Witam,
kończy mi się za miesiąc umowa w plusie na internet (wypowiedzenie już złożone) i nie wiem co teraz wybrać. Opcje są 2:
- przedłużyć umowę w plusie (1)
- podpisać nową umowę w playu (2)
1. Obecnie mam 49 zł, 1,5 GB limitu, modem Huawei E156G 3,6 Mbit.
Za te pieniądze jak na dzisiejsze czasy to stanowczo za mało, tym bardziej, że strony WWW ważą coraz więcej.
Dzwoniłem dziś do Plusa i konsultantka zaoferowała mi za tę samą cenę (49 zł) nowy modem Huawei E369 (czy jakiś taki), 7 GB, darmowy iplusopobieracz, umowa na 12 mcy
2. Z racji tego, że modem już mam i jest jak dla mnie w pełni wystraczający patrzyłem na ofertę w play bez modemu i wyszukałem za 49 zł 14 GB umowa na 12 mcy - lub -
39 zł, 8 GB umowa na 12 mcy
Internet wykorzystuję na wsi, gdzie jest zasięg plusa, playa oraz t-mobile. Ten ostatni odrzuciłem bo oni nie mają rozsądnych propozycji i nie warto z nimi wchodzić we współpracę.
O plusie wiem, że na pewno działa, bo korzystałem z niego przez 2 lata bez jakichś większych problemów, choć zasięg czasami jest kiepski (mieszkam w miejscu na pograniczu nadajników - HSPA i GSM - i czasami zasięg szaleje.
O playu wiem tyle, że korzysta z niego sąsiad, który mieszka ode mnie jakieś 200-300m i o tyle dalej od nadajnika i u niego to działa, choć, jak sam przyznał czasami zrywa połączenie i trzeba się łączyć ponownie. Zasięg u mnie playa jest lepszy niż plusa, gdyż w Mobile Partnerze zasięg hsdpa/wcdma plus - 0 kresek(przy czym napis hsdpa i wcdma na zmianę się pojawiają), zasięg play - 4/5 kresek (max), na telefonie podobnie. Problem jest tylko z jakością usług playa, bo sporo czytałem, że z nimi różnie jest, a plus jest jednak sprawdzony.
Te 1,5 GB to śmieszna ilość i nie problem to wykorzystać nawet w ciągu tygodnia (przy max. 1 Mbit/s). Internet dla mnie to przede wszystkim WWW, ale też mp3 oraz oprogramowanie. Youtube itp. raczej rzadko (może właśnie z obawy przez ten limit

)
Proszę o pomoc, czy warto przejść do playa, czy pozostać w plusie. Mam czas do jutra.