• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #485524  autor: master_pw
 29 cze 2011, 10:57
Witam,
kończy mi się za miesiąc umowa w plusie na internet (wypowiedzenie już złożone) i nie wiem co teraz wybrać. Opcje są 2:
- przedłużyć umowę w plusie (1)
- podpisać nową umowę w playu (2)

1. Obecnie mam 49 zł, 1,5 GB limitu, modem Huawei E156G 3,6 Mbit.
Za te pieniądze jak na dzisiejsze czasy to stanowczo za mało, tym bardziej, że strony WWW ważą coraz więcej.
Dzwoniłem dziś do Plusa i konsultantka zaoferowała mi za tę samą cenę (49 zł) nowy modem Huawei E369 (czy jakiś taki), 7 GB, darmowy iplusopobieracz, umowa na 12 mcy

2. Z racji tego, że modem już mam i jest jak dla mnie w pełni wystraczający patrzyłem na ofertę w play bez modemu i wyszukałem za 49 zł 14 GB umowa na 12 mcy - lub -
39 zł, 8 GB umowa na 12 mcy

Internet wykorzystuję na wsi, gdzie jest zasięg plusa, playa oraz t-mobile. Ten ostatni odrzuciłem bo oni nie mają rozsądnych propozycji i nie warto z nimi wchodzić we współpracę.
O plusie wiem, że na pewno działa, bo korzystałem z niego przez 2 lata bez jakichś większych problemów, choć zasięg czasami jest kiepski (mieszkam w miejscu na pograniczu nadajników - HSPA i GSM - i czasami zasięg szaleje.
O playu wiem tyle, że korzysta z niego sąsiad, który mieszka ode mnie jakieś 200-300m i o tyle dalej od nadajnika i u niego to działa, choć, jak sam przyznał czasami zrywa połączenie i trzeba się łączyć ponownie. Zasięg u mnie playa jest lepszy niż plusa, gdyż w Mobile Partnerze zasięg hsdpa/wcdma plus - 0 kresek(przy czym napis hsdpa i wcdma na zmianę się pojawiają), zasięg play - 4/5 kresek (max), na telefonie podobnie. Problem jest tylko z jakością usług playa, bo sporo czytałem, że z nimi różnie jest, a plus jest jednak sprawdzony.

Te 1,5 GB to śmieszna ilość i nie problem to wykorzystać nawet w ciągu tygodnia (przy max. 1 Mbit/s). Internet dla mnie to przede wszystkim WWW, ale też mp3 oraz oprogramowanie. Youtube itp. raczej rzadko (może właśnie z obawy przez ten limit :) )

Proszę o pomoc, czy warto przejść do playa, czy pozostać w plusie. Mam czas do jutra.

#485543  autor: Konsultant_play
 29 cze 2011, 12:02
generalnie jezeli chodzi o play mozesz przetestowac internet w play przez 7 dni wiec mysle ze warto zapraszam na pw ;)

Chcesz wziac telefon w play na najbardziej korzystnych warunkach z tanszym telefonem napisz na PW
Lub wyslij sms-a o tresci kontakt na nr 797-099-974
Koszt jak za zwyklego sms-a

#485560  autor: Vieslav
 29 cze 2011, 13:31
Nie wiem jaką taryfę ci zaproponowała konsultantka, ale radziłbym zostać w Plusie i wziąć nowy modem. Dlaczego? Ponieważ jeśli jesteś w zasięgu HSPA to Plus ma znacznie wyższy limit prędkości. W Playu za 49zł masz teoretycznie 2mb/s. T-mobile może nie ma rewelacyjnej oferty ale jako jedyny z podanych operatorów nie ogranicza prędkości. Zasięg Plusa załatwisz anteną zewnętrzną.

