• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #493147  autor: Vieslav
 30 lip 2011, 11:35
Niedługo się przeprowadzam. Obecnie mam w mieszkaniu jakiś stacjonarny z Multimedii za grosze w jakiejś archaicznej taryfie. W nowym mieszkaniu właściciel nie pozwala na założenie telefonu stacjonarnego ale pozwala założyć internet (sic!) więc wymyśliłem sobie, że założę coś na VoIP. Stacjonarne via GSM odpadają, zależy mi na stabilności. Na pewno stabilność VoIP zależy od połączenia z internetem. Łącze będę miał od UPC (FiberPower 25), przez 10 miesięcy tylko 2 razy miałem problem z łączem - padły DNSy. Czy może stabilność takiego rozwiązania zależy od czegoś jeszcze?
Po pierwsze, muszę wybrać operatora. Czy któryś oferuje darmowe, ewentualnie pół-darmowe połączenia (ew duży pakiet minut) na polskie komórki lub darmowe połączenia na stacjonarne? 8) Jeśli takiej opcji nie ma to zależy mi na jak najtańszym utrzymaniu numeru (będzie tylko do odbierania).
Kolejna sprawa - bramka, ew ruter z bramką. Net do podzielenia będzie na 3 komputery bezprzewodowo. Dobrze, gdyby był to mocny sprzęt, ponieważ posiadane łącze to 25mb/s. Zmieszczę się w 200zł z zakupem :?:

#493298  autor: elkanguro
 31 lip 2011, 09:56
W 200zł raczej ciężko się będzie zmieścić w cenach sklepowych. Prędzej jeśli zakupisz osobno router i osobno bramkę VOIP. Albo na allegro poszukaj już wcześniej, ja kupiłem router VoIP Fritz Box Fon! za 70zł.
Całkowicie darmowe stacjonarne i komórki to raczej kiepsko. Utrzymanie numeru to już nie problem. W HaloNet kosztowało mnie to 1zł na rok.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#493300  autor: slawekt
 31 lip 2011, 10:03
Vieslav pisze:Na pewno stabilność VoIP zależy od połączenia z internetem. Łącze będę miał od UPC (FiberPower 25), przez 10 miesięcy tylko 2 razy miałem problem z łączem - padły DNSy. Czy może stabilność takiego rozwiązania zależy od czegoś jeszcze?
Ja też posiadam UPC i nie mogę narzekać na ich łącze. Dodatkowo stabilność całego rozwiązania oczywiście dodatkowo zależy od wybranego operatora VoIP.
Vieslav pisze:Po pierwsze, muszę wybrać operatora. Czy któryś oferuje darmowe, ewentualnie pół-darmowe połączenia (ew duży pakiet minut) na polskie komórki lub darmowe połączenia na stacjonarne? Jeśli takiej opcji nie ma to zależy mi na jak najtańszym utrzymaniu numeru (będzie tylko do odbierania).
Niestety ja miałem podobny problem i nie znalazłem operatora VoIP, który by mi w tym względzie odpowiadał. Obecnie mam główny numer do odbierania w Halonet. Stabilność tego operatora bez zastrzeżeń (mieli trochę problemów po połączeniu się z Tartelem, lecz teraz jest OK). Numer kosztuje (w zależności od strefy kraju) 1 zł lub 5 zł rocznie. Mam jeszcze rezerwowo numer w Actio (bezpłatnie pod warunkiem odebrania jakiejkoliwek rozmowy w miesiącu), lecz czasami zdarzają się pady ich systemu... :-( Swojego czasu testowałem też Ipfon i Freeconet (jeszcze przed połączeniem z Tlenofonem), i też nie miałem większych kłopotów. Ogólnie wybór operatorów jest szeroki, i każdy pozwala na testowanie ich usług. Także do dzieła! ;-)
Vieslav pisze:Kolejna sprawa - bramka, ew ruter z bramką. Net do podzielenia będzie na 3 komputery bezprzewodowo. Dobrze, gdyby był to mocny sprzęt, ponieważ posiadane łącze to 25mb/s. Zmieszczę się w 200zł z zakupem
Ponieważ nie lubię zbyt dużej ilości kabli i wolę rozmawiać przez tradycyjny telefon (a nie przez komputer), to zaopatrzyłem się w Linksys'a WRP400-G2 (z bramką VoIP na dwie linie telefoniczne). Sprzęt mogę w 100% polecić, router stabilny a jakość rozmów VoIP bez zarzutu. Niestety nie zmieścisz się w 200 zł (chyba że uda Ci się zakupić używany).

