• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #491515  autor: grzegi
 23 lip 2011, 17:57
Witam,

Mam następujący problem. Wziąłem sobie wczoraj Play Online do testów, żeby sprawdzić jak się sprawuje w moim terenie - teren górzysty, mieszkam w dolince. No i wyszło następująco - wewnątrz domu można powiedzieć, że zasięgu nie ma (będąc precyzyjnym jest minimalny w jednym miejscu w mieszkaniu) ALE po wyjściu z mieszkania na zewnątrz są spokojnie 3-4 kreski zasięgu i internet odbiera.

Zależałoby mi na ofercie play stąd moje pytanie - czy zakup anteny zewnętrznej takiej jak taka da lepsze rezultaty? Rozważałem też kupno takiej lub takiej anteny. Ma ktoś pojęcie, czy to może pomóc? Proszę o wszelkie porady.

I druga sprawa - nie orientuje się ktoś, czy modem sprzedawany w play w ramach promocji na kartę za 129zł ma simlocka tutaj
 #491516  autor: KC-KARLOS
 23 lip 2011, 18:00
grzegi pisze:Witam,

Mam następujący problem. Wziąłem sobie wczoraj Play Online do testów, żeby sprawdzić jak się sprawuje w moim terenie - teren górzysty, mieszkam w dolince. No i wyszło następująco - wewnątrz domu można powiedzieć, że zasięgu nie ma (będąc precyzyjnym jest minimalny w jednym miejscu w mieszkaniu) ALE po wyjściu z mieszkania na zewnątrz są spokojnie 3-4 kreski zasięgu i internet odbiera.

Zależałoby mi na ofercie play stąd moje pytanie - czy zakup anteny zewnętrznej takiej jak taka da lepsze rezultaty? Rozważałem też kupno takiej lub takiej anteny. Ma ktoś pojęcie, czy to może pomóc? Proszę o wszelkie porady.

I druga sprawa - nie orientuje się ktoś, czy modem sprzedawany w play w ramach promocji na kartę za 129zł ma simlocka tutaj
Antena mogłaby pomóc w polepszeniu Twojego zasięgu. A jesteś w zasięgu UMTS 900 MHz czy 2100?. Ten parametr sieci jest również ważny.
Jeśli chodzi o modemy sprzedawane w Play, nie posiadają blokady SIMlock.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#491519  autor: Pijo
 23 lip 2011, 18:05
grzegi pisze:I druga sprawa - nie orientuje się ktoś, czy modem sprzedawany w play w ramach promocji na kartę za 129zł ma simlocka tutaj
Nie ma smoka na 100% .

Te anteny, które pokazałeś są kiepskie i na dodatek drogie.

Na początek ustalmy z jakiego zasięgu korzystasz: UMTS900 czy UMTS2100 ? Od tego zależy wybór anteny.

#491551  autor: grzegi
 23 lip 2011, 20:29
Nie wiem co mam odpisać, żeby było poprawnie więc odpowiem tak - w tej chwili siedzę przed domem i mam 24% zasięgu HSPA, po chwili jestem na 30% HSDPA (tak pisze;p), z drugiej strony jednak jak przejdę w inną część domu, to zasięg przełącza się na WCDMA i jest 18%, także nie wiem jak to interpretować. W jaki sposób mam odczytać czy jestem na UMTS 2100 czy UMTS 900?

Z góry przepraszam za momentami oczywiste pytania, ale w temacie mobilnego internetu jestem kompletnie nowy.

A tak poza wszystkim - jak zapatrujecie się na pomysł kupienia tego modemu z Play za 129zł i sprawdzenia zasięgu wszystkich operatorów zestawami startowymi, jeśli z zasięgu Play'a nic nie dałoby się uratować?

