Jak oceniacie oferty, kogo wskazujecie na zwycięzcę tej rywalizacji, jeśli takiego można w ogóle wskazać.

#506857  autor: tytanowy_janusz
 05 paź 2011, 15:13
Hmmm, ciężko powiedzieć moim zdaniem. Tym bardziej teraz, kiedy PTC już nie jest markowane Erą, a właśnie T-Mobile. Ceny są bardzo podobne w obu przypadkach, na pewno plusem będzie brak locka w tabletach od T-Mobile.

Nokia 6310i-Nokia 3310-SE T230i-Nokia 3510i-Siemens C65-Siemens S65-SE K510i-SE C702-Nokia N81-Nokia N82-Nokia 5530XM-SE XPeria X10-Samsung GT-S8500-HTC Desire-LG Black-SGS 2-Lumia 800-Motorola Atrix

#507076  autor: cudny
 06 paź 2011, 16:36
Sądzisz, że branding to jedna różnica? A kwestia cen i oferty internetowej?

#507109  autor: wtd
 06 paź 2011, 18:32
Sądzisz, że branding to jedna różnica?
Jaki branding? Ktoś was kiedyś widział brandowany iOS? Chyba że za branding policzyć to że po wyjęciu z pudełka APNy są skonfigurowane pod konkretnego operatora.
A co do oferty to co tu dużo porównywać? Trzeba po prostu popatrzeć w cenniki. Na 2 lata orange jest bezkonkurencyjny z tego prostego powodu że T takich umów nie oferuje. Na 3 lata T jest lepsze dla stałych klientów, abo jak w orange, cena 300pln niższa. Oferta dla "niestałych"klientów jest minimalnie lepsza w orange bo co prawda ipad jest droższy o 300pln to abo jest niższe o 10pln, czyli na przestrzeniu 3 lat będziemy 60pln do przodu. Oczywiście ta różnica jest na tyle niska że większe znaczenie mają tu chyba osobiste preferencje czy zasięg w najczęściej odwiedzanych miejscach. Wszędzie pisałem tutaj o najtańszych abo (6GB) bo nie widzę sensu większych pakietów w dobie prawie wszędzie dostępnego wifi.

#507291  autor: cudny
 07 paź 2011, 14:03
Czyli wychodzi na to, że oferta Orange, nieznacznie jest lepsza ze względu na więcej opcji dla klientów. Zastanawiam się tylko, czy można zamawiać przez stronę i liczyć na dodatkowe profity.

#507363  autor: pauli05
 07 paź 2011, 18:47
tak naprawdę oferta z iPadem to nowość i do końca nic nie wiadomo:)
ja radzę się wstrzymać chwile, bo może pojawią się jakieś promocje w Orange, jesli chodzi o obecnych klientów sieci oczywiście :)
póki co priorytetem nadal jest oferta za 89pln z netbookiem za 1zł

#507369  autor: wtd
 07 paź 2011, 19:04
Tak ogólnie rzecz biorąc to ja cały czas uważam że oferty z ipadem nie mają sensu, lepiej kupić wersję z wifi. To i tak jest urządzenie takie bardziej kanapowo-kawiarniane, a hotspoty są prawie wszędzie.

EDIT:"Według Jumptap 91% ruchu w sieci generowanego przez tablety odbywa się przez WiFi, nie przez 3G"

#507377  autor: m.sta
 07 paź 2011, 19:26
Dla Ciebie bez sensu a dla innych obsługa 3G to priorytet...

#507394  autor: Irek
 07 paź 2011, 20:50
wtd pisze:hotspoty są prawie wszędzie.
Hah dobre. Polska to kraj gdzie punkty dostępowe rosną jak grzyby po deszczu (no chyba, że mieszkasz w stolicy i lubisz lokale o wysokim standardzie).
m.sta pisze:Dla Ciebie bez sensu a dla innych obsługa 3G to priorytet...
Dobrze myślisz, ale i tak się do końca z Tobą nie zgodzę. Zawsze można udostępnić net z telefonu.
cudny pisze:Jak w temacie. Dwóch operatorów praktycznie jednocześnie wprowadziło do oferty nowy model iPada. Jak oceniacie oferty, kogo wskazujecie na zwycięzcę tej rywalizacji, jeśli takiego można w ogóle wskazać.
Jak na moje nie można wskazać zwycięzcy. Jesteśmy jeszcze daleko w polu, a oferta nie jest taka rewelacyjna. Osobiście kupiłbym na raty w sklepie i zaopatrzył się w jakiegoś prepaid'a.

"And one more thing..."

#508451  autor: cudny
 12 paź 2011, 16:58
Pauli05, sądzisz, że będzie jakaś jeszcze oferta? W takim razie jaki cel miałby np Orange wprowadzając iPada i oferując specjalną dedykowaną ofertę tylko pod to urządzenie?

#508464  autor: wtd
 12 paź 2011, 17:30
Irek pisze: Hah dobre. Polska to kraj gdzie punkty dostępowe rosną jak grzyby po deszczu (no chyba, że mieszkasz w stolicy i lubisz lokale o wysokim standardzie).
Przecież nie będzie hotspotów w lesie. W centrach handlowych, hotelach, kawiarniach, na uczelniach, wifi można praktycznie spotkać wszędzie, również w Polsce.

