• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #486168  autor: Woker
 01 lip 2011, 21:36
Witam

Mam taki problem, mamy siec- internet "po kablu" do tego d-link 524 który rozdziela neta na komputery (poprzez Wifi)...
Wygląda to tak, mamy 3 laptopy: 1 jest na xp (działa), jeden na w7 (dziala) i jeden na vista (nie działa).

Ten laptop który pracuje na viscie, z nim jest taki problem. Wszystko jest ok, póki mój laptop (w7) nie podłączy się pod siec... wtedy net na viscie szaleje, a mianowicie co chwile sie "restartuje internet" tzn wszystko działa a co jakieś 3 min nagle siec traci i po chwili automatycznie się łączy.

Router już restartowałem... nie zależnie od chanelu i tak ten laptop "traci sygnał na chwile", czym to możne być spowodowane?

Z góry dziękuje za pomoc...

Ps. Proszę o tłumaczenie mi wszystkiego jak bym był osoba upośledzona, bo nigdy nie zajmowałem się sieciami bezprzewodowymi. (nie miałem takiej potrzeby)

#486214  autor: Claudec
 02 lip 2011, 09:32
A masz siec zabezpieczona? Mam na myśli szyfrowanie WPA2 + długie hasło.
Wczoraj sobie czytałem o zabezpieczeniach WiFi i pisali że jak na chwile zrywa połączenie to może ktoś próbuje podszyć się pod router w celu złamania szyfrowania.
To oczywiście ekstremalny przypadek, może w pierwszej kolejności sprawdź czy zasięg nie znika. Druga sprawa to programem Inssider sprawdź czy sieć w twoim pobliżu nie nadaje na tym samym kanale.
Ja na osiedlu w bloku mam takie zagęszczenie sieci że nie idzie wybrać wolnego kanału.
W takim wypadku zostaje użyć kanału na którym nadają najsłabsze sieci radiowe.

PS. Nie jestem ekspertem w sieciach WiFi, sam dopiero się uczę ;)

#486234  autor: Vieslav
 02 lip 2011, 12:06
Nie masz przypadkiem na viście albo na 7 ręcznej konfiguracji adresu?
Panel sterowania-->centrum sieci i udostępniania-->wyświetl stan przy sieci, do której jesteś podłączony-->w kolejnym oknie zaznacz protokół tcp/ip i wciśnij właściwości. Na każdym kompie ma być zaznaczone "uzyskaj adres ip automatycznie".

#486361  autor: Woker
 02 lip 2011, 20:42
Niestety wszystkie adresy sa pobierane automatycznie... mowie komputer na Viscie działa jak w7 jest wyłaczony.... jak ja włacze swojego w7 to vista traci co jakies 3-4 minuty polaczenie (syg jest).

#486397  autor: abcd
 03 lip 2011, 00:06
Może wpisz na routerze sztywne przydziały dhcp (adres mac kart dostaniesz z polecenia "ipconfig /all" w konsoli)

#486702  autor: Woker
 04 lip 2011, 08:23
nie rozumiec:P mozna po polsku? rozumiem ze mam odpalic cmd tak? i wpisac to?

#486708  autor: thonka
 04 lip 2011, 09:08
wpisujesz 192.168.0.1 w przeglaradke,
domyslnie uzytkownik to admin, a hasla nie ma,

na dole po lewej masz zakladke DHCP.

w sekcji Static DHCP zaznaczasz enable, wpisujesz sztywny adres IP jak ma byc przyznawany okreslonej karcie sieciowej (od 2 do 254) oraz nizej jej MAC adress.
ew. mozna isc na skroty i jezeli urzadzenie bylo podlaczone to mozesz je wybrac z listy combi. klikajac clone wartosci zostana automatycznie przepisane w/w pola. mozesz oczywiscie wyedytowac nazwe jak i IP.

dajesz save i apply.

po poprawnym dodaniu w sekcji Static DHCP Clients List powinien zostac dodany ten wpis, a kazde urzadzenie na tej liscie bedzie mialo na sztywno zawsze przypisany ten sam adres IP.