#493302  autor: Mordrag
 31 lip 2011, 10:10
Vieslav, z WiFi bez N przy tylu komputerach i 25 mb/s nie ma nawet co się zaczynać, bo Wifi G "pociągnie" 2 laptopy przy tej prędkości (Wifi w G ma 22 MB/s w praktyce) Działać będzie, ale to będzie wąskie gardło dla twego internetu.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#493306  autor: Vieslav
 31 lip 2011, 10:56
Mordrag pisze: z WiFi bez N przy tylu komputerach i 25 mb/s nie ma nawet co się zaczynać, bo Wifi G "pociągnie" 2 laptopy przy tej prędkości (Wifi w G ma 22 MB/s w praktyce) Działać będzie, ale to będzie wąskie gardło dla twego internetu.
Ale ja miałem już 25mb/s na wifi G i 5 komputerach + jeden kablem i całkiem nieźle to chodziło. Poza tym pecet będzie na kablu więc o prędkości się nie martwię bo wiem doskonale, w co się pakuje. A wifi N ma tylko mój galaxy ace więc za nic nie opłaca mi się inwestować w sprzęt z N.
Ten Halonet wygląda przyzwoicie. Nie widziałem jeszcze u nikogo 29gr/min na komórki, a taką cenę już jestem w stanie zaakceptować. Ale czy nic tańszego się nie znajdzie?
Jeśli chodzi o sprzęt to znalazłem coś takiego jak telefon IP. Lepiej kupić coś takiego czy bramkę?

#493316  autor: neoptb
 31 lip 2011, 11:58
Vieslav, przecież upc daje router a bramkę voip możesz kupić za 100 zł z groszem (Linksys'a jakiegoś).

Zamiast brać abonament nie lepiej pakiet kwotowy? Ja korzystam z tlenofonu od 2007 roku i śmiga idealnie. Obecnie usługi dla nich świadczy freecoNet info poniżej:

http://www.freeconet.pl/pl/oferta-tlenofon/cennik

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#493342  autor: slawekt
 31 lip 2011, 13:55
Vieslav pisze:Ten Halonet wygląda przyzwoicie. Nie widziałem jeszcze u nikogo 29gr/min na komórki, a taką cenę już jestem w stanie zaakceptować. Ale czy nic tańszego się nie znajdzie?
Raczej nie... :-( Zwłaszcza że jakość Halonetu jest naprawdę dobra i z czystym sumieniem mogę Ci polecić.
Vieslav pisze:Jeśli chodzi o sprzęt to znalazłem coś takiego jak telefon IP. Lepiej kupić coś takiego czy bramkę?
Jest to kwestia indywidualnego wyboru i posiadanych zasobów. Z reguły telefony IP są wykorzystywane częściej w biurach, a bramki opanowały rynek domowy. Oba rozwiązania u Ciebie się sprawdzą, także o wyborze zadecydują koszty.

#493382  autor: Maniek99
 31 lip 2011, 16:48
IPCall ma 25gr do W3, 47gr do Play, 5gr na stacjonarne. Chyba niema tańszej opcji na komórki przez VoIP, szczególnie do Play. Niestety nie mają darmowego testu, trzeba doładować za 5zł, żeby sprawdzić, a utrzymanie numeru kosztuje 1zł/m-c.

HappyCall ma trochę drożej (prawie 80gr do Play), ale jest darmowy test.
Utrzymanie numeru jest darmowe, ale wymaga doładowania za 5zł/rok.

#493390  autor: Vieslav
 31 lip 2011, 17:19
slawekt pisze: Raczej nie... :-( Zwłaszcza że jakość Halonetu jest naprawdę dobra i z czystym sumieniem mogę Ci polecić.
Priorytetem jest dla mnie niezawodność. Zdaję sobie sprawę, że nie osiągnę tego, co na zwykłym, tradycyjnym telefonie, ale chciałbym uzyskać coś zbliżonego. Napisz mi jeszcze, czy dzwoniąc do kogoś wyświetla się mój numer czy brak numeru albo nieznany? Znajomi mają problemy z dzwonieniem do mnie z większości VoIP właśnie z powodu braku wyświetlania numeru - nie mylić z numerem zastrzeżonym (mam ACRa ale takich połączeń też nie przepuszcza).
slawekt pisze:Z reguły telefony IP są wykorzystywane częściej w biurach, a bramki opanowały rynek domowy. Oba rozwiązania u Ciebie się sprawdzą, także o wyborze zadecydują koszty.
Jak wyglądają ceny telefonów VoIP?
Maniek99 pisze:Chyba niema tańszej opcji na komórki przez VoIP, szczególnie do Play.
Cena do Play nie jest priorytetem, w abonamencie Orange mam płaską stawkę do wszystkich sieci jakie istnieją w naszym kraju. Chodziło mi głównie o maksymalne obniżenie kosztów połączeń na stacjonarne, komórki były mile widziane - jak muszę zadzwonić to dzwonię z tego telefonu, który mam pod ręką, a żadnego numeru z Play jeszcze nie znam na pamięć więc póki co problemu nie ma ;-) .