#508478  autor: pauli05
 12 paź 2011, 18:11
cudny pisze:Pauli05, sądzisz, że będzie jakaś jeszcze oferta? W takim razie jaki cel miałby np Orange wprowadzając iPada i oferując specjalną dedykowaną ofertę tylko pod to urządzenie?
patrzac na cenniki na stronie, to żeby mieć tego iPada 2 w fajnej cenie, trzeba by płacić bardzo drogi internet
do niedawna był laptop za 99zł w abonamencie za 119zł, więc może też zrobią jakąs promocję
chyba, że to już jest promocja:))

edit. chcoiaż jak tak teraz patrzę na te cenniki, to pogubić się można ile to faktycznie nas wyniesie:)

#508617  autor: cudny
 13 paź 2011, 14:06
Pauli05, czasami lepsze są oferty, w których można się pogubić przy cenniku. Tutaj zaletą jest raczej to, że oferta jest rozszerzona, co lepiej wygląda niż gdyby był jeden czy dwa abonamenty i płaskie stawki. Można bardziej ją dopasować do swoich potrzeb.

#508656  autor: pauli05
 13 paź 2011, 17:06
już się pojawiły konkretniejsze informacje i na stronie widzę, że też już jest jakaś tabelka z internetem dla tego iPada

przy internecie za 99zł iPad2 16GB będzie za 1zł

#508673  autor: wtd
 13 paź 2011, 18:39
pauli05 pisze:przy internecie za 99zł iPad2 16GB będzie za 1zł
Jakiś link do tego?

#508756  autor: pauli05
 14 paź 2011, 00:15
na stronie chyba ciągle coś z tym zmieniają, co wejde to na coś innego trafiam:)
dla klientów indywidulnych jest konkretnie podane:
http://www.orange.pl/portal/map/map/art ... ad=ipad_SG
ale gorsze warunki

z resztą tak jak oferta z netbookiem, na stronie ładnie opisana oferta dla klientów indywidualnych:
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... ee_netbook
a na firme można dostać zupełnie inne warunki i nie mogę tego znaleźć na stronie

#508791  autor: tytanowy_janusz
 14 paź 2011, 09:55
pauli05 pisze:z resztą
"zresztą" w tym kontekście.
pauli05 pisze:a na firme można dostać zupełnie inne warunki i nie mogę tego znaleźć na stronie
I Ty uważasz siebie za doradcę biznesowego Orange? Powodzenia w obsłudze klientów ;)

Proszę bardzo. Klarowny opis oferty dla firm znajdziecie tutaj

Nokia 6310i-Nokia 3310-SE T230i-Nokia 3510i-Siemens C65-Siemens S65-SE K510i-SE C702-Nokia N81-Nokia N82-Nokia 5530XM-SE XPeria X10-Samsung GT-S8500-HTC Desire-LG Black-SGS 2-Lumia 800-Motorola Atrix

#508922  autor: cudny
 14 paź 2011, 16:48
pauli09 podłącze się, dasz link, ewentualnie jakieś info o nowych cenach?

#508944  autor: pauli05
 14 paź 2011, 18:42
tytanowy_janusz pisze:I Ty uważasz siebie za doradcę biznesowego Orange? Powodzenia w obsłudze klientów ;)
nie martw się, wiem jaka jest oferta z iPadem2 (jej szczegóły napisałam zainteresowanym na pw, z resztą wyżej w temacie tez napisałam w jakiej opcji będzie za 1zł), tylko na stronie nie znalazłam przejrzystej tabelki do tego (takiej jak ta w ofercie dla klientów indywidualnych), jak ostatnio patrzyłam, to były tylko załączone cenniki w pdf-ie, teraz już to zmienili
z resztą czasem nasze oferty różnią się od tych na stronie, przykład - weszły nowe korzyści optymalne, na stronie widniało, że dodatkowe minuty daje się bez telefonu, my od początku mogliśmy je dawać z telefonem,
wybacz, ale nie jestem od obsługi strony internetowej, fakt, że nie wiem gdzie coś jest na stronie czyni mnie złym doradcą?:D nie musze zaglądac na stronę, żeby się czegoś dowiedzieć, żeby była jasnośc podpisuję umowy z klientami biznesowymi i w tej kwestii jestem doradcą... nie pracuje w BOK-u
od razu przypomniał mi się pan, który nie chciał przedłużyć umów, bo nie umiał sprawdzić biligów na stronie i miał do mnie o to pretensje:D (chociaz mu tłumaczyłam jak to zrobić)

poza tym słowa:
a na firme można dostać zupełnie inne warunki i nie mogę tego znaleźć na stronie
tyczyły się netbooka z internetem, daj linka do cennika dla klientów biznesowych także do tej oferty...

cudny napisałam prywatną wiadomość:) a linka zamieścił już tytanowy_janusz

#509162  autor: cudny
 15 paź 2011, 19:48
Pauli05, dzięki za linka będę sprawdzał na bieżąco sytuacje. iPad2 to nowość i mam nadzieję, że dedykowana oferta będzie cały czas ewaluowała z korzyściami dla klientów. Pozdrawiam.