• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #443928  autor: kalifar
 30 lis 2010, 07:43
Witam,
mam taki problem a mianowicie 10 dni temu podpisałem umowę z Netią na internet stacjonarny. Aktualnie jestem w Telekomunikacji. Umowę z Netią podpisałem na 6mb/s. Wczoraj zadzwoniłem pani z Netii i powiedziała, że nie są w stanie mi zapewnić 6mb/s i po krótkiej rozmowie zrezygnowałem z umowy. I teraz mam taki dylemat gdyż chcę ponownie przedłużyć umowę z TPSA ale mam umowę w Netii. W TPSA powiedzieli mi, że jeżeli przedłużę z nimi umowę to umowa z Netią będzie nieważna bo nie będą mogli ich wpuścić na łącza. Jeżeli ktoś miał podobną sytuację to proszę o info bo nie chciałbym mieć sytuacji, że podpiszę umowę z TPSA i będę im płacił i z Netią i im też będę musiał płacić.

#443931  autor: kamil1221
 30 lis 2010, 08:55
Nie ma możliwości płacenia 2 rachunków. To nie działa jak preselekcja w telefonach stacjonarnych.

Jak przedłużysz umowę będziesz płacił tylko TP.

#443934  autor: kalifar
 30 lis 2010, 09:02
Tak tylko największy problem polega na tym że nie wiem czy mogę przedłużyć umowę z TPSA skoro mam podpisaną z Netią + wypowiedzenie umowy, które też ma przesłać Netia do TPSA. Chyba zaczekam na rozwój wydarzeń i zobaczę co to będzie. Umowa z TPSA kończy się 16 grudnia Netia miała im wysłać rozwiązanie 2 tygodnie wcześniej. Jeśli tego nie zrobi to po 16 grudnia przedłużę umowę. Chyba tak będzie najrozsądniej.

#443981  autor: cudny
 30 lis 2010, 13:59
Jeżeli Ci w TP powiedzieli, że załatwią to za Ciebie to czym się przejmujesz? Przedłuż z nimi umowę i nie przejmuj się Netią. Tylko zrób to przez internet to dostaniesz dodatkowe 150pln na zakupy. Z netą masz umowę podpisaną, ale usługa nie została aktywowana więc do tej pory umowa nie weszła w życie

#443988  autor: Stefek
 30 lis 2010, 14:42
Po pierwsze w Netii masz internet do 6 mb więc w ogóle dziwne że zadzwonili do ciebie prawdopodbnie to daltego ze twoje łącze nawet 2 nie pociągnie. Po drugie jak kiedyś był internet w nEtii gwarantowane 6 mb to gdy oni pisali pismo do Tp a prędkośc 6 mb by nie poszła wtedy umowa nie przechodziła i była ona nie ważna.W tym wypadku zawsze netia sie kontatkowała by umowę spisać na innych warunkach.Po trzecie do 10 dni roboczych możesz rozwiązać umowę.Po 4 jeżeli nie zgodziłeś się na mniejsza prędkośc w Netii to tej umowy poprostu nie ma więc możesz spokojnie przedłużyc umoe w Tp bo wciąż jestes ich abonentem.

#443992  autor: Fafral
 30 lis 2010, 15:36
Stefek ma 100% rację jeśli nie zgodziłeś się na inne warunki umowa jest anulowana.
Spokojnie możesz iść do TP.SA i podpisać przedłużenie. W TP masz większe szanse na 6 mb/s niż w Netii.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#444199  autor: Arturos
 01 gru 2010, 18:58
Przede wszystkim potwierdź w Netii że umowa z nimi została rozwiązana i że nie wystąpią do TP o włączenie ich netu. Bo np. może być tak: przedłużasz umowę z TP, aneks wchodzi w życie a tu nagle do TP wpływa zlecenie z Netii na włączenie neta z twoim podpisem, że upoważniasz ich do rozwiązania umowy z TP. Więc TP rozwiązuje umowę z tobą (bo jest twój podpis na pisemku) i nalicza ci karę za zerwanie umowy.
I uwierz mi już widziałem takie sytuacje.

