• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #501269  autor: TheArt
 03 wrz 2011, 14:35
Witajcie.

Wielu podnieca się ofertą Netii, musicie jednak czytać między wierszami a zobaczycie kruczki tej jakże pięknej oferty.

Otóż.

1. Pierwsze to lojalka. Opłata aktywacyjna wynosi 300zł plus 150zł za Spota. Opłata ta maleje co miesiąc więc teoretycznie możemy powiedzieć że przy umowie na 24 miesiące opłata aktywacyjna wynosi 1gr.

2. Opłata miesięczna za utrzymanie łącza 30zł.

3. Opłata za aktywację łącza 150zł.

Reasumując oferta jest mało atrakcyjna w porównaniu do konkurencyjnych firm, gdyż średnia prędkość uzyskiwana w NoLimits to zaledwie 6MB/s. Warto więc wczytywać się w regulaminy usług i wybrać z głową.

#501279  autor: Vieslav
 03 wrz 2011, 14:55
TheArt pisze: 1. Pierwsze to lojalka. Opłata aktywacyjna wynosi 300zł plus 150zł za Spota. Opłata ta maleje co miesiąc więc teoretycznie możemy powiedzieć że przy umowie na 24 miesiące opłata aktywacyjna wynosi 1gr.
Opłaca się zerwać już po roku w porównaniu z karą, jaką zapłaciłbyś za zerwanie umowy terminowej u innego opa.
TheArt pisze: 2. Opłata miesięczna za utrzymanie łącza 30zł.
Prawie każdy wybiera internet + telefon albo sam internet mając telefon.
TheArt pisze: 3. Opłata za aktywację łącza 150zł.
Nie ma opłaty za aktywacje bo ona miesięcznie maleje i jest doliczana w przypadku rozwiązania umowy o czym napisałeś w punkcie 1.
TheArt pisze: Reasumując oferta jest mało atrakcyjna w porównaniu do konkurencyjnych firm, gdyż średnia prędkość uzyskiwana w NoLimits to zaledwie 6MB/s.
Oferta jest atrakcyjna przy prędkości ponad 2mb/s. Jak ktoś ma linie nie pozwalającą na więcej niż 2mb/s to proste, że się nie pakuje w no limits bo może zaoszczędzić 10zł/mies.

#501288  autor: TheArt
 03 wrz 2011, 15:20
Opłata za aktywację łącza jest opłatą odrębną od aktywacji Internetu. Dotyczy to tych, którzy nie mieli wcześniej usługi telefonicznej jak chyba większość w dobie komórek. Poza tym kto teraz bierze stacjonarny telefon skoro jest droższy od komórki.

#501295  autor: Sig
 03 wrz 2011, 15:39
Ale kto się teraz "podnieca" ofertą Netii? Przecież w wolniejszych opcjach (np. 6Mbps) jest droższa od Neostrady i ten fakt jest powszechnie znany, ba, TP "wspomaga" tę informację porównywarką (choć ułomną) cen...

Ja mam jeszcze Netię, ale jakoś się nie rozpędzam do No Limits i myślę nad powrotem do TP... Nie widze sensu płacić więcej za prędkość, której nie potrzebuje, a którą chcą mnie uszczesliwić na siłę... Do NEtii przeszedłem bo 3, czy 4 lata temu róznica w cenie była kolosalna. Teraz, jest taka sama w sazadzie jak w TP.

#501298  autor: TheArt
 03 wrz 2011, 15:45
A ja się zraziłem do TP, sig napisałem Ci PW jeśli możesz odpisz.

#501401  autor: pakierhakierxd
 03 wrz 2011, 22:15
Ja zmigrowałem w ramach gw. ceny na no limits i nie narzekam do 18 mb/ mam max :)

Pozdrawiam :)