jezeli natomiast masz dalej taki problem to proponuje najpierw zmienic kanal nadawania (zakladka Wireless). czasem tez daje rade.

po kazdej z tych operacji dobrze jest rozlaczyc sie z siecia i po chwili polaczyc jeszcze raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#486827  autor: Woker
 04 lip 2011, 18:32
dodalem i po raz kolejny zmienilem chanel... za chwile zobaczymy efekty

[ Dodano: 2011-07-04, 18:39 ]
dodalem tak jak pisales.. i teraz ten co sie rozłaczał nie działa...

#486867  autor: thonka
 04 lip 2011, 21:25
Woker pisze: dodalem tak jak pisales.. i teraz ten co sie rozłaczał nie działa...
hmm... probowales zmienic adres IP tego konkretnego komputera na inny?

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#486966  autor: Woker
 05 lip 2011, 10:14
nie a jak?

#487061  autor: thonka
 05 lip 2011, 18:55
tak samo jak wyzej.

w sekcji Static DHCP Clients List wybierasz edycje i poprawiasz stale przypisany adres IP. jak tak nie zadziala to nie mam pojecia co jest nie tak.

#487100  autor: Woker
 05 lip 2011, 22:07
jak je poprawic? nie rozuemiem twojej wypowiedzi?

#487106  autor: Zahirianka
 05 lip 2011, 22:24
Winowajcą jest kontrola konta użytkownika na viście (UAC). W panelu sterowania trzeba wejść w konto użytkownika i wyłączyć kontrolę konta czyli UAC. Nie powiem ci krok po kroku bo nie mam w domu nic z vistą, ale powinieneś sobie poradzić.

#487228  autor: Vieslav
 06 lip 2011, 12:14
Panel sterowania --> konta użytkowników-->włącz lub wyłącz kontrolę konta użytkownika. Ja mam włączone i nie mam problemów z siecią bezprzewodową.

#487259  autor: Zahirianka
 06 lip 2011, 13:42
Vieslav pisze:Ja mam włączone i nie mam problemów z siecią bezprzewodową.
Zgadza się, ale zapewne nie masz trzech różnych systemów w swojej sieci.

#487290  autor: Vieslav
 06 lip 2011, 16:21
Zahirianka pisze: Zgadza się, ale zapewne nie masz trzech różnych systemów w swojej sieci.
Vista, 7, Android, Slackware, XP, ten z dekodera tv N - te są na stałe + na komputerze "testowym" ciągle inny.

#487387  autor: mkowalski
 06 lip 2011, 23:12
Zahirianka pisze:Winowajcą jest kontrola konta użytkownika na viście (UAC).
Mam pewne pojęcie o Windowsach i nie jest możliwe, żeby UAC miało jakikolwiek wpływ na zachowanie opisane przez autora tematu.

Nie ma, bo jest to usługa odpowiadająca za zupełnie inne kwestie w systemie i nie ma żadnego związku z łącznością bezprzewodową.

W kwestii tematu - proszę spróbować podłączyć wszystkie 3 komputery do innego routera i sprawdzić czy problem nadal występuje.

#487411  autor: thonka
 07 lip 2011, 05:14
jezeli masz dostep do zbednego kabla sieciowego to podlacz go z routerem do tego problematycznego laptopa (tylko nie mow ze nie wyposazyli go w zlacze sieciowe). wlacz zintegrowana karte sieciowa i sprawdz czy bedzie internet... jezeli bedzie polaczenie, to konflikt musi byc na poziome bezprzewodowa karta seciowa w laptopie vs. router przy czym stawiam na karte sieciowa skoro reszta urzadzen dziala...
czasem (rzaaaaaaadko) dostep do interentu blokuje wbudowany windowsowy firewall lub inne anty swinstwo.

