• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #472021  autor: savage1234
 22 kwie 2011, 15:31
Witam!

Moim rodzicom mieszkającym w małej miejscowości w zachodniopomorskim kończy się umowa na internet.
Do tej pory dostarczycielem był GTS Energis Multimo o prędkości 1mb, pakiet socjalny w TP. Z racji tego, że Multimo na przedłużenie umowy przedstawiło im wyjątkowo nieatrakcyjną ofertę, postanowili poszukać innego dostawcy.

Jedyne możliwości to:
1) Neostrada - 6mb/s na 24 miesiące za ~55zł miesięcznie + telefon stacjonarny
2) Netia - ?? (nie jestem pewien bo nie ma żadnego punktu Netii w pobliżu)
3) kablówka - 5mb/s na 12 miesięcy za 41zł lub 10mb/s za 51zł ale bardzo słaba jakość, stałe IP, żałosna obsługa techniczna i mnóstwo problemów technicznych
4) Era - 6mb/s na 24 miesiące za 34,50zł + 35zł telefon stacjonarny

najwyższa prędkość na ich łączy według TP to 6mb/s toteż szukamy takiej oferty.

każdy z powyższych dostawców oferuje taką prędkość, lecz moja matka ma abonament w Erze z umową do czerwca 2013 czyli jeszcze 2 lata, dzięki czemu ma zniżkę 25% na internet w Erze, ponadto z racji tego, że mało korzystają z telefonu stacjonarnego zaproponowano nam przeniesienie go z TP do Ery, przez co rabata na internet będzie wynosił już 50%, plus wszystko będzie na jednym rachunku, i za 2 lata skończą nam się w Erze wszystkie usługi prawie że naraz.

Pytanie czy jest jakaś lepsza oferta na rynku? Czy internet z Ery działa jak należy?

Dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli ten temat się przewijał parokrotnie lub jest w złym dziale.

#472025  autor: kerim36
 22 kwie 2011, 16:18
era wyglada bardzo kuszaco

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#472027  autor: Maniek99
 22 kwie 2011, 16:29
Nom, jak masz już jakieś abo w Erze (mix-y się nie liczą), to oferta niezła.
Stacjonarny w Erze ma ten minus, że ten operator nie ma podpisanego porozumienia o przenoszeniu numerów. Czyli jak kiedyś będziesz chciał przeskoczyć z numerem do innego opa, trzeba będzie najpierw wrócić do TP. Chociaż przez czas umowy może się coś zmienić.

#472069  autor: zoltan666
 22 kwie 2011, 22:04
Jeśli jestes w zasiegu LLU Netii, to możliwe, ze mógłbys mieć więcej niz te 6Mbit/s.

#472073  autor: savage1234
 22 kwie 2011, 22:21
byłem się pytać w Erze jak dużą prędkość mogą mi zaoferować i powiedzieli mi, że infrastruktura TP w mieście pozwala na max 6mb, a Netia jeszcze miesiąc temu nie miała mojej miejscowości w ogóle w zasięgu. Teraz też niby nie ma a konsultant podczas rozmowy stwierdził, że mogą 4mb założyć, ale to było właśnie ponad miesiąc temu jak jeszcze nie było nowej oferty.

tak to właśnie jest jak się mieszka w miejscowości z mniej niż 15k mieszkańcami :)

#472079  autor: savage1234
 22 kwie 2011, 22:59
wszystkie usługi niedostępne, nie ma mojego kierunkowego ;) ale w trakcie rozmowy z konsultantem uparcie przekonywał mnie, że można zamontować tylko jeszcze nie odświeżyli tego narzędzia do sprawdzania dostępności. Stąd znaki zapytania w pierwszy poście

dziękuję wszystkim za odpowiedzi!