#501574  autor: abcd
 04 wrz 2011, 19:52
TheArt pisze: 2. Opłata miesięczna za utrzymanie łącza 30zł.
Za 40 jest telefon z nielimitowanymi rozmowami na stacjonarne (chyba już nie po VoIP od strony klienta, więc de facto normalny), a jakoś niewiele taniej opcja bez nich. Można też podpisać roczną umowę z TP, zapłacić chyba dychę za aktywację, potem zawiesić z prośbą o rozłożenie opłaty na raty i płacić efektywnie nieco ponad 20. Zresztą w TP jest tak samo tylko telefon droższy.
Sig pisze:Przecież w wolniejszych opcjach (np. 6Mbps) jest droższa od Neostrady i ten fakt jest powszechnie znany, ba, TP "wspomaga" tę informację porównywarką (choć ułomną) cen...
I? Pomijając osoby, które nie mogą mieć 10 Mbit na swojej linii (a nie ma ich podobno aż tak wielu), większość osób powinna cieszyć się z możliwości kupienia internetu za stosunkowo niewielkie pieniądze (kiedyś za 60 zł można było mieć koło 1 Mbit i to nie było aż tak dawno) i w dodatku z mało restrykcyjną lojalką (kiedyś zerwanie umowy mogło oznaczać nawet kilka tysięcy kary)

#501577  autor: Vieslav
 04 wrz 2011, 20:30
TheArt pisze:Opłata za aktywację łącza jest opłatą odrębną od aktywacji Internetu. Dotyczy to tych, którzy nie mieli wcześniej usługi telefonicznej jak chyba większość w dobie komórek.
Idąc twoim tokiem rozumowania zastanawiam się, skąd mam 27 godzin wychodzących na rachunku skoro przecież nikt teraz nie ma stacjonarnego.
abcd pisze: Za 40 jest telefon z nielimitowanymi rozmowami na stacjonarne (chyba już nie po VoIP od strony klienta, więc de facto normalny)
Na WLR na pewno jest normalny. Na CU i eth nie wiem, na LLU był VoIP, teraz też nie wiem, ale miałem przyjemność używania telefonu Netii na LLU i szczerze mówiąc nie zauważyłem różnicy, być może to był POTS. Więc zastanówmy się - najtańszy abonament w TP to 46zł, usługa bez telefonu to dodatkowo 30zł za utrzymanie linii, w pakiecie z internetem telefon to koszt 40zł za nielimitowane rozmowy w kraju. Co się najlepiej opłaca?

#501578  autor: Sig
 04 wrz 2011, 20:35
Najtańszy, "goły" abonament w TP kosztuje 34 zł, są jeszcze oferty innych BSA/WLR, choćby Multimo.
Naprawdę, Netia już się niczym nie wyróżnia, poza chęcią zwiększenia średniego przychodu z klienta wciskając mu usługi, których nie chce. Przecież w większości domów stacjonarki są na wymarciu i klient z większa chęcią powitałby abonament kwotowy (np. 40 zł), który może wydać dowolnie (także komórki). Nic nowego, Netiamiała go w ofercie, takie Multimo ma go nadal itd.

Edit:
@abcd - widzisz, te "stosunkowo niewielkie pieniądze" są większe niż w TP czy u konkurencyjnego BSA, więc mam pytanie - dlaczego ktoś ma więcej płącić Netii, która odsprzedaje usługę, co może nastręczać problemów (naprawa awarii, legendarnie zły BOK itd.), skoro możepłacić tyle samo, albo mniej (wolniejsze opcje) "u źródła"? Dodaj do tego VDSL, czy ofertę TV dostępną w całym kraju (przez satelitę), to naprawdę musze mocno pomyśleć nad powodem wyboru TERAZ Netii. Kiedy ich wybierałem kilka lat tem uróżnica była znacząca, bodajże tańsi od TP o 40%, jak nie więcej.
Teraz? To samo.

#501583  autor: Vieslav
 04 wrz 2011, 21:12
Sig pisze: Przecież w większości domów stacjonarki są na wymarciu
Vieslav pisze:skąd mam 27 godzin wychodzących na rachunku skoro przecież nikt teraz nie ma stacjonarnego.
Poproszę o odpowiedź. Może mam zgłosić na policje, że mam pajęczarza na linii?

#501601  autor: elkanguro
 04 wrz 2011, 22:32
Vieslav, może dzwoniłeś na komórki? Lepiej sprawdź rachunek dobrze ;)

A tak na poważnie, to również uważam, że pomimo, iż odchodzi się powoli od telefonów stacjonarnych, to jednak w dalszym ciągu większość społeczeństwa je posiada. Sam mam Non Stop za 40,57zł brutto. Jak dla mnie bomba, można to interpretować tak, że dopłacając 10zł (w porównaniu do utrzymania łącza) mam godziny rozmów.