Pozdrawiam Arturos

#444282  autor: kalifar
 01 gru 2010, 22:31
Właśnie jedna pani z tpsa mnie przestrzegła że w takim przypadku netia powinna albo wysłać do mnie rozwiązanie umowy z powodu nie możliwości wykonania usługi albo po prostu nie występować o przeniesieniu łącza. Ale to tak pięknie nie wygląda bo czasami jest tak że netia przenosi łącza i męczy ludzi żeby jednak się zdecydowali na ich warunki i dopiero jak już nie widzą sensu to przenoszą a to może nastąpić nawet po 3 miesiącach. Ale zrobię tak jak radzisz zaczekam i jeszcze się dowiem co planuje netia. Ogólnie trudna sprawa.

#444317  autor: Fafral
 02 gru 2010, 08:37
Rozwiązanie jest jedno.
Zadzwoń do BOK i powiedz, że chce informację odnośnie Twojej umowy. Weź imię i nazwisko konsultanta, który Ci to powie i wtedy będziesz wiedział.
kalifar pisze:Ale to tak pięknie nie wygląda bo czasami jest tak że netia przenosi łącza i męczy ludzi żeby jednak się zdecydowali na ich warunki i dopiero jak już nie widzą sensu to przenoszą a to może nastąpić nawet po 3 miesiącach.
Tak właśnie powstają plotki/niestworzone historie. Przed przeniesieniem łącza wpływa wniosek do TP z prędkością np. 6 mbit/s i jeśli jest możliwość to jest przeniesienie, jeśli nie ma (tak jak w Twoim przypadku) to jest telefon i jeśli się nie zgadzasz umowa jest automatycznie rozwiązywana. Owszem mogą być jakieś komplikację, ale to przez ludzi, którzy tam pracują.

Obrazek

#444320  autor: Stefek
 02 gru 2010, 09:02
Procedury są takie że Netia zawsze zadzwoni do Ciebie jak umowa ma nie przejśc bo taka umowa trafia do backOfice Netii i oni maja obowiązek do Ciebie zadzwonić.Ale nie zgadzając się na nowe warunki tamta umowa jest automatycznie anulowana.Zresztą tak Jak Fafrał Ci powiedział zadzwoń no BOK tam wyjaśnisz sytuacje,gdyby jakimś cudem umowa ciągle była do realizacji jak teraz zrezygnujesz,odwołasz sie prawdopobnie Netia pójdzie Ci na rękę i umowę rozwiążą.Ale tak jak mówie jak się nie zgodziłeś na inną prędkość to nie ma tej umowy, bo powiedz podpisałeś umowę na inną prędkość niż 6 mb? jak nie to rozmowa telefoniczna nie ma mocy prawnej,to tylko twoje przyzwolennie na wysłanie Ci umowy dopóki umowy nie podpiszesz ona nie ma żadnej mocy prawnej a nawet jak podpiszesz masz 10 dni na rezygnacje bez żadnych konsekwencji. Uwierz wiem co mówie bo Netie znam od środka:)

#444344  autor: zoltan666
 02 gru 2010, 11:07
Fafral pisze:Spokojnie możesz iść do TP.SA i podpisać przedłużenie. W TP masz większe szanse na 6 mb/s niż w Netii.
A dlaczego w TP ma wieksze szanse? Skoro Netia mu powiedziała, że nie jest w stanie zapewnic mu 6mb/s to raczej TP tez nie da rady - pewnie łącze ma za słabe.

#444351  autor: maniek
 02 gru 2010, 11:24
TP w wielu sytuacjach to jedyne rozsądne rozwiązanie. Niestety ale taka jest prawda. Znajomy miał internet w netii. Niby miało chodzić 10 M a w praktyce było 4. Po przejściu do TP ma pełne 10. Ceny w tej chwili są praktycznie u wszystkich takie same więc dla wielu nie ma sensu podpisywać umów z alternatywnymi.

#444357  autor: noved
 02 gru 2010, 11:44
To że Netia tak powiedziała, to nie znaczy, że TP nie może dać takiej prędkości. Ja bym spróbował w TP, bo być może się uda, a przy okazji zawsze coś dostaniesz bo to już standard, że przy umowach masz bony, bądź inne prezenty

#444538  autor: Fafral
 03 gru 2010, 09:42
zoltan666 pisze:A dlaczego w TP ma wieksze szanse? Skoro Netia mu powiedziała, że nie jest w stanie zapewnic mu 6mb/s to raczej TP tez nie da rady - pewnie łącze ma za słabe.
Drogi kolego TP bardzo rzadko daje klientom, którzy uciekają do Neti 6 Mbit/s (WLR/BSA) bo zatrzymują te predkości dla siebie. (często po odmowie dzwonią do klienta i oferują mu taką prędkość po tym jak wie, że w Netii nie da się).