#485585  autor: master_pw
 29 cze 2011, 14:28
Ja też nie wiem jaka to była taryfa, w każdym razie przygotowana niby specjalnie dla mnie. 7 GB za 49 zł i do tego modem za 49 zł chyba. Jeśli chodzi o prędkość to nie jest to dla mnie aż tak istotne, bardziej stawiałbym na więcej GB (choć wiadomym jest, że jak prędkość będzie nieduża, to i tak siedząc cały dzień na necie i tak go nie wykorzystam). Ten zasięg HSPA plusa jest u mnie trochę naciągany, pewnie dlatego, że mieszkam na granicy zasięgu. W pokoju obok łapię już inny BTS (nie-UMTS). Antenę zewnętrzną mam, dookólną, wystawioną za okno. Router TP-Link pokazuje zasięg 12-16% czasem 19%, natomiast play 38% (nie wiem na ile ten router może być wiarygodny, w każdym razie przy 9% plus zrywa połączenie)

#485599  autor: Andrzej24
 29 cze 2011, 14:41
Tak jak pisał konsultant Play, Weź na próbę i sprawdź bo to co pisze w internecie na temat Play to nie zawsze jest prawda. U ciebie może działać dobrze. Ja mam Play choć naczytałem się różnych negatywnych opinii na jego temat, lecz jako niedowiarek postanowiłem to sprawdzić i od roku mam Play do rozmów i powiem, że lepiej to działa niż poprzedni mój op, tak więc jeśli masz lepszy zasięg Play i na dodatek UMTS to bierz na próbę a z Plusem zawsze możesz miesiąc przeciągnąć na czas nieokreślony cofając wypowiedzenie choć sprawdź koszty internetu na tym nieokreślonym czasie, bo może lepiej wypowiedzieć umowę a jak Play ci nie spasuje to w Plusie podpisać nową umowę jako nowy użytkownik.

#485603  autor: neoptb
 29 cze 2011, 14:47
master_pw pisze:Dzwoniłem dziś do Plusa i konsultantka zaoferowała mi za tę samą cenę (49 zł) nowy modem Huawei E369 (czy jakiś taki), 7 GB, darmowy iplusopobieracz, umowa na 12 mcy
nie na 12 tylko 24 miesiące. W plusie nie ma umów z modemem na 12 miesięcy.

Za tą samą cene możesz dostać 4 GB z modemem za 1 zł i umowe na 24 miesiące. Gdyby to mia ła być opcja bez modemu to miałbyś 6 GB i umowe na 12 miesięcy. To są warunki standardowej umowy przedłużeniowej.

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#485622  autor: widzimira
 29 cze 2011, 15:17
w Play masz bez modemu umowa na 12 miesiecy: za 49 14 GM predkosc 2 Mbit/s, 59 19 GM predkosc 4 Mbit/s w dwóch ofertach usluga nocny tresfer bezplatna ( w godzinach 24-9) sciaganie bez limitow, darmowy FB, NK itd

#485667  autor: master_pw
 29 cze 2011, 17:46
neoptb pisze:
master_pw pisze:Dzwoniłem dziś do Plusa i konsultantka zaoferowała mi za tę samą cenę (49 zł) nowy modem Huawei E369 (czy jakiś taki), 7 GB, darmowy iplusopobieracz, umowa na 12 mcy
nie na 12 tylko 24 miesiące. W plusie nie ma umów z modemem na 12 miesięcy.
no i właśnie to jest ta oferta indywidualna. Umowa na 12 mcy z możliwością zmiany warunków umowy po 6 mcach. To już nie był pierwszy kontakt w sprawie przedłużenia i za każdym razem staram się wycisnąć od nich więcej. Przy pierwszym telefonie dostałem taką ofertę jak w salonie, za drugim razem wytargowałem darmowego iplusopobieracza, a dziś to, co napisałem wyżej.

#485705  autor: simon.m
 29 cze 2011, 20:32
polecam play. ostatnio mnie pozytywnie zaskoczyli - w ramach utrzymania dostałem 14gb za 34,5zł (bez modemu) i umowę na 12mc :)

#485717  autor: master_pw
 29 cze 2011, 21:09
też skłaniam się ku play, ale zobaczymy jeszcze z czym zadzwoni plus. może też mnie zaskoczą? się okaże.