Aha, Non Stop zarówno w WLR (mam w domu) jak i w CU (mam w pracy) to normalne telefony a nie VoIP.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#501620  autor: TheArt
 05 wrz 2011, 01:11
IMHO mając Internet rezygnuje się z stacjonarki na rzecz VoIP, poza tym już nie pamiętam kiedy trzymałem w ręce zwykły telefon, było to z 10 lat wstecz więc uważam że stacjonarka to prehistoria.

#501632  autor: Vieslav
 05 wrz 2011, 08:15
Chcesz się dalej kompromitować na tym forum to proszę bardzo: 10 lat temu minuta z komórki kosztowała 2,50zł a w abonamencie za 50zł miałeś ich około 20. Komórek nikt nie używał, tylko w nagłych wypadkach. Może jeszcze napiszesz, że internet mobilny wtedy miałeś.
Jaki jest sens zakładania VoIP skoro i tak musisz płacić za utrzymanie linii bądź telefon? Owszem, mając internet nie po ADSL coś takiego jest jak najbardziej opłacalne (utrzymanie numeru to koszt 1zł/pół roku), w innym przypadku nie widzę najmniejszego sensu posiadania VoIP na ADSLu przy obecnych cenach Netii za telefon stacjonarny. Nawet do dzwonienia za granicę nie jest to opłacalna impreza, bo jest w Netii plan taryfowy non stop świat.

#501765  autor: losmarte
 05 wrz 2011, 18:13
Vieslav pisze:Nawet do dzwonienia za granicę nie jest to opłacalna impreza, bo jest w Netii plan taryfowy non stop świat
z którego u mnie się cały czas korzysta :D a lokalnych to mam na bilingu cos około 20h + 5 wcześniej wspomnianych "z krajem wroga" :mrgreen: swoją drogą podziwiam swoja rodzinę, że potrafią tyle na telefonie wisieć :-D

#501766  autor: TheArt
 05 wrz 2011, 18:14
Vieslav pisze: Jaki jest sens zakładania VoIP skoro i tak musisz płacić za utrzymanie linii bądź telefon?
Narazie chłopie to ty się błaźnisz, pracujesz w Orange a pojęcia o ich promocjach nie masz i jeszcze zachwalasz stacjonarke. Stacjonarka jest dla emerytów i przywiązanych do TP, reszta lubi komórki. A VoIP to telefonia Internetowa, do której nie potrzebujesz żadnej linii telefonicznej, skąd ty się wziąłeś.

#501937  autor: pakierhakierxd
 06 wrz 2011, 12:18
Trochę lipa jest z tą opłatą za utrzymanie linii 30zł to już lepiej wziąć razem w netii najtańszy plan telefoniczny za 35,80 tak to ma się chociaż te 60 minut możesz dzwonić lub nie ale po prostu nie płacisz za nic,takie jest moje zdanie :),ja właśnie mam telefon ze względu na internet ale czasem z niego dzwonią rodzice :P,czasem też ktoś na niego dzwoni.

#501963  autor: Maniek99
 06 wrz 2011, 13:20
Jeżeli ktoś sporo przekracza te 60min, to NonStop w pakiecie kosztuje raptem 1,55zł drożej.

Pakiet NoLimit+NonStop:
4*2+21*109,9=2315,9
2315,9/25=92,64/m-c

Pakiet NoLimit+Telefon60 (tutaj na telefon niema zniżki, niema też korzyści z łączenia w pakiet):
2*69,9+23*95,8=2277,2
2277,2/25=91,09/m-c

Sam NoLimit:
2*1+23*59,9=1379,7
1379,7/25=55,19/m-c

Za NonStop w pakiecie:
92,64-55,19=37,45/m-c

NonStop w pakiecie - sam Lepszy telefon 60:
37,45-35,9=1,55

U mnie ten zestaw też się sprawdza, tym bardziej, że wraz ze zmianą na taki pakiet automatycznie zaczyna się więcej dzwonić. Trzeba tylko pamiętać, że numery 801 się do darmowej puli nie zaliczają i dobrze jest poświecić chwilę, żeby znaleźć ich stacjonarne odpowiedniki.

#501979  autor: pakierhakierxd
 06 wrz 2011, 13:57
Ja tam niedługo przedłużam umowę z netią i biorę xboxa z pakietem internet i telefon,go sprzedam bo nie stać mnie dawać 200zł na grę :P

#501998  autor: pakierhakierxd
 06 wrz 2011, 16:02
Liczę się z ceną od 600 do 700 :),sprawdzałem wcześniej ile kosztuje :D,myślę że 650 dostanę spokojnie :D