zadam jednak zasadnicze pytanie:
jaka rewizja routera (B4 moze? jest podana na naklejce na spodzie) i czy firmware jest najnowszy (do sprawdzenia pod 192.168.0.1 w zakladce tools -> firmware). jezeli to rev. B4 to MOCNO zalecana jest aktualizacja do firmware 2.07. ponizej tego FW ten router to istna katorga. przez 2 tygodnie uzywalem wersji 2.04 wgranej fabrycznie i w koncu zaktualizowalem, bo ciagle rozlaczania w sieci bezprzewodowej byly irytujace.
.
nalezy miec na uwadze, ze przy aktualizacji wszelkie ustawienia ida w sina dal - backup wskazany (tools -> system -> backup), choc skoro cos nie dziala to moze nie?
ja na obecnych ustawieniach routera "jade" juz ponad 3 lata i kazda "zwiecha" jest spowodowana wahaniami napiecia - raz w ciagu 3 lat okazalo sie, ze router nie przypisal nikomu adresu z DHCP ale to bylo wiadomo kto nawali...

ja pod DI 524 mialem podlaczone xp (wifi i kabel), viste (wifi i kabel), 7 (wifi), ze 3 symbiany, ze 3 androidy, dekoder N (kabel). NIGDY (podkreslam) z powodu routera nie mialem problemu z polaczeniem przez ponad 3 lata (nie wliczajac interferencji kanalow co w 8 pietrowym bloku moze miec miejsce gdy jakis sasiad zakupi/zmieni router ;) ale wtedy to sie zmienia na najmniej zaklocany kanal). jezeli byl problem to zawsze byl po stronie klienta (szyfrowanie polaczenia, padnieta karta itp). w szczytowym momencie swojego zywota (jest u mnie od 2008) w moim domu ten osobnik mial podpiete 16 urzadzen na malym LAN party ;) przedzej sie spalil jeden port w dodatkowym switchu (akurat port linku z innego switcha...) niz ten router (wszystkie urzadzenia mialy przypisany idywidualny adres IP coby kazdy wiedzial kto sie podlaczyl itp., wiec DHCP dzialalo na podstawie tego co wyzej juz pisalem o przypisywaniu stalych adresow) ;)

na codzien korzysta z tego routera desire, e71, laptop z vista x2 (jeden po wifi drugi po kablu choc zdarza sie, ze dzialaja 2 po wifi), stacjonarny z xp (po kablu, siec miedzy nimi wszystkimi dziala) oraz dekoder N (kabel). nigdy nie bylo konfliktow nawet jak przyszedl w miedzyczasie znajomy z netbookiem w z win7.

jezeli nadal nie wiesz o czym tu jest pisane nie bierz sie za to... daj jakiemus obeznanemu kuplowi na 2 piwa i niech to zrobi za Ciebie.

#488037  autor: Woker
 09 lip 2011, 22:10
nie wiem... sam sie gubie... narazie działały kilka dni po ustawieniu (na tym kompie co sie odłaczał) tych sztywnych adresów... i znowu sie problem powtarza... a router mam drugi... ale musial sie [...] bo nie działa mi wi-fi w nim

[ Dodano: 2011-07-09, 22:12 ]
ps wersja to
Current Firmware Version: V2.07
Firmware Date: Tue, Mar 18 2008

[ Dodano: 2011-07-09, 22:16 ]
powiem tak.. jestem studnetem ale kurde, we wczesniejszym mieszkaniu mielismy 4 kompy 2x7 vista i xp i działało (na moim routerze ktory zostawilem 200km od domu) pozostalem w gdansku na wakacje i tu juz jest ten zryty dlink ktory na 3 kompach juz sie [...].. narazie koles od kompa ktory jest wywalany z sieci jest na wakacjach wiec luz.. ale jak wroci znowu bedzie [...]
Ostatnio zmieniony 11 lip 2011, 08:01 przez Woker, łącznie zmieniany 1 raz.

#488274  autor: thonka
 11 lip 2011, 07:57
Woker, zwaz z laski swojej na slownictwo dobrze?

jak nie umiesz zatrzymac swoich emocji dla siebie to nie pisz na publicznym forum...