Obrazek

#444542  autor: Stefek
 03 gru 2010, 09:57
Dokładnie, raczej takich rad nie daje ale poprostu idz do TP przedłuż umowę zanim przejdzie na czas nieokreślony:)

#444557  autor: zoltan666
 03 gru 2010, 11:38
Fafral pisze:Drogi kolego TP bardzo rzadko daje klientom, którzy uciekają do Neti 6 Mbit/s (WLR/BSA) bo zatrzymują te predkości dla siebie.
Ale to by oznaczało, że postępuja nieuczciwie, bo to oni prawdopodobnie informują Netie, że na łączu klienta nie da sie puścić tych 6 mega. W jak klient wróci do TP to okazuje sie, że wszystko sie da. Czy to nie jest przypadkiem nieuczciwe ograniczanie konkurencji?

#445252  autor: noved
 06 gru 2010, 10:56
Bez przesady, to nie jest nieuczciwa konkurencja, bo na centralach są możliwości na puszczenie łączy o kilku prędkościach, powiedźmy 1x20mb, 2x10mb, 10x6mb etc. To że Netia nie może się podpiąć, nie znaczy, że TP nie będzie mogła, to ich łącza, więc śmiało idź do tp, albo zamów online to więcej zyskasz.

#445268  autor: pysiow
 06 gru 2010, 12:12
Miałem podobny problem , zamówiłem 20 mb w netii + tel, czekałem do momentu kiedy kończyła mi się umowa z tp (oczywiście netie zamówiłem ponad miesiąc przed końcem umowy z tp), napisałem osobiście miesiąc wcześniej wypowiedzenie umowy i zaniosłem do tp. W rozmowie z konsultantem netii powiedzieli że ok nie ma problemu , sąsiad który mieszka 50 m ode mnie ma akurat 20 mb , 3 dni przed zakończeniem prawidłowej umowy z tp wszedłem na stronkę netii żeby sprawdzić status zamówienia i pisało że nie ma możliwości takiej prędkości na mojej linii, zadzwoniłem do nich i powiedzieli mi że maks 2mb mi oferują , podziękowałem i powiedziałem że się na to nie zgadzam a umowę na świadczenie usług telekomunikacyjnych zostawiamy i chcę płacić abonament od nich , z tym akurat nie było problemu. Później zadzwoniłem do tp zapytałem się o prędkości , w ich cenniku akurat mnie 6 mb interesowało , konsultantka z tp powiedziała że nie daje gwarancji łącza ale jeżeli nie będzie działało tak jak powinno jak to zgłaszam do nich i oni zmieniają mi na mniejsza prędkość, jeszcze dostałem prezent od nich:P No ale nie chciałem mieć przerwy w dostępie do internetu i musiałem zapłacić za jeden miesiąc cenę internetu na czas nieokreślony . Ale w sumie jestem bardzo zadowolony i jak narazie nie uciekam na pewno do żadnej netii , co rok podpisuje umowę z tp na kolejny rok i zmieniam prędkość na wyższą , jeszcze jakby mieli tańszy abonament za tel to by było już wszystko ok .

#445288  autor: wojtek115
 06 gru 2010, 13:27
a propos łącza 6mb/s.
To czy jak mam neo i chce sobie na przedłużenie obecnej umowy, wziąć dodatkowo pakiety TV ( w promo z 6 miesięcznym abonamentem za darmo), to czy takie łącze będzie wystarczające do prawidłowego działania tych dwóch usług jednocześnie?
Czy raczej od razu trzeba brać szybsze?

#445298  autor: Fafral
 06 gru 2010, 14:20
wojtek115 pisze:a propos łącza 6mb/s.
To czy jak mam neo i chce sobie na przedłużenie obecnej umowy, wziąć dodatkowo pakiety TV ( w promo z 6 miesięcznym abonamentem za darmo), to czy takie łącze będzie wystarczające do prawidłowego działania tych dwóch usług jednocześnie?
Czy raczej od razu trzeba brać szybsze?
TP głównie dla tego powodu zatrzymuje łącza 6 mb/s więc myślę, że problemów nie powinno być, ale najlepiej byłoby się dowiedzieć w salonie tp lub na infolinii. Bo jak wiadomo nie wszędzie są takie same warunki.

Obrazek