• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #504278  autor: zachowania
 19 wrz 2011, 22:28
Witam,

Nurtuje mnie następująca sprawa.
Mam obecnie telefon stacjonarny w Multimo oraz internet w TP.
Miałem już nieprzyjemność z próby przejścia na dostawcę alternatywnego z internetem, która zakończyła się tym, że mam wciąż NEO.

Teraz zbliża mi się koniec umowy na NEO i zastanawiam się czy byłaby możliwość zrobienia następującego manewru.

Zamawiam nowy internet BSA na współlokatora w MULTIMO. Po jego podłączeniu wypowiadam umowę na neo a po jej zakończeniu robię cesję umowy na abonament telefoniczny na współlokatora. W ten sposób mam nowy net bez przerw.
Oczywiście biorę pod uwagę koszty, utrzymanie nowej linii BSA + drugi abonament za internet.

Da się tak? :)

--

#504281  autor: Maniek99
 19 wrz 2011, 22:35
Operatorzy BSA są wygodni i pewnie nie odpalą Ci netu, jeżeli będzie się to wiązało z założeniem przyłącza.
Nie wiem jak inni operatorzy BSA, ale Netia oferuje płynne przejście z Neo na BSA/LLU.
Oczywiście pod warunkiem, że to im zostawisz wypowiedzenie umowy Neo - trzeba odpowiednio zgrać daty żeby papiery doszły na czas.

U innych opów też możesz zapytać o taką procedurę.

Jeżeli chcesz zakładać nową linię, to raczej będzie się wiązało z zamówieniem telefonu w TP i ewentualnymi karami za zerwanie/kosztami podłączenia na umowie bezterminowej, lub trzymaniu zawieszonej usługi telefonicznej.

#504290  autor: maniek
 20 wrz 2011, 00:19
Maniek99 pisze:Operatorzy BSA są wygodni i pewnie nie odpalą Ci netu, jeżeli będzie się to wiązało z założeniem przyłącza.
Bo tym na wniosek BSA zajmuje sie TP.
zachowania pisze:Zamawiam nowy internet BSA na współlokatora w MULTIMO.
Pamiętaj, ze w TP właścicielem linii musi byc współlokator aby uniknąć problemów przy zamówieniu internetu przez multimo w tp.
Generalnie jeśli będą dwie linie o różnych numerach to nie ma problemu aby na obu założyć internet jakiegokolwiek dostawcy BSA.
Maniek99 pisze:Netia oferuje płynne przejście z Neo na BSA/LLU.
Oczywiście pod warunkiem, że to im zostawisz wypowiedzenie umowy Neo - trzeba odpowiednio zgrać daty żeby papiery doszły na czas.
Podobnie jest w Multimo.

#504481  autor: Vieslav
 21 wrz 2011, 10:40
Jeżeli nie ma drugiej linii (bądź jest nieaktywna) to nie założysz BSA. Współlokator musiałby podpisać umowę z TP na telefon na rok, aby opłata aktywacyjna wyniosła 1zł a nie 300zł (netto, nie wiem ile to jest po zmianie vat). No i dochodzi jeszcze opcja braku możliwości technicznych...
Operatorzy raczej robią płynne przejścia, musisz tylko zaznaczyć, że masz neostrade. Najlepiej zadzwoń na infolinie multimo i dopytaj jak to wygląda.

#504866  autor: zachowania
 22 wrz 2011, 23:55
dzięki za odpowiedzi.
Płynne przejście...hmm, miałem właśnie problemy z takowym przejściem do Dialogu dlatego obawiam się tego. Miesiąc bez netu nie wchodzi w grę.
Może obecnie to jest inaczej. W każdym razie ww. kombinacja chyba odpada:)

--

#504887  autor: Vieslav
 23 wrz 2011, 10:46
zachowania pisze:Płynne przejście...hmm, miałem właśnie problemy z takowym przejściem do Dialogu
Mi Dialog podłączali trzy miesiące aż czwartego miesiąca wystawili BMT, bo już miałem Freedoma. To jest bardzo specyficzna firma więc się nie sugeruj poprzednim przejściem.

#513369  autor: zachowania
 04 lis 2011, 22:46
no i udało się zrobić "migrację" z neo do multimo.

zero problemów. o północy padł net z TP. Rano zadzwoniłem do Multimo, podali hasła i loginy i net śmiga.

Co prawda, przejście na razie było z 1Mb Neostrada na 1 Mb Multimo, ale to za namową Pani z infolinii Multimo. Doradziła, że w takim przypadku (przejście bez zwiększania prędkości) są najmniejsze szanse na odmowę ze strony TP.
Teraz by zwiększyć prędkość trzeba zrobić aneks w Multimo.

--

#513441  autor: Vieslav
 05 lis 2011, 12:50
zachowania, padł w sensie, że straciłeś synchronizacje czy synchronizacja nadal była tylko trzeba było zmienić dane do logowania?

#513456  autor: zachowania
 05 lis 2011, 13:06
Vieslav pisze:zachowania, padł w sensie, że straciłeś synchronizacje czy synchronizacja nadal była tylko trzeba było zmienić dane do logowania?
źle napisałem. Synchro było cały czas, trzeba było dane pozmieniać w modemie.

--