• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #410594  autor: jarecki93
 15 cze 2010, 22:10
Witam!
Zakładam internet orange freedom 2 mega na firmę. Facet z orange radzi przenieść numer do nich. W TP mam plan tp 60. Niewiem co to jest ale płace 40,98 zł abonamentu netto no i na ostanim rachunku doszło jakieś 11 zł netto za rozmowy w sumie brutto 64,11. Czy z telefonem orange będzie mniejszy rachunek i o ile najbardziej interesuje mnie abonament za 31 zł netto na 24 miesiące z 83 minutami w pakiecie.
Tak w ogóle to mój pierwszy post więc witam.

#410597  autor: elkanguro
 15 cze 2010, 22:29
Witaj!
Będzie taniej na pewno. U mnie w firmie 4 numery przenieśliśmy z TP do Orange (3 na 65zł i jeden na 31zł). Rachunki zmalały znacząco. Niewykorzystane złotówki (minuty) przechodzą na kolejne miesiące. Z abonamentu oprócz połączeń na telefony stacjonarne rozliczane są także połączenia na komórki w Orange.
Tak jak piszesz, w planie 31zł netto masz 10zł do wykorzystania po 12gr za minutę co daje właśnie 83 minuty. W tym planie TP masz tylko 60 minut.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#410603  autor: jarecki93
 15 cze 2010, 22:40
a możesz mi jeszcze powiedziec ile teraz płace w tepsie za minute połączenia bo niigdzie nie moge tego znaleść? Niewiem czy mój plan to ten z wieczorami i weekendami ale jakim cudem mam go na firmie?? W pakietach dla firm nie widzę żadnego pakietu z 60 minutami? To jest ważne abym mógł sobie porównać a po drugie ciągle myślę że tepsa na czymś mnie rąbie i nie wiem tylko na czym.

#410614  autor: kamil1221
 15 cze 2010, 22:54

#410620  autor: jarecki93
 15 cze 2010, 23:21
Wielkie dzieki za pomoc. Poleciał "POMÓGŁ"

#410621  autor: elkanguro
 15 cze 2010, 23:25
No rąbią rąbią. Po wykorzystaniu tych 60 minut masz 17gr/min przy czym sekundowe naliczanie dopiero po minucie - w Orange już od pierwszej sekundy.

Dlaczego masz plan dla indywidualnych na firmę? Nie wiem. Ale np. nie ma innych promocji neostrady dla firm także może i plany telefoniczne można było brać na firmę.

Virgin Mobile

#410629  autor: Feniks06
 15 cze 2010, 23:46
elkanguro pisze:No rąbią rąbią. Po wykorzystaniu tych 60 minut masz 17gr/min przy czym sekundowe naliczanie dopiero po minucie - w Orange już od pierwszej sekundy.
Po pierwsze naliczanie sekundowe masz w Orange ale tylko w planach dla firm. W Orange stacjonarnym masz naliczanie minutowe.
Po drugie nie ma co porównywać planu domowego dla firm w Orange z planem dla klientów indywidualnych w TP bo to są całkiem różne oferty. W planach TP biznes naliczanie sekundowe jest od samego początku, tak jak w orange.
Po trzecie skoro już na to narzekasz to w kwestii rozliczania czasu połączeń TP w planach indywidualnych ma korzystniejsze warunki zaś w planach dla firm identyczne.

#410634  autor: jarecki93
 16 cze 2010, 00:23
W tp za kwiecień zapłaciłem 64,11 a po wykonaniu bardzo skomplikowanych obliczeń wyszło że w orange zapłaciłbym około 48 zł. Lokalne i miedzystrefowe wygadane 1h i 53 min 11 min na komórkowe i 6 min na infolinie. Czyli abonament (37,9) + (1h53min - 83 min=30min x 0,15) +11 mn x 0,40 zł + 6 min x 0,15 zł=47,7zł brutto
Niewiem czy dobrze policzyłem bo różnica 16,5 zł wydaje mi sie troche nie wiarygodna. Dobre obliczenia zrobiłem??
 #410635  autor: zolvio
 16 cze 2010, 00:26
jarecki93 pisze:Witam!
Zakładam internet orange freedom 2 mega na firmę. Facet z orange radzi przenieść numer do nich. W TP mam plan tp 60. Niewiem co to jest ale płace 40,98 zł abonamentu netto no i na ostanim rachunku doszło jakieś 11 zł netto za rozmowy w sumie brutto 64,11. Czy z telefonem orange będzie mniejszy rachunek i o ile najbardziej interesuje mnie abonament za 31 zł netto na 24 miesiące z 83 minutami w pakiecie.
Tak w ogóle to mój pierwszy post więc witam.
Będąć w podobnej sytuacji do Ciebie przenosiłem numer z TPSA do Orange - OSIEM DNI BEZ TELEFONU! A mieli w jeden dzień załatwić (czerwiec 2010). Jak masz firmę to radzę się dobrze zastanowić nad przenoszeniem. W moim przypadku dopiero trzecie zgłoszenie + wniosek reklamacyjny zapoczątkowało ruchy w temacie przywrócenia sygnału.
Podobno mogą na czas przenosin zaoferować numer tymczasowy - może Konsultanci się szerzej wypowiedzą?

Chodzi o to, żeby te plusy nie przysłoniły wam minusów

#410653  autor: elkanguro
 16 cze 2010, 08:29
Po pierwsze naliczanie sekundowe masz w Orange ale tylko w planach dla firm. W Orange stacjonarnym masz naliczanie minutowe.
(...)
Po trzecie skoro już na to narzekasz to w kwestii rozliczania czasu połączeń TP w planach indywidualnych ma korzystniejsze warunki zaś w planach dla firm identyczne.
Kolego Feniks06, porównuję akurat to z czego korzysta założyciel tematu z tym z czego chce skorzystać. Nikogo tu nie obchodzą plany biznesowe TP czy indywidualne w Orange.
zolvio pisze:Będąć w podobnej sytuacji do Ciebie przenosiłem numer z TPSA do Orange - OSIEM DNI BEZ TELEFONU!
Tak jak pisałem wyżej, przenosiłem 4 telefony (3 umowy) z TP do Analogowej Lini dla Firm w Orange i nie było problemów z niedostępnością telefonów. Tego samego dnia działały wszystkie numery. Nie można było jedynie dzwonić na komórki i międzynarodowe, ale wystarczył jeden telefon do BOK celem zdjęcia tej blokady.
jarecki93 pisze:W tp za kwiecień zapłaciłem 64,11 a po wykonaniu bardzo skomplikowanych obliczeń wyszło że w orange zapłaciłbym około 48 zł. Lokalne i miedzystrefowe wygadane 1h i 53 min 11 min na komórkowe i 6 min na infolinie. Czyli abonament (37,9) + (1h53min - 83 min=30min x 0,15) +11 mn x 0,40 zł + 6 min x 0,15 zł=47,7zł brutto
Niewiem czy dobrze policzyłem bo różnica 16,5 zł wydaje mi sie troche nie wiarygodna. Dobre obliczenia zrobiłem??
Obliczenia jak najbardziej prawidłowe. Naprawdę, obniżka rachunków o co najmniej 25% jest pewna.

Virgin Mobile