• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #409923  autor: szyman12
 10 cze 2010, 13:53
Witam

Kiedyś pisałem o problemach z Netią odnośnie internetu - teraz powstał gorszy problem.

A mianowicie w połowie maja internet zaczął działać z przepustowością od 96 do 300 kbit/s (wg. umowy powinien działać z przepustowością ok. 8 Mb/s). Za pierwszym razem zadzwoniłem i poinformowano mnie, że mają zbyt małą przepustowość na radiolinii (ogólnie to stał się cud, bo już nie mówią, że łączę mam kiepskie) i wkrótce zwiększą przepustowość na tej radiolinii (mówili, że na 100% w pierwszym tygodniu czerwca)

Jest już połowa 2 tygodnia czerwca, wczoraj do nich dzwonię i doznałem szoku - mają zamiar zwiększyć przepustowość .... na przełomie września/października! :angry5:

Ponieważ byłem tak wściekły, że natychmiast odłożyłem słuchawkę to mam do Was pytanie - czy mogę bez konsekwencji w takim wypadku zerwać umowę?

#409936  autor: aizo
 10 cze 2010, 14:20
szyman12 pisze:(wg. umowy powinien działać z przepustowością ok. 8 Mb/s).
Netia (jak i każdy) oferuje prędkość DO XX Mb
To, że masz 8Mb nie znaczy,że tyle zawsze będziesz mieć tyle ile masz napisane w umowie
To taka mała różnica

Jak byś nie miał netu lub na prawdę wolne prędkości np 10kB to wtedy można coś myśleć(i tak ciężko)

Teraz nie zerwiesz umowy bez konsekwencji.Pozostaje pisać, dzwonić składać reklamacje i być cierpliwym

Masz na łaczach TPSY czy Neti internet?

Połączenie nie może być zrealizowane.

#409946  autor: Stefek
 10 cze 2010, 14:44
właśnie masz internet do 8 mb/s a i tak za niego płacisz tyle samo co za 1 w TP pewnie.
Skoro ma internet do 8 to na 100 nie na łączach TP

#409948  autor: szyman12
 10 cze 2010, 14:47
aizo pisze: Netia (jak i każdy) oferuje prędkość DO XX Mb
To, że masz 8Mb nie znaczy,że tyle zawsze będziesz mieć tyle ile masz napisane w umowie
To taka mała różnica
Czytałem gdzieś taki artykuł, gdzie było napisane oco chodzi z tymi prędkościami DO XX. Chodzi o to, że mając np. 2 Mb/s nie przyjmą Ci reklamacji, jeżeli będziesz miał prędkość 1,9 Mb/s, ponieważ jest to minimalna różnica.

aizo pisze:Teraz nie zerwiesz umowy bez konsekwencji.Pozostaje pisać, dzwonić składać reklamacje i być cierpliwym
I co mi to da? Już od samego początku reklamuje ten internet, bo działał on wolniej niż na umowie (ale nie aż tak jak teraz) i nie płacę tej 1 zł za abonament. A bardziej wolałbym płacić kasę, nawet po promocji, ale by działało to zgodnie z parametrami.

A dla jednej osoby napewno zwiększą przepustowość wcześniej.
aizo pisze:Masz na łaczach TPSY czy Neti internet?
TP - technologia LLU

[ Dodano: 2010-06-10, 14:50 ]
właśnie masz internet do 8 mb/s a i tak za niego płacisz tyle samo co za 1 w TP pewnie
I tu Cię zaskoczę - płacę o 5 zł mniej, niż za 6 Mb/s na 2 lata w TP (ja też mam taką długość kontraktu). Jedynie co, to Netia ma wliczone w cenę opłatę za utrzymanie łącza, przez co nie muszę mieć tel. stacjonarnego.

#409951  autor: Stefek
 10 cze 2010, 14:58
no a w tp musial bys miec tel i wtedy to jest różnica 5 zł w netii z podtrzymaniem łącza płacisz pewnie koło 75 zł netto.Poza tym na LLU sygnał idzie z centralki netti wiec musisz byc bardzo daleko od centrali.Powyzej 2 km od centrali powinno smigac kolo 2 mb wiec ty musisz byc z 3 jak nie wiecej km dalej;/ Jak zerwiesz umowę to co masz zamiar zrobić??

#410016  autor: abcd
 10 cze 2010, 20:31
Jeśli chodzi o przepustowość to taka przyzwoita definicja przepustowości niegwarantowanej jest taka, że operator przez większość (ponad 90%) czasu powinien zapewnić łącze o przepustowości z umowy w obrębie własnej sieci (właściwie to poza też (zakładając 90%), w każdym razie prędkość z umowy powinna być możliwa do wykorzystania).

Podrzuć parametry ADSL linii. Swoją drogą, od razu miałeś taką niską przepustowość czy ci spadło po jakimś czasie?

#410052  autor: szyman12
 10 cze 2010, 23:14
Podrzuć parametry ADSL linii. Swoją drogą, od razu miałeś taką niską przepustowość czy ci spadło po jakimś czasie?
Ale nie ma sensu nawet podawać parametrów łącza, bo to nie jest jego wina. Problem występował od dawna, ponieważ była duża rozbierzność pomiędzy prędkościami w godzinach szczytu jak i poza nim.

Powiedzmy sobie szczerze - Netia puściła pewnie światłowód/radiolinię o przepustowości 100 Mb/s i myślała, że będzie happy. Podczas gdy później nałapała klientów + z rozwiązań Netii musi korzystać cała gmina, i efekt jest taki jaki jest teraz. To i dziw bierze, że to dopiero teraz "pękło" tak mocno.
Jak zerwiesz umowę to co masz zamiar zrobić??
Odpowiedź brzmi prosto - Etlink + utrzymanie linii telefonicznej.
W umowie na rok za 12 Mb/s (etlink ma trochę inne prędkości) wraz z utrzymaniem linii płacę 87 zł, czyli tylko o 8 zł więcej niż będe płacił w Netii od września na 2 letniej umowie.

A powiedzmy sobie szczerze, że centrale TP są w 10000% lepsze niż centrale Netii, ponieważ Netia ma słabą sieć szkieletową.

#410100  autor: Stefek
 11 cze 2010, 11:49
Po pierwsze to netia nie ma swiatłowodów.Nie ma też możliwości łącza do 100 mb! po drugie pewnie jestes na llu a tutaj idzie tylko sygnał z centrali netii a kable są tp! Możliwość takiego łącza to 25 mb,ale to musiałbyś być chyba z metr od centralki żeby Ci tyle poszło! Co do internetu na BSA(czyli na łączach tp) to tam jest prepustowość do 24 mega jakoś.Weź pod uwagę że netia też działa na bsa więc jak tp da Ci 10 mb to tyle samo da Ci netia,ale w niższej cenie.