#493396  autor: Maniek99
 31 lip 2011, 17:34
W przypadku polskich opów poniżej 5gr/min na stacjonarne chyba nie zejdziesz, ale wtedy drożej płacisz za utrzymanie numeru. Więc trzeba sobie skalkulować ile będziesz dzwonił.

Taniej jest tylko w klonach betamax-a itp., ale tam może być problem z dzwonieniem na numery z włączonym ACR.

Tam gdzie dają polski numer raczej nie powinno być takich problemów.

Odpal sobie test HappyCall-a na kompie, to sobie sprawdzisz kwestię prezentacji numeru i w ogóle jak to działa.

#493406  autor: Marens
 31 lip 2011, 18:24
Jeśli chodzi o najtańsze stawki z polskim numerem to polecam VoIP GaduAir: http://media1.gaduair.pl/pdf/Cennik_GaduAIR_VOIP.pdf
Choć osobiście korzystam z Freeconetu, a GaduAir eksperymentalnie.
Może i nieco droższa platforma, ale jak dla mnie niezawodna. Zaletą połączeń komórkowych jest naliczanie po prefixach. Jeśli dzwonimy z FCN do PLAY na przeniesiony numer np 601 to płacimy po stawkach jak to Plusa :wink:

Jeśli chodzi o telefon VoIP to Siemens Gigaset A580 IP
http://www.4ip.pl/pl/p/Siemens-Gigaset-A580-IP/100
Nie bawiłbym się w zestaw bramka + telefon stacjonarny.

Jeśli chciałbyś skorzystać z klonów Betamaxa, Dellmont to można liczyć na darmowy okres 90-120dni na stacjonarne oraz tanie komórkowe tylko trzeba się liczyć, że dzwoni się z zastrzeżonego numeru.

#493420  autor: slawekt
 31 lip 2011, 19:51
Vieslav pisze:Priorytetem jest dla mnie niezawodność. Zdaję sobie sprawę, że nie osiągnę tego, co na zwykłym, tradycyjnym telefonie, ale chciałbym uzyskać coś zbliżonego.
Dlatego też Halonet jest pod tym względem OK. Dodatkowo można dzwonić na 0-800 i 0-801 i na numery alarmowe, co nie u wszystkich operatorów jest możliwe, a może być przydatne.
Vieslav pisze:Napisz mi jeszcze, czy dzwoniąc do kogoś wyświetla się mój numer czy brak numeru albo nieznany? Znajomi mają problemy z dzwonieniem do mnie z większości VoIP właśnie z powodu braku wyświetlania numeru - nie mylić z numerem zastrzeżonym (mam ACRa ale takich połączeń też nie przepuszcza)
Twój numer identyfikowany jest poprawnie, jako stacjonarny, wybrany w systemia Halonet. Nie ma nic takiego jak np. w klonach Betamaxu, gdzie numer jest nieznany lub losowo wybrany :-)
Marens pisze:Jeśli dzwonimy z FCN do PLAY na przeniesiony numer np 601 to płacimy po stawkach jak to Plusa
Z tego co się orientuję, to tak mają wszyscy operatorzy VoIP w Polsce. Zapewne nie mają dostępu do pełnej bazy numerów przeniesionych. Natomiast w/w "patent" ma też minus: jak ktoś przeniósł numer z Play -> Plus, to płacisz jak do Play, a nie jak do Plusa :-(
Marens pisze:Jeśli chodzi o najtańsze stawki z polskim numerem to polecam VoIP GaduAir:
Też obecnie testuję GaduAir, lecz nawet korzystając z bramki VoIP przy połączeniach zagranicznych wybiera kodek GSM... Co objawia się tym, że są spore opóźnienia i jakość rozmowy nie jest zbyt dobra. Natomiast cennik mają naprawdę niezły (zwłaszcza na niestandardowe kierunki dzwonienia np. Egipt). Dodatkowym atutem jest to, że pieniądze za rozmowy VoIP mogą być pobierane z tego samego konta co telefonia komórkowa prepaid (można skonfigurować bramkę lub jakiś softphone). Pod tym względem to rozwiązanie jest naprawdę super. Unikamy efektu skarbonki :-)