#485726  autor: simon.m
 29 cze 2011, 21:47
złóż rezygnację pisemną, podaj nr kontaktowy i czekaj na specjalną ofertę :)

#485727  autor: Maniiiek
 29 cze 2011, 21:49
A może tak z innej beczki: Areo2 fakt, że prędkość parszywa (6 miesięcy na takiej jechałem, da się wyżyć), ale za to darmowy, a w razie jakby nie spełniał warunków to można kartę do szuflady i bez konsekwencji podpisać inną umowę. Pytanie tylko czy masz zasięg?

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#485744  autor: master_pw
 29 cze 2011, 22:44
Maniiiek, No właśnie, z tym Aero to raczej nie wyjdzie, gdyż wg ich mapki (beznadziejnej zresztą) wynika, że nie jestem w zasięgu. Poza tym prędkość nie może być raczej większa, jeśli ma to być internet jako usługa powszechna, dostepna dla każdego (dla kazdego, kto wpłaci 55 zł, pojedzie po kartę do Warszawy i kupi odpowiedni modem oraz będzie w zasięgu - za dużo wymagań jak na net dla każdego)
simon.m, oferty, które przedstawiam są to właśnie oferty po rezygnacji pisemnej.

#485867  autor: wwojtaszek
 30 cze 2011, 15:19
simon.m pisze:polecam play. ostatnio mnie pozytywnie zaskoczyli - w ramach utrzymania dostałem 14gb za 34,5zł (bez modemu) i umowę na 12mc :)
To dostałeś jakąś specjalną ofertę? Bo standardowo bez modemu jest 7GB za 39 zł.

#485923  autor: simon.m
 30 cze 2011, 19:41
bez modemu na stronie www 14gb kosztuje 49zł, a tą ofertę dostałem w ramach utrzymania żebym przedłużył umowę

#485937  autor: wwojtaszek
 30 cze 2011, 20:55
Za 49 zł jest 12 GB w RePlay bez modemu czyli taką umowę standardowo powinieneś dostać przy przedłużeniu. A Ty dostałeś jeszcze rabart 15 zł? Nieźle. Dzwonili do Ciebie z BOK'u czy byłeś w salonie?

#485945  autor: neoptb
 30 cze 2011, 21:24
master_pw pisze:Umowa na 12 mcy z możliwością zmiany warunków umowy po 6 mcach.
nie ma takiego rodzaju umowy...
Jest 18/6, czyli,że co 6 miesięcy masz ofertę pełna na koncie.

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#485954  autor: simon.m
 30 cze 2011, 22:03
wwojtaszek pisze:Za 49 zł jest 12 GB w RePlay bez modemu czyli taką umowę standardowo powinieneś dostać przy przedłużeniu. A Ty dostałeś jeszcze rabart 15 zł? Nieźle. Dzwonili do Ciebie z BOK'u czy byłeś w salonie?
zadzwonili tydzień po wysłaniu pisemnego wypowiedzenia umowy. często opłaca się wysyłać rezygnację, nieważne czy do operatora tv, komórkowego czy stacjonarnego. nie masz nic do stracenia (rezygnację w każdej chwili można wycofać), a zawsze można coś miłego ugrać :)

#486775  autor: wwojtaszek
 04 lip 2011, 14:29
Play ponoć w Warszawie uruchomił HSPA+ DC i czy któryś modem od nich obsłuży tą technologię, wystarczy zwykły modem z obsługą HSPA+ lub też HSPA skoro u nich jest tylko do 4mb/s ? Bo na przykład Orange ma specjalny modem dedykowany do tej technologii E372. Czy Orange planuje wprowadzić ograniczenie prędkości bo gdzieś na forum widziałem taką informację.

#486781  autor: maciek764
 04 lip 2011, 14:40
W teorii w Orange są ograniczenia do 7,2 Mbps w niższych taryfach (regulaminy). A w Play jest do 4Mbps więc wystarczy zwykły HSPA.