#491552  autor: KC-KARLOS
 23 lip 2011, 20:37
grzegi pisze:Nie wiem co mam odpisać, żeby było poprawnie więc odpowiem tak - w tej chwili siedzę przed domem i mam 24% zasięgu HSPA, po chwili jestem na 30% HSDPA (tak pisze;p), z drugiej strony jednak jak przejdę w inną część domu, to zasięg przełącza się na WCDMA i jest 18%, także nie wiem jak to interpretować. W jaki sposób mam odczytać czy jestem na UMTS 2100 czy UMTS 900?

Z góry przepraszam za momentami oczywiste pytania, ale w temacie mobilnego internetu jestem kompletnie nowy.

A tak poza wszystkim - jak zapatrujecie się na pomysł kupienia tego modemu z Play za 129zł i sprawdzenia zasięgu wszystkich operatorów zestawami startowymi, jeśli z zasięgu Play'a nic nie dałoby się uratować?
Połącz się z netem i otwórz jakąś stronkę - pojawia w czasie transferu danych HSDPA - to jesteś na 2100, a jeśli HSPA, to wtedy jest to 900.

Jeśli zasięg Play'a jest dla Ciebie niezadawalający, przetestuj np. Orange Free na kartę.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#491553  autor: grzegi
 23 lip 2011, 20:40
No to powiem tak - zasięg skacze - potrafi być dwie kreski z HSDPA i momentalnie za chwilę 2 kreski z HSPA. Aczkolwiek zasięg z HSDPA wydaje się być stabilniejszy.

A jakie anteny ewentualnie byście polecali?

#491600  autor: Pijo
 23 lip 2011, 22:26
Karlos20 pisze:Połącz się z netem i otwórz jakąś stronkę - pojawia w czasie transferu danych HSDPA - to jesteś na 2100, a jeśli HSPA, to wtedy jest to 900.
Nie jest to prawdą.

Najłatwiej rozpoznać czy to UMTS900 czy UMTS2100 za pomocą programu Top_NetInfo - http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip , odczytując numer sektora CID i sprawdzając go w bazie btsearch.pl

grzegi, możesz podać przyblizoną lokalizację , gdzie korzystasz z internetu (miejscowość, ulica) to może uda się na szybko ustalić co to za UMTS, dzięki mapce na mapa.btsearch.pl

#491601  autor: grzegi
 23 lip 2011, 22:29
Już podaję - Bielsko - Biała, ulica Dolnośląska. Numer chyba nie jest konieczny ;p

edit. Możesz na PW podesłać instrukcję obsługi tego programiku, który polecasz, bo krzaczy mi błąd jak daję połącz ;p
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 22:35 przez grzegi, łącznie zmieniany 1 raz.

#491607  autor: Pijo
 23 lip 2011, 22:35
Co do anten :

dla UMTS2100 wybrać coś z tego:
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... nge_view=1

Taka 15dBi będzie bardzo dobra w Twoim przypadku

dla UMTS900:
ta:
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7016.htm

albo jeszce z większym zyskiem :
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm

[ Dodano: 2011-07-23, 22:43 ]
grzegi pisze:Już podaję - Bielsko - Biała, ulica Dolnośląska.
I teraz wszystko jasne - w dużych miastach UMTS900 nie występuje . Masz zasięg UMTS2100.

Ta antena powinna spełnić swoje zadanie: http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 69992.html

Tu masz screena z nadajnikami w swojej okolicy. Celuj anteną w któryś z tych najbliższych.

Obrazek

[ Dodano: 2011-07-23, 22:47 ]
grzegi pisze:edit. Możesz na PW podesłać instrukcję obsługi tego programiku, który polecasz, bo krzaczy mi błąd jak daję połącz ;p
http://www.youtube.com/watch?v=n7Xg5kJM1LY

Polecam też zajrzeć na forum o bezprzewodowym internecie bez-kabli.pl. Użytkownik tego forum stworzył ten program .

#491626  autor: grzegi
 23 lip 2011, 23:19
Pijo bardzo Ci dziękuję za wszelkie informacje. Poinformuję o rezultatach batalii z anteną i efekcie końcowym :)