#502850  autor: Vieslav
 10 wrz 2011, 21:40
Muszę niedługo podjąć decyzję - czy coś się zmieniło na rynku VoIP?
Na chwilę obecną biorę pod uwagę:
HaloNet - połączenia na stacjonarne: 7gr, komórki 28gr, utrzymanie numeru 1zł/rok, bardzo stabilny, brak problemu z identyfikacją numeru, możliwość dzwonienia na infolinie i numery alarmowe.
IPCall - 5gr stacjonarne, 25gr komórki, utrzymanie numeru 1zł/miesiąc. Jak z prezentowaniem mojego numeru gdy ja dzwonie do kogoś?
HappyCall - stacjonarne: szczyt ~8gr, poza szczytem ~5gr, komórki 28gr.
Czy wymienieni operatorzy mają CLIP?
Mam już ruter, mam telefon stacjonarny, co jeszcze muszę kupić? Czy są w sprzedaży bramki bez rutera? Ile coś takiego kosztuje?
No i jeszcze jedno pytanie - czy osoby dzwoniące do mnie będą rozliczane jak za połączenie na stacjonarny (głównie chodzi o non stop w Netii oraz Wieczory i Weekendy w Orange)?
Jeszcze jedno pytanie: prawie każdy operator oferuje dostęp wdzwaniany. Czy jeśli włączę sobie w Orange albo T-mobile (w Play chyba nie ma wybranego numeru?) wybrany numer i ustawie ten wdzwaniany operatora VoIP to coś się stanie? :-) Wiem, że niby regulaminy tego zabraniają, ale czy rzeczywiście jest to pilnowane przy około 100 minutach miesięcznie?

#502904  autor: Marens
 11 wrz 2011, 11:51
Vieslav pisze:Czy są w sprzedaży bramki bez rutera?
Tak, np. Linksys PAP2T
Vieslav pisze:Ile coś takiego kosztuje?
~150zł
Vieslav pisze:czy osoby dzwoniące do mnie będą rozliczane jak za połączenie na stacjonarny
Tak
Vieslav pisze:Czy jeśli włączę sobie w Orange albo T-mobile (w Play chyba nie ma wybranego numeru?) wybrany numer i ustawie ten wdzwaniany operatora VoIP to coś się stanie?
Nie powinno nic się stać
Vieslav pisze:Na chwilę obecną biorę pod uwagę:
Przyjrzyj się jeszcze Freeconet, stabilny, brak problemów z CLIP, w miarę tani.

#504829  autor: tururum
 22 wrz 2011, 20:23
HaloNet jest stabilny i tani polecam

#509596  autor: Duduś
 17 paź 2011, 20:58
Przy zakupie bramki internetowej, warto się zastanowić czy nie lepiej może aparat telefoniczny z IP, oraz dobry operator VOIP. Mam już trzy lata. Poprostu rewelacja ! http://elektrycznosc.blogspot.com/2011/ ... -voip.html

#510900  autor: Vieslav
 24 paź 2011, 10:23
Na allegro można kupić za grosze bramkę voip z modemem adsl. Czy zadziała mi to z UPC? Tzn czy ktoś próbował podawać takiej bramce internet poprzez port LAN dedykowany do podłączenia komputera?

#510903  autor: Maniek99
 24 paź 2011, 10:52
@Vieslav
Te tanie bramki z modemem właśnie głównie nadają się pod kablówki, bo ten adsl w nich to taki patykiem pisany (mowa o Fritzbox, Speedport itp.). Większość to importy z Niemiec, czyli mają tylko programowo przerobiony modem z Annex B na A. Sam tor wejściowy dalej jest pod B, więc pasmo Annex A jest dość silnie tłumione.

#510931  autor: Vieslav
 24 paź 2011, 14:37
Pytam, bo już kiedyś próbowałem podłączać kablówkę pod ruter ADSL i skończyło się na tym, że na wyjściu LAN "nie widział" internetu, więc nie wiem jak zadziała taka bramka jeśli podepnę jej internet pod LAN. Z tego, co widzę to są groszowe sprawy (właśnie odblokowany import) więc po co mam przepłacać ponad 100zł skoro chcę tylko i wyłącznie podłączyć telefon i używać, nic więcej.

#510933  autor: elkanguro
 24 paź 2011, 14:41
Ja mam właśnie taką bramkę VoIP z modemem ADSL (Fritzbox Fon!) podpiętą kablen LAN do routera z kablówki. Działa elegancko.

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet